Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 20

• 64 357
  • 801
  •   1
Отговори
# 90
  • В полите на Пирин планина
По принцип може и да се резорбира.
Даже се препоръчват билки - турта, невен и бял равнец в комбинация с такава цел, а и за хормонален баланс.

# 91
Намерих чак сега тази тема и чета от няколко дни.
В менопауза съм от 6 години, истинска, обявена от гинеколожката.
В началото, към 50-те, имах топли вълни, 2-3 дневно, краткотрайни, не ми досаждаха особено. Но години преди това бях почнала да си правя акупресура, точки по тялото, за всичко. С времето като цяло се почувствах по-добре. Потърсих и точки за топлите вълни, масажирах.
От 2 години нямам, не знам дали е от това.
От година гинеколожката ми констатира вагинална сухота, изписа ми trophigil, хормонално, 2 капсули седмично. Имам панически страх от хормони, та не ги слагам.
Ваг.сухота предизвиква уринарни инфекции. Купувам си не-хормонален вагинален овлажняващ крем и го ползвам 2-3 пъти месечно. Ефикасно е.
И като съм почнала, добре е да се намали храната. И някаква физическа активност. Така по-леко ср преживява този неприятен период.

# 92
Здравейте отново,включвам се с питане,цикъла ми прескочи един месец,сега този май пак ще прескочи,гинеколожката както бях писала ми изписа прогестерон,който бил безвреден уж ,за да ми дойде,но след като
доста четох по темата не го започнах,та въпроса ми е,според вас дали
Да го започна или да сменя гинеколога или просто да се примиря че вече ту ще имам ту няма да имам цикъл .
Има ли смисъл да се пият хормони за изкуствено идване и поддържане на цикъл още известно време?

# 93
На колко години си?

# 94
Мен ме притеснява това предупреждение, което го пише в листовката на Дуфастона - че ХЗТ увеличава риска от тромби... На дящеря ми бяха изписали Дуфастон заради болезнен цикъл и не посмяхме да го пие, защото ММ преди няколко години имаше тромб в белия дроб. В листовката пише, ако вие или ваш близък сте имали тромб...

Дали се отнася за всякакъв вид прогестерон?

# 95
# 96
  • Sofia
Здравейте отново,включвам се с питане,цикъла ми прескочи един месец,сега този май пак ще прескочи,гинеколожката както бях писала ми изписа прогестерон,който бил безвреден уж ,за да ми дойде,но след като
доста четох по темата не го започнах,та въпроса ми е,според вас дали
Да го започна или да сменя гинеколога или просто да се примиря че вече ту ще имам ту няма да имам цикъл .
Има ли смисъл да се пият хормони за изкуствено идване и поддържане на цикъл още известно време?
По-колко прогестерон и за колко време ви изписаха?

# 97
С хормоните трябва предпазливо, а с още по-голямо внимание ако сте пушачки.

# 98
  • София
Аз лично на вашата възраст не бих пила нищо, за да ми идва. Ще си следвам есетвения ход на нещата. На тази възраст е нормално да закъснява, да пропуска. Не разбирам защо се тревожите, не сте на 20.

# 99
Аз лично на вашата възраст не бих пила нищо, за да ми идва. Ще си следвам есетвения ход на нещата. На тази възраст е нормално да закъснява, да пропуска. Не разбирам защо се тревожите, не сте на 20.
Благодаря ви,не не се тревожа исках да си “сверя часовника” само дали именно трябва изкуствено с хапчета да провокирам прескочил цикъл или да оставя природата да си свърши работата,да не стане после късно,че не съм реагирала на време.
Моята гинеколожка много претупва прегледите ,затова се чудех дали да потърся второ мнение.
Иначе прогестерона ми изписа да го пия 6 месеца,после среща с нея и после ще видим.

# 100
До два-три дори и четири месеца може да си позволите да чакате цикъл. Промените настъпват след половин до една година от липсата на цикъл така, че спокойно.

# 101

Абсолютно подкрепям.
Последния ми цикъл беше този януари, а предния - октомври миналата година. 3 месеца между двата. Нищо не съм пила, защото на тази възраст това вече е в реда на нещата. Приемам, че съм в премено и не насилвам организма си.

# 102
До два-три дори и четири месеца може да си позволите да чакате цикъл. Промените настъпват след половин до една година от липсата на цикъл така, че спокойно.
В смисъл?

# 103
На мен на 47/48г.  са ми изписвали и Дуфастон и Оргаметрил. Различни лекари. Първото за регулиране интензитета на Ц. - за 3 мес., да се намали силната кръвозагуба.  А вторият препарат за пукане на киста. Но аз Ц. не бях пропускала, имах проблеми със силния теч. Даже едната лекарка каза: яйчниците ви са пощурели, бях с хемоглобин 90 тогава .   Без хормон нямало как стане при мен.    Но вече ако прескача Ц., или закъснява не мога да кажа, дали има смисъл след опр. години да се насилват нещата, при положение че други проблеми жената няма.

# 104
Когато прескача в тая възраст 48-49 г, но няма кофти последствия от сорта на силен теч или пък кисти, аз бих се оставила на времето.
Относно прогестерона, ако е биоидентичен микронизиран няма нищо общо със синтетичните от сорта на Примолут нор, Дуфастон и т.н. Само че лекарите не го предпочитат, изписват масово прогестини, които имат ужасни последици. При мен от Примолут ми се появиха такива болки при цикъл, каквито никога не бях изпитвала. Не ми повлия добре и в дългосорчен план. В момента в който го спрях, се почнаха пак зацапване между периодите, идване на две седмици и всякакви други гадости.
С биоидентичня прогестерон не е така, но пък там дозата е много относителна и няма нищо общо с тази която изписват. Трябва си доста по-голямо количество, а това е плашещо, за мен поне беше. Няма и много информация как да дозираш.

Общи условия

Активация на акаунт