С какво ви дразнят свекървите? – 142

• 28 795
  • 744
  •   1
Отговори
# 330
Ама като закъсаш,пак семейството,което вече не ти е семейство,търсиш.

# 331
  • София
Търсиш близки. Пък дали са роднини, дали са приятели...

# 332
Ма Ко, какво пък толкова се е променило от 30 години във взаимоотношенията между хората.
Вече дадох конкретен пример. За да не повтарям целия пост, кажи кое точно не стана ясно, че да разясня

Съжалявам, но аз не съм виждала такива неща и като бях дете, не ги виждам и сега.
И преди и сега си има проклети и лоши хора, нищо ново под слънцето.

# 333
  • при късмета
Родителите си остават родители, разбира се. Но, определението за семейство е двама възрастни, мъж и жена, отглеждащи деца или официално женени без деца. Когато ти самия вече си възрастен, т.е. пълнолетен създаваш свое семейство и заемаш мястото на родителите си за своите деца. Това не значи, че се отказваш от своите чрез държавен вестник Joy (да, наясно съм, че вече не може, шега е)
А в новото семейство, решават мъжа и жената всичко, което касае въпросното семейство. Битовизми, начин на отглеждане на децата, какъв диван да имат в хола, къде ще живеят и най-важното - границите на всички останали, макар и близки на единия или другия спрямо семейството.
Какви неща не си виждала, Dincho? Свекърва да дава наклон на снахата как да гледа детето ли? Или да я упреква, че накарала сина ѝ да измие чиниите и му причинява такъв срам, т.е. да се меси м/у тях? Да, имаше го и преди и сега има опити от свекърви, тези "традиции" да си ги поддържат, само че номера вече минава много рядко. И това е нещо, което основно се е променило

# 334
  • Blondeville
Разбира се, че и “роднините” са семейство, как ли пък майка ми или свекърва ми да не са част от семейството ни. Естествено решенията в двойката се взимат от съставляващите я, в даден момент и от децата им, когато достигнат подходящата възраст за самостоятелни решения.

# 335
  • София
А двойката и децата им какво са?

# 336
  • Пловдив
А двойката и децата им какво са?
Нуклеарно семейство.

# 337
  • София
А, никъде не е ставало въпрос дали живеят отделно или не.

# 338
  • при късмета
Ако свекъри и тъстове са семейство, то тогава са и братя, сестри, девери, зълви, барабар с техните жени и мъже. Нали до вчера това са били семействата  защо се включват едните, а изключват другите? Тогава става някакв турски сериал или комуна, а не семейство. Мислех, че това е някакво елементарно понятие, но явно е добре  че и закона го е дефинирал, че да е ясно.
Иначе, може всеки да приемаш за семейство, според отношения, дори да нямате кръвна или връзка по документи

# 339
По дефиниция  семейство са мъжът, жената и децата.Другите са БЛИЗКИ  роднини. Важно е да разберем значението на думата  близки  и да  се  отнасяме   едни към други като към такива.

# 340
  • Blondeville
О, аз изобщо не се интересувам по дефиниция как е, аз най-близките - родители, братя, сестри, баби и дядовци ги считам за семейство. Дали с мъжа ми и децата сме нуклеарно семейство, семейна единица или друга формулировка някаква няма значение. Родителите си не мога да нарека роднини, семейство сме си. А всъщност как го дефинираме е от минимално значение, важни са отношенията.

# 341
Точно това казвам и аз. Едно е дефиницията,  друго близостта, усещането за семейство и отношенията.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 19:55 от K.A.G.

# 342
  • София
С това съм напълно съгласна – зависи от отношенията.

Затова със свекъра ми, например, въобще не бяхме близки, въпреки че се водехме близки роднини. Всъщност, и със свекърва ми не бяхме близки, въпреки че с нея се разбирахме. За истинска близост трябва много повече от една гола "титла".

# 343
Миленака, ти си имала основателни причини.  Доколкото съм разбрала,те  не са те посрещнали радушно, обидили са те. .Затова и ти не ги чувстваш близки.Но тука  аз обикновено споря за снахи,които нямат такива основания, а обикновено е "мразя я, защото е свекърва".

# 344
  • София
Ааа, не са ме обиждали – нито свекъра, нито свекървата. Със свекървата се разбирах, просто бяхме прекалено различни и заради това нямаше как да бъдем близки. Аз много държа на личното си пространство, а ако бях позволила по-голяма близост, нямаше да имам такова. Т.е. щях, но с цената на разправии. Давам примерна ситуация с другата снаха: излязла с детето и с приятелка и нейното дете на разходка, свекървата обиколила парка, намерила ги и остава с тях. Или имаше случаи, когато без предупреждение или покана, отиваше в тях. Не понасям такива неща. Съответно, за да избегна скандали и напрежение, реших, че е по-здравословно да бъда по-дистанцирана. И така се разбирахме. При свекъра ми беше друго. Той беше решил, че може да ми дава наклон, накратко казано. Не е обида в буквалния смисъл, но за мен е обидно отношение.

П.П. "Мразя я, защото е свекърва" определено го има. За мен това натоварва предварително отношенията. НО и "Обичам я, защото е свекърва" натоварва предварително. Според мен най-добре е да има неутралност, докато не се види накъде вървят нещата. Дали си пасват като характери, дали не си пасват... А това не зависи от роднинските "титли".

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 20:24 от milenaka

Общи условия

Активация на акаунт