Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 59

• 27 188
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
Това казвам, може да си случила на някакви гадни напоследък, то хубави трудно да уцелиш и без това точно сега.

А тия мързеливки или каквото са там, не могат ли да се сложи във форми за мъфини или в гофретника да се изпече тая смес?
Скрит текст:
Аз нали съм си инженер, все някакви рационализации измислям и в кухнята... Ако не е нещо да защипя с телбод, да го закрепя с магнит или да отворя с отвертката, ще е да реша да сготвя нещото в друг съд или уред  Laughing
Ама честно си ги представих в силиконите за мъфини (познайте дали правя истински мъфини ама форми имам) и в еърфраера за по-набързо. Те и ринговете ми за курабийки тесто не помирисват, а се ползват да оформям кюфтета с тях, ако е там въпросът Joy

# 136
Гофретник нямам и не знам. Във форми може, правила съм го и изсипано в тавичка, после режа на парчета.

# 137
  • София
Във форми за мъфини правя различни "омлетчета" - слагам най-различни добавки. Но си стават меки и сочни. А тук търсех ефект на хрупкавост. Гофретник и аз нямам.

# 138
Днес ще си спретна малко. Но имам лешниково брашно.
А си мисля другия път може да се сложи малко тиквено семе или слънчогледово.
Маслини няма да слагам, защото са с костилки. Аз взимам два вида и само тях ям и ме мързи да ги обезкостявам Grinning

# 139
sharpy, а как е в тоалетната ... да не би да имаш запичане някакво. Бих пробвала със сол нигари ... Цунки и гуууш!!!! Имам да пиша!!! Sparkling Heart Kiss

# 140
Тези проблеми с подуване и аз ги имам, започнаха, когато за първи път опитах режима аматьорската.
Някъде съм писала, че без диагноза, минах на нв вмх есента на 2019, след морето, защото бях станала 71 кила и половина. И за 3-4 месеца свалих 3-4 кила, хем тогава си купувах чушки бюрек и си хапвах разни непозволени неща.
Ходих тогава на гастро, тури ми диагноза СРДЧ, изписа ми някакви пробиотици, Иберогаст и други неща, то ми мина и без  хапове.
Миналата година, пак така, пак при същия професор ходих, написал ми пак нещо като аерирани черва, пак Опти6, други и Иберогаст, пак СРДЧ. Тогава и разбрах за първи път, че имам сгъната жлъчка Blush
Понеже си записвам стриктно какво ям, откакто съм на режим, не го свързвам с никакви определени храни, дори и с режима не го свързвам, аз лично. Защото съм се подувала и от яйца , които си ям редовно. Забелязала съм, че я слагат тази диагноза СРДЧ, когато нищо друго болестно няма, а не могат да установят от какво е дискомфорта. Диета препоръчват. И без стрес, дабеда. Но аз не ям пържено и пикантерии, и люто не обичам, чесън много рядко, и зелените салати не са ми в Топ 10.
Та вече, когато усетя , че се подувам, пия един еспумизан, или Иберогаст по 30 капки и толкова. Пия си кефир за пробиотик, макар че и 10 дни Опти6 кърках последния път. Лично за мен е нормално човек от време на време да се поболява от нещо, но щом няма болести, не се тревожа. Хора сме, понаболва ни тук и там, няма как да е иначе.

# 141
На мен ми е добре на корема днес, но вчера определено имах дискомфорт 🙄

Аз колит имам. Лекарят вика, че който не си е направил колоноскопия, той не е диагностициран с колит. Явно от храната като цяло и наследствено си става.

# 142
Аз имам колоноскопия и нямам колит.Но в един момент имах пропускливи черва.След изследвания към алергия към храни тип Б, това изчезна, бях на ограничителен режим
към тях 1г.Оттогава ми мина екзема, която влача
от дете.

# 143
На колоноскопия ще отида, ако съм на умирачка Blush

Видели ли сте промоциите на Рамус за клиентите на Кауфланд, там до края на март ли беше, април ли, има пакети с изследвания за нас за около 45 лева, а и точно май едно изследване за пропускливи черва. То по принцип знам, че е скъпо, но ми се видя поносимо с тази оферта.
Копирах от сайта, ей ги офертите :
Лаборатория Рамус
"Цинк и ПКК при кожни заболявания или проблеми с имунната система" с -46% отстъпка само за 15 лв. вместо за 28 лв.;
"Пълна кръвна картина, гликиран хемоглобин, глюкоза,  липиден профил, инсулин, НОМА индекс, ALT, AST, GGT, TSH " с -36% отстъпка само за 45 лв. вместо за 70,50 лв.;
"Зонулин (маркер за чревна пропускливост)" с -38% отстъпка само за 39 лв. вместо за 63 лв.
"Abott Diagn.SARS-CoV-2 IgG II QUANT вирус неутрализиращи антитела" с -54% отстъпка само за 15 лв. вместо за 33 лв.
"Глюкоза + холестерол + пикочна киселина" с -45% отстъпка само за 6 лв. вместо за 11 лв.
Как да получиш отстъпката си:

Покажи своята дигитална или физическа карта.

