С какво ви дразнят свекървите? – 142

• 28 796
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
От форума съм останала с впечатлението, че най-голямото зло е свекървата, но тежко и горко на снахите на някои от пишещите свекърви. Ако така се дракат и наживо за щяло и нещяло - после защо толкова се пищи заради свекървата.
Сега някой да не вземе да се припознае и да се обиди. Би трябвало всеки да е наясно доколко тегав му е характерът.

# 346
А, моята свекърва е като слънчице, така ме зарежда с нейния позитивизъм.

# 347
А, много моля, такива работи не съм казвала. Ти твърдиш, че винаги си права, няма значение в коя точно позиция.

# 348
  • при късмета
Никога не съм изказвала такова твърдение. КАГ го твърди, а свекървите и защитничките им както винаги не четат внимателно или не осмислят и проумяват прочетеното. Ето още нещо, от което да си вадиш заключения, макар да нямаш свекърва

# 349
Е, сега не се отмятай....
Винаги и само ти ги разбираш нещата от живота 😜
С такъв плам и убедителност пишеш, ако и да нямаш свекърва или да не си такава.

# 350
Аз много исках да сме в добри отношения със свекърва ми и направих всичко по силите ми но не се получи.Ако знаех колко е по хубаво и спокойно без абсолютно никакви контакти отдавна да бях спряла да се напъвам. А свекър ми беше супер човек много се разбирахме ,чувствах го много близък като баща ,то и така ме наричаше дъще. Обичаше много и синът ми.Той беше човека който го учи да шофира ,винаги му правеше подарък за празниците. Много съжалявам че ,не дочака малката.Ще го помня винаги с добро.

# 351
Тук вече искрено се смея.
Ти нямаш свекърва, не си свекърва, обаче имаш твърда позиция.
На какво отгоре?
Аз не съм била жертва на насилие, но имам приятелка, която е. Дори не съм пошляпвана като малка за направени бели.
Също така никога не съм имала в семейството или обкръжението ми жертва на сексуално насилие.
Обаче имам много твърда позиция по тези въпроси. И като стане въпрос за тях, говоря с голям плам и убедителност, нищо че нито съм жертва, нито насилник.
Даже ММ още споменава от време на време как още в началото, преди и да заяви намерения да се събираме, аз категорично съм му заявила, че ако дори направи опит да ми посегне или видя че пие всеки ден, просто ставам и си тръгвам без никакво обяснение. Всеки път най-пламенно, убедено и тесногръдо му потвърждавам, че ще си тръгна и няма да се обърна никога.
За някои неща човек може да има твърда позиция и без да е изпатил.
И даже може да се окаже, че не е изпатил точно защото е имал твърда позиция.
Аз с всякакви мъже съм излизала, не винаги са били добър избор, но наистина никога с насилник или алкохолик, просто съм много крайна в това отношение. Та добре прави ма ко, че си има мнение и си го отстоява.
Дали свекърва, дали друг човек, намесата в семейството си е намеса и не трябва да се допуска. Не е много по-различен резултатът, ако интригантства сестра, леля, учинайка, братовчед или баща, а не майка.
Ма ко като я чета, знае за какво говори. Дано помни и като стане свекърва.
Аз, Слава Богу, колкото и да обичам брат ми и да съм обещала да се грижа за него, не му се бъркам в семейството изобщо и много се радвам, че не съм от досадниците. Единственото, което си позволявам да му кажа е, че трудно се намира подходящ партньор и затова да си уважава и пази жената.

# 352
Твърда позиция не означава да налагаш на друг човек своето мнение с аргумента, че повечето хора мислели като теб. Това като прочета или чуя, ми говори за едно много неприятно явление в нашия свят. Може само един човек да мисли различно от другите, да не пее в общия хор и пак да е прав. Имаше едни болднати изречения, които бяха много неприятни за мен. Не съм била никога в отлични отношения със свекърва си по ред причини, но не означава, че това е общо правило. Семейството са и родителите ни, децата, братята и сестрите ни. Няма как да отрежеш с нож нещо, което е съществувало 20 и кусур години. Глупости на търкалета.

# 353
Имам нужда да си разясня, какво точно се има предвид под вмешателство.
За налагането на мнение е ясно. За неканените гости също.
 Хипотетично :
Съпругът/партньорът е близък с майка си. Говорят си, споделят си ( не в дълбоки подробности) и съпругът иска странично мнение по въпроси, обсъждани от младото семейство. Свекървата дава мнения/съвети. Това сега как би се възприело от снахата? Като какво?

# 354
  • София
Зависи от снахата. За една може да е вмешателство, за друга - не.

# 355
Много зависи от ситуацията и за какво точно става дума. За някои неща и на мен ми се иска странично мнение и го получаваме. Въпросът е обаче да не настояват, че тяхното е правилно, а ние грешим. В общия случай си казват, каквото имат да казват, и ни оставят да вземем сами решението.
Сега например избираме име за бебе. Казах на мъжа ми да не го коментира с никого. Ако разбера, че обсъжда с майка му, ще стане голям скандал. И той ще е виновен, а не тя.

# 356
А защо? В смисъл, защо да не обсъжда с майка си? Така или иначе ще го кръстите както си решите двамата.

# 357
За името и аз бях категорична, че не искам с никой да се обсъжда..

Иначе, то ясно, че си зависи от човек как ще го възприеме, но ми е любопитно каква е форумната нагласа.

# 358
Има неща в двойката, които се обсъждат, и други, които не се обсъждат с други хора. За дивана поискахме мнение, за името не искаме. Съответно и не дразним любопитството и изобщо не говорим по темата пред тях.
Иначе винаги ще се намери някой, който да ти каже "Ъ, т'ва ли точно избрахте?"

# 359
  • при късмета
Намеса е, когато мнението на свекървата се налага чрез сина. Едно е първо да са го обсъдили двамата и той просто споделя с майка си, съвсем друго е да си промени решението след този разговор след взето вече решение или недай Боже, преди да е изказал каквото и да е мнение като има нещо за обсъждане, тича при мама, че да знае какво мисли. Така свекървата се меси, ако ще да е далеч. То вината е на сина ѝ де, но пак тя се меси.
Намеса е когато непрекъснато коригира или натяква, че снахата не храни и облича правилно детето и винаги я информира тя какво е правила навремето. Намеса е когато държи да го кръстят на тях, че било традиция. Намеса е когато се сравнява с другата баба и мери времето за контакти с хронометър. За това обикновено има причина.
Намеса е когато им държи сметка защо си купуват това или онова .
Намеса е ровене в шкафове.
Намеса е критикуване начина простиране, готвене, чистене.
Намеса е да звъни всяка вечер за да разбере какво вечеря синчето, сакън да не го оставят гладен..
С две думи, намеса е мнение изказано без да е поискано. А ако го прави постоянно, вече е наглост. А, ако е попитана във вид на споделяне, а не просто информирана с това споделяне и после повлияе, тогава е виновен споделящия, но пак остава факта, че свекървата е тази, която се меси

Общи условия

Активация на акаунт