За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 857
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
На теми кюфтета и кекс, повечето имаме какво да кажем. Какво да се прави. Традиционни неща са за повечето домакинства и общо взето всеки си харесва неговото.

Аз пък ще кажа за въпросната ел. тенджера. Отдавна съм загубила формичката за центъра и капакът изгоря, а дръжките се разбиха и сега на тяхно място стърчат две метални ушички Simple Smile
Хора, няма друга тава, в която погачите и печивата да ми се получават толкова добре. Явно проводимостта на тоя алуминий си е номер едно.
Ако имаш някаква термоустойчива чаша, спокойно замества лисващата ти, та да продължиш да си ползваш формата и за кекс. Simple Smile Аз имам таква и съм я ползвала в тортената си форма за кекс.

... Но, не, няма кисело мляко, няма набухвател, уточних това по-горе, Пейч има почти същата рецепта, имаше разминаване само в количеството олио и вода, мисля ....той често я пуска тук
Затова писах, че въпросът беше за общото количество продукти, което ще пасне на формата], a не точно колко от едното и от другото, с набухвател или без, с какво точно мляко или вода...
Което пък не пречи всеки да си даде рецептата... ама дозата да е добра за формата де. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 23:28 от Morena

# 226
Мда, затова започнах с описание на формата. Едно време я имаше във всеки дом, то иначе големината е трудна за описване, но със сигурност сега човек не този размер си представя като каже кексова форма. Бабите ни не си поплюваха хич с храната Grinning
Действително е страхотна за печене, на тази на майка ми капакът не знам ползван ли е някога но в самия съд що нещо е опечено... Питки, козунаци и какво ли не, майка ми в нея и блатове за торта пече откакто се помня, няма грешка като материал. И се оказва че е подарила другата си по-нормална форма за кекс, а аз се врекох че ще направя... та затова тая цялата полемика. И тя не е правила точно кекс скоро, заради което и формата е засилила на някого.
Мен ме няма никаква точно в кексовете и ако трябва аз да го решавам, е еднакво вероятно да направя нещо високо 2 пръста или нещо дето ще излезе от формата и ще опуши къщата Grinning

# 227
  • София
natka, баба ми едно време правеше кексовете в такава тенджера и имам запазен тефтера с рецептите ѝ. Кексовете са си в съвсем нормална доза. Няма нужда нищо да увеличаваш.

# 228
Хм, че с 4 яйца и 2 чаши брашно ще се напълни ли това нещо?

# 229
  • София
Ами, не помня точно колко са запълвали формата, но то не е и задължително. Баба ми си беше майсторка на кексовете и доста и се надигаха. Освен това зависи и останалите съставки какви и колко са.

# 230
  • под тепетата
Точно поради горните причини, че се пекат идеално  питки и кексове, блатове за торти в нея, като се омъжих си намерих алуминиева със същия диаметър дълбока тавичка .

# 231
  • софия
Започвам да се замислям и съжалявам, че не си купих такава тава. В Гърция и в момента има различни размери.
При майка има тава и чашка, но алуминият леко ме притеснява.

# 232
  • под тепетата
Не вярвам да печеш всеки ден кекс. Намерих , но не знам дали въобще ги произвеждат още.
http://podem-eood.com/?fbclid=IwAR2m7AWEXTdozCRLXZGjMzeicE31FmkO … 6e6M70fHF6wgM5crw

# 233
  • София
Рецепта за кекс за начинаещи ? Blush
Ако не си намерила рецептата предлагам ти тази https://www.bg-mamma.com/?topic=1096010
Заменяла съм зехтина с олио,не се отразява на вкуса.
Вкъщи не сме големи почитатели на кексове,но този харесват всичките.

# 234
Сигурно ще взема приз за най-гкупави въпроси,ама как да си измеря 190 гр червена леща? Laughing

# 235
  • Sofia
...как да си измеря 190 гр червена леща? Laughing
Без везна ли?

# 236
  • под тепетата
1 чаена чаша от 200мл вода събира 200г леща.
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BA%D0%B8
 Или,  ако пакетът е от 1кг, делиш на 5 равни части.

# 237
Да,без везна.
Благодаря!

# 238
  • In transit
Аз пък ще кажа за въпросната ел. тенджера. Отдавна съм загубила формичката за центъра и капакът изгоря, а дръжките се разбиха и сега на тяхно място стърчат две метални ушички Simple Smile
Хора, няма друга тава, в която погачите и печивата да ми се получават толкова добре. Явно проводимостта на тоя алуминий си е номер едно.
Не конктретно на тази тава, а по принцип на алуминия. Blush Все още се продават алуминиеви форми за печене или кекс, може да си купите.
https://oborudvane-bg.com/toplo-oborudvane/formi-pechene/forma-z … aluminieva-f-26sm Има и други форми и модели, ако някой се интересува.
В тази например наистина ми се изпича много добре кекса.

# 239
то по принцип тесто се пече много добре в алуминий.

Общи условия

Активация на акаунт