С какво ви дразнят свекървите? – 142

• 28 786
  • 744
  •   1
Отговори
# 300
Аз пък досега не съм видяла някой да е избягал много от семейния си модел. Да, има подобрения, но с напредването на годините хората се завръщат към фабричните настройки. То не е случайна приказката - котка да е, от сой да е.

# 301
Аз пък досега не съм видяла някой да е избягал много от семейния си модел. Да, има подобрения, но с напредването на годините хората се завръщат към фабричните настройки. То не е случайна приказката - котка да е, от сой да е.

Абсолютно! С годините все повече се усещам, как говоря, реагирам и мисля като майка ми, която беше изключително добър човек, но на моменти проявяваше завиден чепат характер. Това го забелязвам и в много мои приятели.

# 302
Аз съм убедена на 100 %, че синовете и дъщерите може тотално да се различават (като характери) от родителите си. Това важи и при мен, и при мъжа ми, и при близки и приятели (поне тези, които познавам по-добре, както и техните семейства). Да, има много случаи, в които порасналото дете е точно копие на единия родител като възприятия, поведение и качества, но не е задължително да е така винаги и при всеки. Не е толкова сложно да се приеме, че някои хора са осъзнали какви лоши качества притежават родителите им и се стараят да не заприличат на тях (поне по това).

# 303
  • София
Това го пиша от позицията на по-младата , демек снахата.
Животът е колело и то се върти ...
Върти се, но няма някаква справедливост. Може да нямаш късмет нито със свекърва, ни то със снаха.
Остава само надеждата

# 304
  • София
"Семеен модел" не е синоним на "майка", обаче. Майката е част от него.

# 305
Това го пиша от позицията на по-младата , демек снахата.
Животът е колело и то се върти ...
Никой не гарантира, че няма да случиш на проклети свекърва и снаха.

Както и че като станеш свекърва, задължително ще си зла и проклета, а снахата ще е нахална и тъпа. Та колелото хич не се върти. Ако се въртеше, всички тука щяхме да се оплакваме от едно и също.
Виждам обаче доста разнородни мнения...

# 306
  • София
Както и че като станеш свекърва, задължително ще си зла и проклета, а снахата ще е нахална и тъпа. Та колелото хич не се върти. Ако се въртеше, всички тука щяхме да се оплакваме от едно и също.
Свекървите по подразбиране са проклети, не знаеш ли. Или ако се дистанцираш - пак зле.

# 307
Те хората са го казали, че каквото сам си направиш, никой друг не може да ти направи. Както свекървите, така и снахите, тъщите и така всиииички по реда си.

# 308
  • при късмета
Характерите е ясно, че се разминават, това не е нещо, което придобиваш в последствие или на което се учиш, с това се раждаш. От поколение на поколение се сменяват приоритетите, от там идват разликите. Едно време беше наложен модела, завършваш у-ще, в по-редки случаи университет, жениш се (после търпиш това, което си взел, че ако се разведеш какво ще кажат хората), имаш деца и ги чакаш да пораснат, че и на тях да втълпиш същото. И го вменяваше и държавата, системата, режима, управлението, каквото искате си изберете, не само родителите. То е ясно, че и те на свой ред са вкарани в матрицата и то от поколения. 
Сега завършващите образованието си имат друг приоритет, първо е кариерата, чак после създаването на семейство. Свободни са дори да излязат от държавата, както и да коригират навреме погрешен избор на партньор. След като се заформя създаване на семейство мислят за жилище и т.н. Като има разминаване в тези основни приоритети, всъщност в подреждането им, не толкова в същността им, започват да се разминават вижданията на стари и млади. И се започва. Снахата или проекто снахата няма намерение да се съобразява с разбиранията и мнението на свекървата, а тя от своя страна държи да го наложи, нещо на което изобщо няма право. А мамин златен, ако иска да запази приоритетите си според майка си, бива отсвирен, дори при наличието на жена. Ако само с жена си организира ежедневие и приоритети, тогава си остават семейство, ама свекървата продължава да си знае нейното и към снахата се прибавя ново обвинение - взе ми детето и го съсипа

# 309
  • София
Ма ко, ти искаш свекървата да спре да се отнася със сина си като с родно дете и да не й пука, ако той е притеснен в семейството си?
То същото би трябвало да се отнася и за тъщите - казват "ти си го избра" и въпросът приключва. Каква е разликата?

# 310
"Семеен модел" не е синоним на "майка", обаче. Майката е част от него.

Не е само майката или само бащата, намесени са и баби, дядовци, цялото разширено семейство. Това си вековно наследство, което носим.

Ма Ко, ти наистина ли вярваш в тези глупости.... как сега изведнъж всичко е различно във взаимоотношенията между хората. Видоизменено да, но коренно различно съвсем не.

# 311
Ти си го избра си е вярно, нататък следва твой проблем е да си го решиш.
 Докато мама смята ,че има дете, има проблеми. когато разбере ,че има пораснала личност да си взема решенията  става лесно. Ама докато разбере....

# 312
  • София
Да, обаче ако на снахата не харесват решенията, обявява, че майка му го подковава. А в тукашните теми го обвиняват, че не се е откъснал от полата й.

# 313
И в допълнение към коментара на ма ко:
В момента младите хора имат свободата да си изградят собствен стил на самостоятелен живот. Имат милиони възможности и всеки си орави лична комбинация. Просто е невъзможно след брака изведнъж да захвърлят живота, с който са свикнали, и да вземат модела на свекърите/родителите.

Да, обаче ако на снахата не харесват решенията, обявява, че майка му го подковава

Може и така да е. Но може синът сам да реши, че бракът на родителите му е рецептата за щастлив живот, защото самият той е имал щастливо детство и мисли, че и в неговия брак ще е по същия начин.

# 314
О, то и свекървата смята ,че снахата го подковава. Аз наблюдавам как сина прилича на снахата вече.  Кимам  и си казвам, че е нормално. И двамата трябва да отстъпват позиции,  ако искат да им върви. Ако е само единия ,няма да стане и тогава да се оправя. Но сам, с негово решение. Да не обяснявам защо, но все пак - защото ще е стъпкан изцяло и може да му пречи да загуби личността си , ако не му пречи е ОК.

Общи условия

Активация на акаунт