Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 59

• 27 191
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
За хубави яйцеклетки са нужни протеинчета, както и мазнини от сорта на авокадо, маслини, омега 3. Така че, няма да изгубиш, ако намалиш въглехидратите.

# 151
Здравейте, започнах да ви чета темата от самото начало, все още не съм стигнала днешна дата. Та имам поликистоза и да си призная си хапвам всичко - тесто, сладки, шоколади, мюсли , овес, много млечни, картофи , ориз, месо, пия протеин понеже тренирам силово. 56 кг.съм от години. Стремя се да хапвам въглехидрати предимно  преди обед. Общо взето ям каквото ми се иска, но в малки количества.
Понеже никой лекар не може е искал да пусна ИР, сама реших да отида днес ида направя обременяване с глюкоза, понеже поликистозата е тясно свързана с инсулина.
Резултати :
Глюкоза на гладно 4.89 /инсулин 5.47
На 60 мин. Глюкоза 7.44/инсулин 81.44
На 120 мин. Глюкоза 4.61/инсулин 38.90

Аз така или иначе съм решила да намаля въглехидратите,и да мина през ендокринолог, но много държа да чуя и вашето мнение! Благодаря предварително!
За мен този инсулин след глюкозата е много, това са грубо 15 пъти нагоре от изходната стойност. Че и на втория час остава висок, но то от толкова много няма как за още час да спадне до началната де. Поне кръвната захар ти се връща до близка до началната, ако и да слиза малко под нея което е от многото отделен инсулин.
Ами когато си сметна HOMA излизат, че всичко е наред 1,88, а по другите референтни стойности излиза че съм с ИР. Тотално се обърках, имам ли, нямам ли.. 😑 Направо ми се сви всичко.
НОМА отразява само стойностите на гладно, които при теб са ОК и излиза приличен. Вариации има всякакви, при някои още на гладно се вижда проблемът, а при други като теб не.
Като оправиш инсулина, доста вероятно да подобриш и яйчниците само от това.
Не ми звучи добра стратегия това да ядеш "в малки количества", а пък да вземаш протеин допълнително защото тренираш. Кое те спира да се наядеш вместо това с пържола или яйца?
И виж за добавки какви ще ти трябват, там вече липсите при всеки са различни но масово имаме нужда от магнезий, най-малкото. Има писано в първия пост на темата, няма смисъл да го преразказвам.

# 152
Честно да ви кажа, от малка съм скарана с месото, ям, но си е на сила. За сладките неща съм от малка съм пристрастена, майка ми работи в захарен завод и познайте, че съм закърмена с вкуса на шоколад.
Яйца си ям, но след тях трябва да имам десерт 😁. Протеин си пия, че е лесния вариант.... Знам, че звуча налудничаво, но осъзнавам проблема си. Особено след петте ми опита ин витро и всеки казваше че нямам ИР, като погледнат само HOMA.и никой не търси друго. Дори  донорска са ми предлагали, а съм на 30г.
Сама реших да проверя по - надълбоко. Е сърбам си попарата от безрасъдния си начин на живот.
Силно се надявам, да сваля инсулина, трудно ще е, то само при мисълта, че спирам въглехидрати ми става лошо, но имам голяма кауза, да имам успешна бременност. Винаги са ми казвали, че проблема е в яйцеклетки, но като ми видят изследвания за захар, казват че няма нищо притеснително. Е има за моя жалост. Яд ме, ама много ме яд на мен.
Притесняват ме и млечните, аз обичам да си хапвам сирене и кис мляко. Обожавам всичко готвено със сирене и мисълта да го откажа ме влудява. Поне с такова впечатление съм останала, че и млечните вредят. Мога ли поне веднъж на два дена да ям малко сирене и следователно протеина трябва да го премахна.

# 153
Как така ще премахаш протеин? Че защо?

# 154
Тя взема протеин на прах вместо да яде достатъчно протеинови храни... за него става дума.
За млечните наистина е различно при всеки, някои ги толерират повече а други не. Трябва за себе си да установиш ти от кои си.

# 155
Е алтернативата за донорска яйцеклетка не те ли мотивира да се стегнеш?
Протеина на прах е инсулиногенен. И то много.
За млечните- аз нямам проблем със зрели сирена и кисело мляко. Много зле ми се отразяват извара, прясно мляко, моцарели и т.н.
Но сладкото и въглехидратите ти скапват яйцеклетките. Сиренето в случая ти е най-малкия проблем.
Не знам в коя клиника ходиш, препоръчвали ли са ти Инозитол? На доста жени с предстоящи опити го изписват, защото е с доказани ползи за яйцеклетките.
Яйчниците на жени с поликистоза имат специфична структура(медена пита). Странно е, че не са го видяли.

