Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вината на идеите и тяхната цензура – носят ли идеите вина?

 • 2 798
 • 42
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 527
В настоящата статия искам да поразсъждавам до каква степен една идея и човекът, който я е измислил, носят вина за последващите събития. Ще се опитам да разгледам и позитивните (да речем) идеи, и негативните.

Като начало нека вземем за пример едно най-обикновено художествено произведение. Зад всяко такова произведение стои идеята, че то е художествена измислица и следователно на никой не му хрумва да „вини“ авторът му за действията на хора, вдъхновени от него. Въпреки това – негативните произведения (ако мога така да ги нарека), които биха провокирали неоправдана злоба, гняв и агресия, по-скоро не си пробиват път и рядко стават достатъчно популярни за да имат голямо влияние. Аз дори не се сещам за такова произведение. В същото време позитивните произведения имат доста силно влияние. Под позитивно произведение нямам предвид само тези, които носят позитивни емоции – има и доста тъжни произведения, които донасят обаче развитие на човека. Да речем „Малкият принц“, като произведение, което най-първо изниква в съзнанието ми – е повлиял на позитивното мислене да доста хора, така че би трябвало да благодарим на автора му затова. Но въпреки това – добрите дела произтекли от това произведение би трябвало да са заслуга на хората, които са го прочели, осмислили и реализирали и този извод го правя основно на база на последващия анализ, където ще разгледам негативните дела вследствие на негативни идеи – там по-скоро прехвърлям вината пак на извършителя на действието, отколкото на човекът, измислил идеята. Освен това всеки може да изказва положителни намерения без това да му коства ресурси и време, но хората, реализиращи тези идеи, отделят от своите ресурси и време, което е доста ценно. Разбира се това е много базово казано – все пак много произведения и идеи костват много време и мисловна дейност, така че авторът му определено е вложил своя труд в създаването им.

Сега нека погледнем негативните идеи – като например – идеята , че трябва с насилие да се постигнат определени резултати. Например Маркс проповядва, че трябва да има революция и убийства за да се постигне комунизъм, но Маркс не убива никого, а някой друг взима идеята на Маркс и я развива. Николо Макиавели също развива своя теория за Принцът, който като прототип на добрия управленец, би следвало да има право да упражнява насилие и неморални практики в името на добруването на цялостна концепция и общество. Донякъде като оправдание на Маркс и особено на Макиавели могат да служат епохите, в които са развили своите идеи – в тези времена монархията и тоталната власт са били преобладаваща форма на управление на обществото.

Дори ако разгледаме още по-краен пример (защото зад идеологията на Маркс все пак има някаква теоретична добра причина за революцията – а именно по-добър живот, поне според него в някакво имагинерно общество в резултат на революцията), а именно – призив за насилие без никаква морална причина – – например някой казва – искам този и този да бъде убит, и някой друг го извършва. Според мен идеологът няма вина или поне няма действителна вина, а по-скоро морална такава. Неговите мисли са материализирани от друг човек. Всеки човек според мен в определен момент е изпитвал някакво желание за лоши постъпки – в пристъп на гняв предполагам всеки е искал да върши някакво насилие, даже предполагам, че почти всеки е искал поне мислено да убие някого и то даже без да е имал солидни основания за това – например някой много ни е ядосал в магазина или на пътя докато шофираме. Но това означава ли, че нашата мисъл е равносилна на действието на човек, извършил тази наша мисъл – по-скоро не – защото резултатът от мисълта в най-лошия случай е някаква емоция в нас или в хората, с които я споделяме. Но тези емоции могат да бъдат преодолени, докато реалното действие има и физически необратим резултат. От тук смятам, че мислите и действията не са равнозначни и вината за мислите  е много по-малка от действията. Както в положителен, така и в отрицателен план.

Като завършек на тази идея не искам да подценявам морално-психологическия аспект на идеите. Мислите и идеите също носят някаква доза сила и вина – както за положителните действия, така и за отрицателните. Те са подтика, който задвижва мотора, но най-важно е самото действие – то и неговият извършител би трябвало да носят отговорността и позитивите или негативите в резултат на извършването му.

Другото, което си мисля относно идеите напоследък, е нещо, което чаk сега разбирам, че е и идеята за “кенсъл културата“. А именно – трябва ли едно произведение да бъде осъдено и забранено, отлъчено, ако неговият автор направи нещо, което не одобряваме. Най-крайният пример – картините на Адолф Хитлер – ако харесваме картината на Адолф Хитлер, но не одобряваме неговите действия и личност, трябва ли да осъдим и произведението му. Не съм убеден кое е правилно, защото въпросът е много сложен. Според мен по-скоро не – трябва произведението да се разглежда само по себе си. В същото време смятам, че донякъде е справедливо обществото да осъди и чрез „отхвърляне“ да спре доходите на един автор, който обществото намира за аморален. Казусът е много сложен – тук е въпрос на личен избор. Затова не трябва да има и закони – не може да забраним нито едно произведение чрез закон, дори и „Моята борба“, защото така реално се доближаваме до идеите на хората, чиито книги забраняваме – а именно тоталитарните идеи. С две думи – смятам, че е правилно ако една група хора или организации преценят да отхвърлят определен автор на база на неговите действия и личност, несвързани с произведението, но не е правилно това да става със закон и да е незаконно да четеш или гледаш или слушаш определено произведение – напротив – трябва дори и „Моята борба“ да се продава свободно. Забраниш ли произведението, ще направиш идеите на автора символ на мъченичество и ще увеличиш изкуствено неговите последователи. А либерализмът и свободата трябва да приемат и съществуването на тоталитарните идеи, на робовладелските идеи, на расистките идеи и вместо да ги забраняват, да ги оборват с аргументи.

