С какво ви дразнят свекървите? – 142

• 28 789
  • 744
  •   1
Отговори
# 315
Ма ко,без да имам претенции  да съм умна, колкото теб ( пак ти го казвам), съм успяла да си изградя  съвсем добри отношения и със  синовете си, и със снаха си. 
Както ти,така и аз имам наблюдения. Много снахи  се правят  на голямата работа,но  всъщност са елементарни и нафукани. За такива има поговорка "Голи,пък  големи". Родени са в кралския двор и простите свекъри са им под нивото.

# 316
  • София
Бор_яна, ама то това е за похвала по тукашните стандарти Simple Smile
Всъщност, нормално съпрузите да се уеднаквяват, особено ако брачният им живот е хармоничен.

# 317
  • София
"Семеен модел" не е синоним на "майка", обаче. Майката е част от него.

Не е само майката или само бащата, намесени са и баби, дядовци, цялото разширено семейство. Това си вековно наследство, което носим.
...

За баби и дядовци зависи.
В момента виждам при сина ми какво влияние има средата в училище - много по-голямо, отколкото която и да било баба или дядо. Но ние не живеем с тях, нито те са го гледали.

# 318
  • София
Скрит текст:
Ма ко,без да имам претенции  да съм умна, колкото теб ( пак ти го казвам), съм успяла да си изградя  съвсем добри отношения и със  синовете си, и със снаха си. 
Както ти,така и аз имам наблюдения.
Много снахи  се правят  на голямата работа,но  всъщност са елементарни и нафукани.
Скрит текст:
За такива има поговорка "Голи,пък  големи". Родени са в кралския двор и простите свекъри са им под нивото.
Определено има такива снахи. Има и такива свекърви.

# 319
  • при късмета
Ма ко, ти искаш свекървата да спре да се отнася със сина си като с родно дете и да не й пука, ако той е притеснен в семейството си?
То същото би трябвало да се отнася и за тъщите - казват "ти си го избра" и въпросът приключва. Каква е разликата?
Това откъде го измисли? Не съм написала нищо за лични проблеми. Думичка даже. Даже изобщо не съм писала за отношението на свекървата към сина, а към снахата. Можеш ли да четеш, да разбираш текст или за теб е едно и също?
А, ако сина има проблем с жена си, то тогава пак не майка му е тази, която да го решава. Трябва да го направи сам, както, ако жената има проблем с мъжа си.
Това е още една основна разлика от тоталитарно време и сега и съответните поколения. Родители на двойката НЕ СА част от семейството.Независимо чии. Семейство е двойка с деца и нищо друго. И ако има проблем м/у тях, само те са тези, които го разрешават, няма право да се бърка никой друг. Евентуално, ама само евентуално, пораснали деца в същото това семейство

# 320
Миленака, не сега и веднага. Наследеното от предците си го носим през целия живот, независимо каква е приятелската ни среда.

Ох, Лютиче, когато аз бях млада булка като теб сега, в България ставаха сериозни промени и ние си мислехме, че най-добре го разбираме живота.😀
Пък и толкова нови възможности се отвориха пред нас, ама взаимоотношения между хората са си все еднакви и тогава и сега.

# 321
  • София
Миленака, не сега и веднага. Наследеното от предците си го носим през целия живот, независимо каква е приятелската ни среда.

Скрит текст:
Ох, Лютиче, когато аз бях млада булка като теб сега, в България ставаха сериозни промени и ние си мислехме, че най-добре го разбираме живота.😀
Пък и толкова нови възможности се отвориха пред нас, ама взаимоотношения между хората са си все еднакви и тогава и сега.
Ако говориш за характер, не съм съгласна.
Семейството, средата и житейските обстоятелства влияят много повече, отколкото хора, с които си контактувал много по-малко или никак.
Ако говориш за нещо друго, значи не съм те разбрала.