# 144
Аз правих заради наследствена обремененост от рак.Ще
правя пак след 1-2г. Не е страшно, заспиваш и нищо не разбираш, неприятно е пиенето на очистителното .

# 145
Здравейте, започнах да ви чета темата от самото начало, все още не съм стигнала днешна дата. Та имам поликистоза и да си призная си хапвам всичко - тесто, сладки, шоколади, мюсли , овес, много млечни, картофи , ориз, месо, пия протеин понеже тренирам силово. 56 кг.съм от години. Стремя се да хапвам въглехидрати предимно  преди обед. Общо взето ям каквото ми се иска, но в малки количества.
Понеже никой лекар не може е искал да пусна ИР, сама реших да отида днес ида направя обременяване с глюкоза, понеже поликистозата е тясно свързана с инсулина.
Резултати :
Глюкоза на гладно 4.89 /инсулин 5.47
На 60 мин. Глюкоза 7.44/инсулин 81.44
На 120 мин. Глюкоза 4.61/инсулин 38.90

Аз така или иначе съм решила да намаля въглехидратите,и да мина през ендокринолог, но много държа да чуя и вашето мнение! Благодаря предварително!

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 12:40 от Zuchero

# 146
Diabetes, нямам запичане, и дори забелязвам, че след като мина тоалетна сутрин, не ми спада корема. Това се появи последните няколко дни, отдавах го на менструацията, но тя мина и надутия корем остана. Пия пробиотик всяка вечер от 5 месеца насам. Друго забелязах, че сякаш не уринирам толкова, колкото вода изпивам. Иначе нищо не ме боли, не ми пари. Щото съм карала цистит веднъж и беше с бая болка. Сега си направих една чаша чай от мечо грозде, нали за проблем с пикочния мехур го дават и като диуретик. Малко ме беше шубе да го пия, да не направя друга беля, ама го изпих вече. Не знам кво ми стана, ама така надут корем хич не ми е ок. Тежи ми, имам чувството, че ще се пръсна. И от храна не е, убедена съм, щото нищо различно не съм яла.

# 147
Zuchero,
Аз не се наемам да слагам диагнози, но съм събирала цитати от темата. Ето тук от Джерами и Минерва едни коментари по други изследвания :
Има два начина по които да се определи инсулиновия отговор, единия е като стойности другото като съотношения
в първия инсулина на гладно трябва да е до 10, на първи час до 40, на втори до 25;
при втория се гледа съотношението, на първи час да е до 4 пъти по-висок от този на гладно и на втори час да е до 2.5 пъти по-висок от този на гладно.
След като искаш точно определени стойности: до 5 на гладно, до 25 на 60та минута, до 15 на 120 минута. А тези референтни стойности (2.6-24.9) се съотнасят за инсулин на гладно (и са поостарели всъщност в много лаборатории, вече пише препоръчителна стойност под 10, което е и правилното).

Щом е по-малко от 4 пъти по-голям от първоначалния и не надвишава 40 /или 25, в случая все тая/ - здрав е, да. Аз поне така го разбирам.
Дали има ИР определям аз по НОМА индекса - умножава се глюкозата и инсулина на гладно и се дели на 22,5. Ако получиш повече от 2,5 си ИР. Над 5 - диабет.
Като преобразуваме формулата - глюкоза по инсулин не трябва да надвишава 56,25 /което е 22,5 по 2,5/. Ако надвишава, си ИР. Ако инсулинът е 8, това означава КЗ да е по-малка или равна на 7. Това е гранична ст-ст за ИР.
За диабет - двойно: глюкоза по инсулин <= 112,5. Т.е. КЗ 7 и инсулин 16 е диабет. КЗ 6 и инсулин 18.6 е диабет и т.н. /просто сменям цифрите/.
Пак повтарям, това е според НОМА индекса.

И ще опитам да прикача нещо, не зная откъде съм правила скрийн шот

# 148
Ами когато си сметна HOMA излизат, че всичко е наред 1,88, а по другите референтни стойности излиза че съм с ИР. Тотално се обърках, имам ли, нямам ли.. 😑 Направо ми се сви всичко.

# 149
Спокойно , бре.
Няма какво да ти се свива.
Щом си на шоколади и др, малко намали вредностите.
Ако човек ти гледа резултатите на първи час, си супер.
Кръвната ти захар е добре.
Спокойно само.
Режимче и инсулинът ще се кротне.
То с тези статии и мнения не може да се каже оп, така и така си.
Те лекарите не поставят еднозначно такава "диагноза", та какво остава за нас тука.
Нали се гледа съвкупно всичко. Хубаво си си направила обременяване, има какво да коригираш заради яйчниците, питай лекарите да тълкуват.
Не пречи да намалиш въглехидратите, във всички случаи, дори за здрави хора се отнася.

Общи условия

Активация на акаунт