За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 868
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
  • In transit
Жената, гледай да не прегрее много. Това в важно. Ако загрее повече го спри за 10-тина минути...то тестото пак ще си образува глутеновата мрежа през това време.
Моят е 5л, 1000В, Кенууд, максимум кило брашно съм месила. Но от по-голямо значение е колко гъсто ще е тестото (хидратацията му). Ако е много твърдо се натоварва повече мотора и загрява повече.
При теб щом е тесто за погачи не трябва да имаш проблеми.

# 211
  • Sofia
Колко му е диаметърът на тоя съд, Натка... дали пък няма да е много двойна доза - 8 яйца, 2ч. захар, 4ч.  брашно и кофичка кисело мляко...

# 212
Ще го измеря утре че сега е късно да хлопам, от старите електрически тенджери е, широк алуминиев съд, абе големичко си е. Но рецептата дето още я издирвам със сигурност не е била с толкова много яйца де. Ще я търся още или ще ровя и из нета за някоя рецепта от това време, като бях малка беше много масово да пекат кексове в тия тенджери, дори и само за форма да ги ползваха. Има си в комплекта и едно като чаша от същия материал - да се сложи в средата и да стане на форма с дупка.
Намерих снимка на такава, че егати обяснението хвърлих и аз...
Скрит текст:

# 213
  • под тепетата
Мисля, че е 26 см.

# 214
  • София/Испания
Преди години имах такава ел.тенджера и съм пекла кекс в нея,няма нужда от двойно количество продукти.

# 215
Е другата форма дето повечето рецепти са като за нея, е видимо по-малка, трябва да са повече отколкото в нея. Но явно ще ровя още за това листче с рецептата, защото идея си нямам колко повече.

# 216
  • под тепетата
natka, ако слагаш чашката, отвътре остава празно и не ти трябва повече тесто.

# 217
  • Sofia
Ще го измеря утре че сега е късно да хлопам, от старите електрически тенджери е, широк алуминиев съд, абе големичко си е. Но рецептата дето още я издирвам със сигурност не е била с толкова много яйца де. Ще я търся още или ще ровя и из нета за някоя рецепта от това време, като бях малка беше много масово да пекат кексове в тия тенджери, дори и само за форма да ги ползваха. Има си в комплекта и едно като чаша от същия материал - да се сложи в средата и да стане на форма с дупка.
Намерих снимка на такава, че егати обяснението хвърлих и аз...
Скрит текст:
Сещам се за тенджерата, даже ми стана интересно сега къде  нашата таква, трябва да питам мама. Simple Smile
Не са само яйцата много (нали всичко е по две).... затова смятам, че доза и половина ще добре.

По спомен (много далечен) ... дъното е по скоро 28см, не 26.

# 218
На баба ми рецептата беше с 6 яйца, 10с.л олио и 10с.л вода.....но не помня брашното и захарта, Пейч има подобна рецепта. Без бакпулвер, сода за хляб, без разделяне на белтъци и жълтъци, само с добро разбиване на яйцата. Печеше кекса в същата форма.
П.п ако не ти е късно, утре ще ти дам точната рецепта

# 219
  • Sofia
На баба ми рецептата беше с 6 яйца, 10с.л олио и 10с.л вода.....но не помня брашното и захарта, ...
Ми баш доза и половина от обичайната. То няма много вариации.

4 яйца     - 6
1ч.ч.  захар      - 1и1/2ч.ч.                
1/2 кофичка  кис. мляко   - 1кофичка
1пак. бакпулвер    - 1и 1/2 пакетче
ванилия
лимонова кора и малко от сока
2ч.ч. брашно     - 3ч.ч.
65г масло        - 90г
60г олио        - 90г

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 23:02 от Morena

# 220
Каква е тази кофичка?
Аз въобще не обсъждам гореспоменатите рецепти 🙃, включих се, защото 2страници обсъждате варианти на рецепти за кекс, а все още се търси рецептата подходяща за споменатата тава..обичайна доза за кекс, не знаех че има 😉 . За един обичайната доза е с 3яйца, за друг с 5, един прави с кисело мляко, друг с прясно, трети с лимонада....и всички стават различни на вкус и аромат 👌
Казах, ако желае ще и изнамеря из тетрадките  рецептата на баба ✌️, пък дали е доза и половина или нормална доза всеки сам си преценява

# 221
  • Sofia
Ами беше полезно включването ти, за да установим каква е дозата за въпросната форма.
Обичайната доза е, която се събира в съвременните форми за кекс, без значение къде с повече от едно и по-малко от другото.
Кофичката е кисело мляко, благодаря, редактирах.

# 222
  • Варна
На теми кюфтета и кекс, повечето имаме какво да кажем. Какво да се прави. Традиционни неща са за повечето домакинства и общо взето всеки си харесва неговото.

Аз пък ще кажа за въпросната ел. тенджера. Отдавна съм загубила формичката за центъра и капакът изгоря, а дръжките се разбиха и сега на тяхно място стърчат две метални ушички Simple Smile
Хора, няма друга тава, в която погачите и печивата да ми се получават толкова добре. Явно проводимостта на тоя алуминий си е номер едно.

# 223
много кекс . вече взех да се преобърквам и да го чета грешно Simple Smile майтап.
У нас кекс се яде от дъжд на вятър има - няма 2 пъти годишно и го купувам .
Аз съм на тема тиквички и патладжани и малко кайма и на мусака ми мирише Simple Smile или на две предястия и едни кюфтета.

# 224
Ясно, разбрах за каква кофичка пишеш. Но, не, няма кисело мляко, няма набухвател, уточних това по-горе, Пейч има почти същата рецепта, имаше разминаване само в количеството олио и вода, мисля ....той често я пуска тук
Dorchester, аз на моята нарочно махнах бакелитните дръжки за да мога да я ползвам във фурната 😁, много често я ползвам за големи парчета месо, за пити и т.н, а наскоро се наложи да доопека пилешки бутчета с картофи в нея, след като фурната ми се развали насред готвенето, изрових капака, молейки се да е читав и да работи след като над 25 години бе наврян в един шкаф в забвение 😅. Работи си, само където мъжо беше силно притеснен да не ме тресне тока докато отварям и затварям тенджерата.

Общи условия

Активация на акаунт