Друг аспект от настоящото есе е дали е редно, когато искаме пълна демокрация да забраняваме определени идеи и мисли. Това не накърнява ли демокрацията. В същото време пълната свобода, означава ли, че хората могат да изразяват и идеи, които са свързани с анти-свобода и агресия. Ако трябва да погледнем нещата изцяло от философска гледна точка – демокрацията би трябвало да дава право на всякакви мисли и идеи, дори такива, които я заплашват и са несъгласни с нея. Но на практика това може да доведе до много конфликти и агресия, а кой ще носи отговорност за последствията. Например ако децата в училище имат право да говорят расистки коментари, обиди и думи, кой ще е виновен, ако техният чернокож съученик се сбие с тях. Не можем да разчитаме, че всички хора – деца, възрастни са постигнали абсолютна нирвана и не могат да се засегнат от ничии думи. А тези, които казват, че са против „кенсъл“ културата и тя един вид ограничава свободата на словото, реално също биха се засегнали. Те в повечето случаи са скрити расисти и националисти и ако им кажеш някаква обида или закачка на тема техният кумир – да речем национална история, национален кумир, традиция и т.н., бързо биха забравили тяхната прокламация за пълна свобода на изразяването. Още помня как бях дал просто един измислен въображаем пример за Васил Левски и турски доктор – 99% от хората, които са чели тази статия изобщо не го разбраха или поне се опитаха да го изкарат като обида – а в същото време смятат, че свободата на словото би трябвало да включва пълно себеизразяване. Аз смятам, че всеки разумен човек може да прецени, че свободата на словото е важна, но когато тя наранява чуждите чувства, особено когато това се прави нарочно – все пак няма как да кажем, че расистките подмятания, шеги и обиди са плод на случайност – това би трябвало да бъде забранено и регулирано. Разбира се не трябва да се забраняват определени мисли, а само изразяване, което обижда хората на безпринципна основа – например да се обобщава и лепва лоши характеристики на хора само на базата на цвета на кожата им или произхода им.

Като обобщение смятам, че идеите и мислите и техните автори не могат да носят законова вина за мислите и идеите си, стига те да не са обидни на безпринципна основа. В същото време персонална отговорност е на всеки човек да разбере и проучи различните идеи и сам да ги приложи спрямо законите и личната си морална рамка. Оттук и отговорността и вината както за положителните и негативните резултати лежат на раменете на реализиращият идеята, а не на създаващия я. Ако бих могъл да кажа в примера с Маркс – вината е на Ленин, Троцки, Сталин и сподвижниците им, а не на самия Маркс.

Вторият казус относно регулацията на идеите, смятам, че идеите и мисълта трябва да са максимално либерални и свободни, но ако не са необосновани обиди. Така както един човек, който говори небивалици, го затварят в лудница, така и расисти и всякакви ненавистнически идеи трябва да бъдат лимитирани, защото не са обосновани с никакви аргументи.

# 1
 • София
 • Мнения: 24 989
Колко е хубаво, че знаеш кога да спреш!

# 2
 • Мнения: 2 069
Имах искрено желание да прочета темата. Отказах се.
Резюме някакво? Wink

# 3
 • Мнения: 1 001
Идеите идват от хората и спорът е малко в стил кокошката и яйцето, но мисля е интересна темата.

За да избегнеш пасивната агресия на включващите се, вземи резюмирай, както са те посъветвали!

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 12:41 от ierldan

# 4
 • Мнения: 7 971
Дали някой би се навил да прочете и резюмира?

# 5
 • София
 • Мнения: 34 880
Заспах. Човешкият мозък не действа така. По-скоро прочита 10 книги, говори с 10 приятели, мисли върху свои лични 10 проблема и тогава му хрумва идеята за някакви действия.
Освен това сме 2023. Да разсъждаваме върху някакви произведения от 1867, които никой не чете, няма сми.

# 6
 • Мнения: 1 527
Който няма желание да чете, да не си прави труда. Аз чета дневно по над 20-30 страници. Все пак, който има време да чете по 200 мнения на ден от по 3 реда във форум, няма да е лошо да прочете някой път и две страници на куп. Произведения от 1853...Ами има произведения и от пети век преди Христа, които си заслужават. Човешката мисъл си заслужава и човешките страсти и чувства, поведение и стремежи не са много различни, независимо дали са написани на клинописно писмо или на смартфон. Това относно критиката.