П.П. Малко се отплеснахме тук. Реагирах на "Как може синът да е толкова добър, пък свекървата – лоша (мързелива и т.н.)?" Ами може. Майката не е единственият важен фактор в живота на детето. Съвсем спокойно може да има работлив син и мързелива свекърва. Понеже оттам тръгна разговорът.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 17:19 от milenaka

# 322
  • при късмета

О, слава богу отношенията свекърва - снаха са коренно различни. Ако преди промените снахите биваха възпитавани и учени да мълчат на свекървата и го правеха, то сега изобщо не са на това мнение. Дори да живеят заедно например и да успеят да внушат на снахата "щом си им в къщата, ще мълчиш", за детето снахата знае, че не е длъжна да се съобразява. И, че има и други параграфи, които не са свързани с местожителството или собствеността на имота, като отношенията с мъжа ѝ. А свекърви с остарели разбирания трябва да се примирят. Това е положението

# 323
Dincho, то няма значение кой как го разбира живота. Аз живея с ММ, със свекъри и родители на 2000км и хич, ама хич не ме бърка те какво мислят, нито пък могат да ми наложат техните виждания.
И двете ми баби едно време са заживели при свекъри и след някоя друга година са си хванали багажа и също са си построили свой дом - къде от теснотия, къде от желание да се махнат от свекърите, пък било то и на 3 преки по-надолу по улицата Grinning Майка ми и тя 15 години живя със свекърва, докато не й омръзна и каза, че си иска свое място.
Просто всяко семейство си има някакво ежедневие, порядки, навици, организация и всяко поколение се развива в някаква посока, несъвместима със остарелите разбирания на по-възрастните.

# 324
Миленака, определено не си ме разбрала. Ние не сме дървета без корен и си носим наследеното от предходните поколения, независимо дали ни харесва или не.

Ма Ко, какво пък толкова се е променило от 30 години във взаимоотношенията между хората.

Лютиче, точно, всяка коза за свой крак. Всеки дърпа към себе си, така е било и така ще остане.

# 325
  • София
Миленака, определено не си ме разбрала. Ние не сме дървета без корен и си носим наследеното от предходните поколения, независимо дали ни харесва или не.

Скрит текст:
Ма Ко, какво пък толкова се е променило от 30 години във взаимоотношенията между хората.

Лютиче, точно, всяка коза за свой крак. Всеки дърпа към себе си, така е било и така ще остане.

За какво точно говориш? За характер ли, за генетично предавани болести ли...? За какво?

# 326
  • София
За какво точно говориш? За характер ли, за генетично предавани болести ли...? За какво?

Ми, то - характерът, си е генетично предавана болест…
🤪

# 327
  • при късмета
Вече дадох конкретен пример. За да не повтарям целия пост, кажи кое точно не стана ясно, че да разясня

# 328
Ма ко, ти искаш свекървата да спре да се отнася със сина си като с родно дете и да не й пука, ако той е притеснен в семейството си?
То същото би трябвало да се отнася и за тъщите - казват "ти си го избра" и въпросът приключва. Каква е разликата?
Това откъде го измисли? Не съм написала нищо за лични проблеми. Думичка даже. Даже изобщо не съм писала за отношението на свекървата към сина, а към снахата. Можеш ли да четеш, да разбираш текст или за теб е едно и също?
А, ако сина има проблем с жена си, то тогава пак не майка му е тази, която да го решава. Трябва да го направи сам, както, ако жената има проблем с мъжа си.
Това е още една основна разлика от тоталитарно време и сега и съответните поколения. Родители на двойката НЕ СА част от семейството.Независимо чии. Семейство е двойка с деца и нищо друго. И ако има проблем м/у тях, само те са тези, които го разрешават, няма право да се бърка никой друг. Евентуално, ама само евентуално, пораснали деца в същото това семейство

Ееее, пак пък толкова. Как така са ми били семейство родителите, пък вече не са. И като закъса някоя булка тука веднага питаме "Баща, майка, живи имаш ли, имаш ли къде да отидеш".
Семейството си е семейство и само се разширява, иначе щеше да е много гадно.

# 329
  • София
И според мен не са. Излизаш от семейството на родителите и създаваш собствено.

Общи условия

Активация на акаунт