# 156
Ще поговоря за всичко с ендокринолога. Но и вие сте много полезни! Впускам се в предизвикателството, защото за мен ще е такова поне в началото!
Лекарите виждат, че яйчниците ми са поликистозни, последно имах 40фоликула, но никой не задълбава. В България пък въобще не сме обсъждали темата за хранене и т.н.
Когато отидох в Турция, доктора поиска глюкоза и инсулин на гладно, но всичко изглеждаше добре. И въобще повече не се говори забавно това. Започна се стимулация. Както и да е, отклоних се...
От няколко месеца пия, мио инозитол, аргинин, л карнитин, ресвератрол, nmn, nad, омега, убиквинол, магнезий, вит д, тделно при тренировки, аминокиселини, глутамин. Но с това хранене са били безсмислени.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 18:40 от Zuchero

# 157
Пет опита, ако са в една клиника са предостатъчно. Потърси друго място.

# 158
Оо, това за петте опита за инвитро сега го прочетох, от телефона съм го пропуснала по диагонала. След всичките меко казано неудобства дето съпътстват тия опити... колко пък да ти е дискомфортно без вредните храни, в сравнение? Имам съвсем бегли наблюдения над позната как се чувстваше от стимулациите и последващите процедури, щом това си изтърпяла липсата на сладко ли ще те събори? Дето тя минава и заминава за 1-2 седмици ако се стегнеш.
Вземай се в ръце с режима и наистина се разтърси да почетеш повече и какво трябва да попълниш като витамини и минерали. След всичкото това едва ли да те уплашат още няколко изследвания да установиш дефицитите къде и какви са.
И тия пет опита подкрепям че ако са пет неуспешни на едно и също място и не са те проверили по-обстойно за ИР, аз бих се замислила дали да стъпя пак там. Доколкото знам, при такива проблеми почти стандартно правят обременяване, предписват им често и метформин че бил уж подобрявал яйцеклетките, не си представям как при толкова опити само на гладно ще гледат показателите.

# 159
Аз с по-лоши изследвания от обременяването, нямам поликистоза. Сигурно, ако състоянието беше продължило още, щях и до там да го докарам. А съм сигурна, че нямам, защото лятото ми прегледаха и яйчници и хормони.

Моето обременяване юни 2021, направо ужас

Глюкоза - 5.62
На първи час - 7.14
На втори час - 7.10 😒😒😒

Инсулин - 19.90
На първи час - 168
На втори час - 78.20

Направо ужас 😲😲😲

Мисълта, че може дори сега да хвърча с някакви такива стойности, направо ме ужасява.

# 160
Аз с по-лоши изследвания от обременяването, нямам поликистоза. Сигурно, ако състоянието беше продължило още, щях и до там да го докарам. А съм сигурна, че нямам, защото лятото ми прегледаха и яйчници и хормони.

Моето обременяване юни 2021, направо ужас

Глюкоза - 5.62
На първи час - 7.14
На втори час - 7.10 😒😒😒

Инсулин - 19.90
На първи час - 168
На втори час - 78.20

Направо ужас 😲😲😲

Мисълта, че може дори сега да хвърча с някакви такива стойности, направо ме ужасява.
Трябва са се радваш. Яйчниците много страдат от ИР. И в повечето случаи видимо и на ехограф.
Интересно ми е какво ти е съотношението LH/FSH. Понякога дори в норми, това съотношение гони 2:1(трябва да е 1;1) и това също е маркер за по-задълбочени изследвания за ИР
Натке, Метформина влияе много добре на яйчниците. При някои жени дори възстановява спонтанната овулация.

# 161
Ураганче, инсулина ти на това обременяване много не върши работа. Ми то затова му викат и ир де.
Тоест спада на третото, ама кз хич не иска да слиза пусто да и се невиди.
Но щом оттогава си оправила храненето, сега ако направиш, ще имаш подобрение.
Дори и сега само на гладно може да си видиш колко ти и ще разбереш.
Ако искаш си карай на режима и ако искаш другата година.
Ама аз нямам желание да го правя никога това. Ясно ми е, че имам драма.

Направих соленките хора. Нямам търпение. Малко модифицирах и сичко на око. Аз нали не обичам да спазвам много грамажи. Обикновено само първата съставка ми е по рецепта, после си викам - абе я не ме занимавай с грамажи, сипвам от туй и онуй. Сичко е относително е казал Айнщайн и аз съм относителна готвачка.
Три яйца, половин кофичка кисело мляко, сода, сирене, моцарела имах бучка и то с подправки. То като кашкавалец. Малко беше кашкавала. Другия път с кашкавал ще бъде.
Турих и хуск за кеф, имаше остатък от бадемово и добавих на око лешниково. Забърках.
Ама майка ми ме издебна и реши 2 лъжици овесени ядки да тури. Скарах и се и я изгоних и казах за пореден път да не ми се бърка като готвя.

Да ви правя ли снимки. Една цяла соленка и една нахапана Joy

# 162
  • София
Пускай, пускай.

# 163
Не искам изобщо да си го причинявам.
Така или иначе поне на гладно оправих нещата.😅

Cygnus-i, 4- Андростендион и DHEA-S съм изследвала. Тези искаше гинеколожката. Мисля, че са за диагностика на PCOS. Синдром на поликистозните яйчници.

Елора, пускай😊 това лешниково брашно, хубаво ли е? Видях и орехово, но било с гаден вкус. Аз ползвам сусамово от време на време, освен кокосово и бадемово.

# 164
Едната тава стана.
Първо се разтеле. Оки де, аз мога да ползвам нож. Ама Шарпи не знам как с 2-3 лъжици го направи гъсто да и седи.
Аз бая сложих.
Но другия път мисля просто да го излея цялото и да не се занимава.
Вкусно е. Но нещо със сода не ми е ок. Другия път без сода.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт