За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 647
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
И я остави една идея по_рядка.

# 91
  • софия
Този микс какъв е/за какво може да се ползва? Нещо като нашата шарена сол?
Скрит текст:

Майка ми е пазарувала от турски магазин и са ѝ го дали.

# 92
  • Sofia
Например за кюфтета или за яхния с вкуса на близкия изток.

# 93
Трябва да го опиташ и да си решиш. На препечена филийка с масло, на варени картофи с масло , на варено бяло пилшешко месо с малко лимон ... според мен като начало го тествай на по-неутрални неща.

# 94
  • Somewhere far away
Какво мога да направя от стъбла целина?

# 95
Някои пекъл ли е тиквеник в еър фраейър? На колко градуса и колко време?

# 96
Нарязваш ги на ситно и ги прибираш във фризера. После добавяш като подправка в боб, супи и други ястия. Слага се не-повече от една малка шепа, защото е с доста силен вкус.

# 97
В супи и манджи навсякъде където слагаш лук и моркови може да добавиш и нарязана на ситни кубчета такава целина. Аз я слагам накрая защото ми харесва да хрупка. Нарязана на тънко става за салати, ако говорим за стъблената целина, не просто за стъблата на глава целина, които са по-дървени и с доста по-наситен вкус, но пробвай дали ти допада. У нас сега правих салата с маруля, стъргани моркови и такава целина.
Тиквеник не съм, но правя едни готови банички които купувам замразени, от сурово тесто са и се пекат за около 15мин на 180С, после обръщам и им давам още 6-8мин, предполагам с тиквеник ще е подобно.
Този микс какъв е/за какво може да се ползва? Нещо като нашата шарена сол?
Скрит текст:
На мен ми е любима подправка, харесвам на пържоли поръсена, и в яхнийки слагам с месо и картофи, или за пържени картофи. Смеси ги добре и ръсни на залък хляб да опиташ дали ти харесва, специфична е.

# 98
Ефи, благодаря. Подобно казах и аз на младежите, да пекат на 170градуса и да наблюдават, и да пратят снимки накрая.

# 99
Отгоре със смлени орехи,малко захар и малко мед. Аз лично слагам и от двете,за да получи лек загар от захарта. На 200градуса,предварително загрят за 3мин,печете 20мин(времето варира при различните уреди,но между 18-25мин,аз съм с тефал ххл).Бомба.

# 100
Отгоре със смлени орехи,малко захар и малко мед. Аз лично слагам и от двете,за да получи лек загар от захарта. На 200градуса,предварително загрят за 3мин,печете 20мин(времето варира при различните уреди,но между 18-25мин,аз съм с тефал ххл).Бомба.
Брагодаря. Предадох заръките ви. Надявам се да не е късно, защото не ми отговориха на обаждането. Все пак по-рано младежа, каза че ще е за закуска утре.
Не е късно, сега го започват. Току що се чухме.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 21:43 от morskibriz

# 101
  • София
аз съм с тефал ххл).Бомба.
и аз съм пекла на air fryer тиквеник и баница - на 190° за около 20-25 минути, но винаги се налага да обръщам. На Тефал-а не обръщате ли тиквеника? Запича ли се добре и от долната страна?

# 102
  • София
Довечера смятам да правя паста болонезе, но с канелони (вече ги купих Grin). Някаква идея как се пълнят. Току що ме сюрпризираха, че имало специални машинки за пълнене, обаче няма начин И такова нещо да търся в този момент.
Просто ще напъхам с лъжицата колкото влезе, ще станат ли така? Някой с канелонен опит?
Много късно идвам, но въпреки това ще се разреша да дам съвет, как приготвям канелони, убедена съм, че ще повториш рецептата си. Никога не сварявам  канелоните предварително, пълня ги с пош със смес ,която съм си приготвила и ще ти покажа само цитат,  от това което съм писала, ще ти покажа и снимка, да видиш как изглеждат ..."С тази смес ще се пълнят канелоните, които не са сварени предварително, сурови са, последното е важно и интересното в тази рецепта. Удобството е това, че когато са бланширани  канелоните, след това е много трудно напълването им, работи се бързо, за да не слепват, и едновременно с това домакинята си изгаря неприятно пръстите. За да се напълнят за удобство съм ползвала пош, но може и да се ползва чаена лъжичка, но е по-бавно напълването им........." идеята не е моя, разбира се, откраднала съм я и съм повече от доволна, иначе си изгарям ръцете, а оставя ли ги да се охладят те залепват непоправимо и нищо накрая  не става. Но важното е, да имаш повече бешамел, а бешамел никога не е в повече, вярвай ми.

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_809.html

# 103
Отдавна не съм правила палачинки.  Сега пробвах, но нещо явно греша.
От едната страна са точно каквито искам, но не и от другата:

А ето и кое не ми харесва. Твърде са..не знам, пластмасови? Не са въздушни като горната снимка:

Исках по-малко бройки, затова използвах:
- едно яйце
- една чаша мляко
- една чаша брашно
- щипка сол
- една лъжица захар
- и три лъжици олио
* чашата ми е 200 мл

Разбих с миксер.
Пържих в сух тефлонов тиган без мазнина.
На степен 6 от 9

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 11:38 от Витаминче_

# 104
Само с мляко на мен ми стоят жилави винаги, поне за моя вкус. Поне половината гледам да е вода. И с кисело мляко съм правила, ако искаш виж и такава рецепта да пробваш дали на теб ще ти допадне. Или просто замени прясното с айрян и виж харесва ли ти така. Според мен стават по-крехки.
Не мога да преценя от снимките, но не ми изглеждат да са много дебели че от това да не са добре. Вариант е и да капнеш още малко вода в сместа ако не се разливат съвсем тънки, аз уж почвам знаейки какво и колко, а пък винаги донагаждам сместа като пробвам как се разлива в тигана.

Общи условия

Активация на акаунт