А с две думи идеята е - дали ако някой каже и разпространява някаква идея, то той носи вината/славата от лошите/добрите последствия от тази идея или вината/славата са само за хората, прилагащи идеята на пратика. Втората насока най-общо е дали трябва да има цензура, някаква изобщо, в едно либерално общество и дали цензурата над нелибералните идеи от страна на либералното общество не прави същото това общество нелиберално. Но препоръчвам да отделите 10 минути да я прочетете. Ще ви отнеме толкова време, колкото да прочетете 10 мнения как някой се оплаква, че има странна пришка на лицето. Което не е маловажно разбира се. Някои пришки са сериозни.

# 7
 • София
 • Мнения: 31 204
Много тафтология, обърка̀х са Rolling Eyes

# 8
 • София
 • Мнения: 34 880
По въпроса за цензурата. В момента и в последните 20 г, неусетно, под формата на авторски права, интернет беше почистен, обран и избърсан от всякакви интересни, революционни книги и идеи. Пробутват се статии и книги тип "бебешко пюре", които изглеждат че имат нещо вътре, но на практика нямат нищо и са създадени да успокоят хората. Яко цензура.

# 9
 • Мнения: 10 521
След като живеем в общество, трябва да се съобразяваме с другите.
Това означава автоцензура, а ако я няма - реална цензура. Да дразниш някого, да го тормозиш и обиждаш не е ок. И ако не искаш да се съобразяваш, ходи да живееш в гората. Обществото може да е либерално, но не може да остави слабите без защита от наглите. Това е една от функциите на държавата, даже и на най-либералната.

"Моята борба" се издава и чете, "Комунистически манифест" се издава и чете, Библията и Коранът се издават и четат. А ако някой тръгне да действа в разрез със законите, които действат в момента, си носи последствията.

# 10
 • Мнения: 106
Аз чета дневно по над 20-30 страници. Все пак, който има време да чете по 200 мнения на ден от по 3 реда във форум, няма да е лошо да прочете някой път и две страници на куп.
Леле колко сериозно. Искаш някой да ти помогне за есето и се караш, че няма желаещи да го прочетат цялото.
По въпроса, абсолютно съм съгласна с Uncommon. Предполага се, че участниците в някакво общуване ще се регулират един друг, но не винаги се получава.
Самите идеи нямат вина:) Авторът носи отговорност. Аз лично бих почела още малко.

# 11
 • Мнения: 1 527
И аз не съм убеден кое е най-правилното. Със сигурност не е готино да има булинг. Но малко си противоречиш в двете части на мнението. Смисъл казваш, че не трябва да има мегдан за агресивни идеи, а после казваш, че Моята борба и Комунистическия манифест се издават. Може би трябва да ги забраним? В същото време дали трябва да забраним и художествените произведения, в които има насилие. В крайна сметка дали директно ще кажеш, че искаш насилие или ще го избобразиш иносказателно чрез художествено измислен герой...за човешкия мозък няма голяма разлика.

Рундел: Искаш някой да ти помогне за есето и се караш, че няма желаещи да го прочетат цялото.

Не Рундел, не искам никой да ми помага. Що тъй реши. Има маса теми във форума, които намирам за несъществени, неинтересни и безсмислени. Ама не ходя да ги спамя да им казвам колко са тъпи. Просто подминавам. Ама тук решихте, че имам желание всички да се интересувате от мен и затова всеки идва да си сложи хейта как не му се четело. Еми не чети, не коментирай, подмини. Нямам проблем, ако ще и никой да не прочете написаното и никой да не коментира. Като не ти харесва, подмини. Няма драма. Създавате няква изкуствена драма. Споко.

Ама не идвай да ми казваш - ох мързи ме, я авторче резюмирай. Ами като те мързи, ходи да четеш други мнения, теми - има маса разнообразие - за пъпки, за разводи, за бебешко ако. Споко.

# 12
 • Terra incognita
 • Мнения: 11 589
От вината най- любимо ми е бялото.

# 13
 • INFJ
 • Мнения: 7 802
Не мисля, че авторът носи, или трябва да носи отговорност за действията на някой "вдъхновил се" и извършил престъпление, стига да не подтиква към такова съвсем открито, умишлено, целенасочено.

Например, в САЩ е много модерно да обвиняват видео игрите заради всеки ненормалник решил да влезе с автомат в някое училище. Лично аз, преди да обвиня видео игрите, телевизията, радиото, храната, водата, ще посоча с пръст родителите, или поне най-близкият му кръг от хора.
Смятам, че се търси вина в игри, филми, книги, или всякакъв вид идеи и изкуство, просто защото е лесно. По-трудно е да приемеш, че вината може да е в теб, и болното общество, в което живеем.

# 14
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 9 373
От идеи вина не стават, гроздето е за предпочитане. Опитах да чета началния пост обаче е като написан от някое AI, има смислени думички, но смисъл не.
Идеята за тази тема насажда ли вече чувство за вина у автора? 😁

Общи условия

Активация на акаунт