За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 659
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
Отдавна не съм правила палачинки.  Сега пробвах, но нещо явно греша.
Скрит текст:
От едната страна са точно каквито искам, но не и от другата:

А ето и кое не ми харесва. Твърде са..не знам, пластмасови? Не са въздушни като горната снимка:

Исках по-малко бройки, затова използвах:
- едно яйце
- една чаша мляко
- една чаша брашно

- щипка сол
- една лъжица захар
- и три лъжици олио
* чашата ми е 200 мл

Разбих с миксер.
Пържих в сух тефлонов тиган без мазнина.
На степен 6 от 9
Аз не харесвам тая пропорция за палачинки - 1:1:1.  Бъркам на око, като започвам с поне две яйца и съобразявам да не  им дойдат много брашното и млякото.
Ето например:

3 яйца
400 мл прясно п.мляко
250 г брашно
1ч.л. захар
шипка сол
2 с.л. зехтин

И пека на слаб към умерен огън, за да не се изсушават.  При теб на 4-5. По 1.5 мин. за първата страна и по около 30сек. на втората.

# 106
  • In transit
Витаминче, за мен 1 чаша брашно, на 1 яйце е много...не ти ли става много гъста сместа? За да станат меки палачинките, сместа трябва да е редичка. Оставям ти рецептата на Кордон Бльо за палачинки:
2 яйца
120г брашно
60г разтопено краве масло
250мл прясно мляко
Ако ги правиш сладки, добавяш 30г захар и ванилия.
Ако ги правиш солени, добавяш 5г сол.

Смесваш брашното със захарта (или солта). Разтопяваш маслото и го оставяш леко да се охлади.
Разбиваш леко яйцата и добавяш половината брашно към тях, след това маслото, разбъркваш и добавяш останалото брашно и накрая на тънка струя наливаш млякото. Объркваш добре с бъркалка и последно добавяш аромат, ако слагаш (ванилия, кора лимон, портокал).
Покриваш добре купата и я прибираш в хладилника за час или за 2 часа на стайна температура. Аз съм ги оставяла и за по-кратко и пак има разлика, ако ги изпечеш веднага.
После ги печеш на сух тиган, като слагаш по 1 черпак от сместа, на тънко и не ги препичаш дълго.

Това, което си показала с гладката страна става, когато палачинката е печена без мазнина. С балончета се получава, като има мазнина, дори и съвсем мъничко.

# 107
  • Sofia
О, да забравих да кажа, че намазнявам тигана и аз. С четката разнасям малко олио.
Не прекалявам с рабиването и също оставям сместа покрита да почива 20-30мин., за да се отпусне глутенът и да не са жилави.
Иначе и на солените слагам и малко захар, както и сол - за вкус. А всъщност сладки палачинки не правя.

# 108
Много благодаря за всички отговори и споделеното Hug

Не, не беше гъста сместта, даже се чудех дали не е твърде рядка.

Ами, реално показах двете страни на една и съща палачинка. Не съм слагала мазнина между обръщането.

Намерих си рецепта, в която всичко беше с по 2 броя, и просто разделих на половина. ММ не яде пържено и затова исках малко бройки. Grinning

За първи път чувам да се оставя да престои в хладилник.  Ще го направя другия път. И ще сложа и малко вода към млякото.
И ще мажа по малко мазнина на тигана.

# 109
  • Sofia
Ако е за 20-30 мин. почивката на тестото, по-добре да е на стайна Т, ако е за повече - на хладно.
А 1:1:1 - е гъста смес за палачинки (ако ти се е видала добре, по рядка трябва де е... като гъста сметана)... подхожда за гофрети.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 13:51 от Morena

# 110
Витаминче аз цяла нощ го оставям в хладилник и няма проблем, но го правя защото така  спестявам време сутрин.

# 111
Аз много често ползвам рецептата на този любимец Simple Smile  Правила съм почти от всичко,
но забележи, че за креп/палачинки доля още мляко

https://www.facebook.com/jamieoliver/videos/454160826222383

# 112
Аз много често ползвам рецептата на този любимец Simple Smile  Правила съм почти от всичко,
но забележи, че за креп/палачинки доля още мляко

https://www.facebook.com/jamieoliver/videos/454160826222383
Мисля,  че моята беше точно с консистенцията и гъстотата на последните. Даже крайчетата по същия начин станаха. Явно все пак трябва обаче и да намазня тигана. И да бъркам по-малко или не с миксер.

Още веднъж благодаря за отговорите. Дано следващия опит е по-успешен Grinning

# 113
  • Sofia
Ето ги моите, Витаминче.

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 17:06 от Morena

# 114
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
Някои пекъл ли е тиквеник в еър фраейър? На колко градуса и колко време?
morskibriz,  може би късно отговарям, но ето това е моя начин за тиквеник и щрудел

Скрит текст:

това е тиквеник

Скрит текст:

# 115
  • София
Витаминче_, аз понеже на тема палачинки съм много претенциозна и ги искам тънки и хрупкави, ги правя само с вода, никакво мляко. Сместа да е възможно най-рядката. Оставям я да престои в хладилника през нощта, след това стават по-вкусни палачинките. Пържа ги в тиган с дебело дъно и ги мажа от двете страни с масло.

# 116
Визуално  - искам като тези на Морена! Правя един скрийншот, а по-натам ще правя и проба Simple Smile

Гофрети бих хрупкала, но палачинки - някак не. Просто не ми е такова възприятието за тях Simple Smile

# 117
Скрит текст:
Някои пекъл ли е тиквеник в еър фраейър? На колко градуса и колко време?
morskibriz,  може би късно отговарям, но ето това е моя начин за тиквеник и щрудел

Скрит текст:

това е тиквеник

Скрит текст:
Никога не е късно за нова рецепта. Ще препратя и това на младежите.
Тиквеника е бил хубав. Изяли са го още горещ. Тиквата малко е хрупала, но бил много, много вкусен, също като моя. Явно носталгия е подгонила мъжът в семейството.

# 118
Пикантен сладко кисел сос на ънкъл бенс само за ориз ли ползвате или и в други комбинации ? Моите в момента не искат ориз. Не знам защо. А имам 2 бурканчета сос.

# 119
1)Спагети
2) с пилешки гърди

Общи условия

Активация на акаунт