Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 20

• 66 118
  • 801
  •   2
Отговори
# 210
Записах си час за към 12ч.
Слава Богу, моят цикъл като продължителност не е дълъг. Но два-три дни принципно имам ужасно силно кървене.  Този път заради закъснението ми се струва, че е още повече...

# 211
Добре си направила, нека да те видят за всеки случай.

# 212
За остеопорозата и коксартрозата. Започва си в този момент, вече е въпрос на много обстоятелства и индивидуалности. Аз за съжаление съм предразположена. Майка ми, хем с късен климакс е със сменени стави. Ми не е лесно, да. Което ми напомня, че трябва да започна и аз прием някакъв, на нещо.

# 213
И аз съм предразположена и вече усещам разни болежки по тялото.Майка ми също беше с по-късен климакс от средното.Пих Флекс код и добре ми действаше, мисля пак да го пия за 3м.

# 214
Най-големият враг на ставните болежки е обездвижването. Не става само с пиенето на това или онова.

# 215
Така е.Трябва комплексна грижа.

# 216
Една лекарка по физиотерапия и кинезитерапевтка има цял плейлист с видеа с упражнения и лекции при артрози и остеохондрози, остеопорози и тн. но нямам време да седна да ги изгледам.
На Инес Субашка статията за остеопорозата е по къса, уф, форума я чете като спам, ще разделя линка на две части.
Не става, тази пък тъпня не я ли оправиха вече в този форум...
https://-spam152-/bg/2022/exercise-bg/
osteoporoza-kakvo-trjabva-da-znaete-i-kakva-e-prevencijata/

# 217
  • Бургас
Да, ревматоложката ми каза - движение и лека гимнастика,  също е важен вит.Д и калция да не са в дефицит, аз имам познати дето на 55г. вече са на прага на операции за смяна на стави и се опитвам поне да минимизирам щетите, за колагена смятам да пия 3 месеца, 3 почивка и после пак така, вие така ли пиете

# 218
Re_ge, ма не е ли рано за артроза? Наистина е плашещо. Има ли Нещо, което може да  задържи процеса? Познавам много добър кинезитерапевт и ортопед др.Чонгов.

явно не е късно. Пише че за възраст 45-60 имат доста сериозен процент хора с такива проблеми. Аз съм на 54 мисля че съм точно в подходящата възраст и с подходящия стил на живот - за хора с висока физическа активност в миналото и понастоящем било нормално. на ММ ще му е трудно да свикне с мисълта че ще трябва да си преработи цялата концепция за почивки с мен. Защото  като отидем някъде и правим по 20-30 км на ден. Не съм сигурна че  е наясно какво се случва с мен -  организирал ми е катерене на угаснал вулкан  и петчасов преход към връх през лятото. Казах му че не съм сигурна дали ще мога а той отговаря- е и мен ме боли ставата, ще си почиваме по пътя ( what the f**k).

Реге, коя степен ти е коксартрозата?
Точно гледам тези дни упражнения за тазобедрените стави, ако искаш ще ти пратя няколко.

Според ортопеда си е доста сериозно. Беше много тъжен като видя ЯМР-то. Каза - знам че е абсурд което ви казвам при вашето тегло, но всеки свален килограм ще ви облекчава състоянието донкъде. Това ми показа къде съм всъщност. С висок праг на болка съм и затова нещата се експоузват чак сега.  Боли ме и нощем и много след дълго ходене. А дълго е 2-3 километра при условие че 5-7 км неса  и били проблем никога . Усещам кракът си като не мой и къс, стълбите са ад. При тичане ме боли. Не мога да танцувам. Има и нещо неврологично намесено защото от време на време на време ме пронизва като с шиш и не мога да се удържа и си охкам. Децата се стряскат, което ме притеснява най-много. Не искам да се тревожат за мен.
Давай упражненията, макар че искрено не знам с какви ще помогнат.

# 219
Абе аз ще ти ги пратя, но ти се оказва, че си с голяма физическа активност, та.... дали е възможно от това да е проблема, че си претоварвала редовно ставите 🤔
Може би трябва да говориш с кинезитерапевт.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 10:44 от Lemy

# 220
Претоварването също да. Майка ми никога не е била обездвижена. Цял живот в движение и работа, може да не е спортувала. Йога по нейно време по клубовете нямаше Simple Smile Но обездвижена-категорично не. Тя и със сменени стави не се спира, нищо, че е трудно вече.
Аз обаче Съм обездвижена, седяща по цял ден. Сал кучето ме извежда за два часа привечер.

# 221
Изписаха ми витамин С 1000мг и Циклонамин 2пъти по 1таблетка до спиране на кървенето. Въпреки че на ехографа се видя, че не е много удебелена вече лигавицата и очевидно основното кървене е минало. Така каза докторката.
Имам и един миомен възел. Знам за него от повече от 10 години.

Друго - вече на редовния преглед.

Също каза, че не е препоръчително да се приема желязо по време на цикъл. Пък аз днес като ми беше лошо и си пръснах от спрея. Иначе съм спряла Малтофера последните 2 сидмици, нали от толкова време чаках да ми дойде...

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 14:16 от utro77

# 222
Какъв е този цикломин, излиза ми някакво цвете в google 🤔

# 223
Циклонамин.
Грешно се е изписало.

# 224
Циклонаминът ще свърши работа, той е като Дицинон-а.
 Може от миомният възел да е.

Общи условия

Активация на акаунт