За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 879
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
Благодаря за рецептата ,но аз търся нещо лесно и просто ,твоята далеч не е
Това е обикновен кекс, но щом казваш... Simple Smile

# 196
Ради, и нейният е обикновен кекс Simple Smile

Ето и моят.

4 яйца
2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
ванилия
4 ч.ч. брашно

Може киселото мляко и олиото да са по 1 ч. чаша, но при тези пропорции по-горе става по-лек и пухкав.
Бъркаш в този ред, с обикновена тел за разбъркване. Пече се около 40 минути на 180-200 градуса.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 19:31 от vaychka

# 197
  • София/Испания
vaychka,не слагаш ли бакпулвер в кекса?

# 198
Ауу, забравих лъжичка сода, сега ще редактирам.

# 199
  • Sofia
vaychka, твоят ми изглежда много брашнен (гъсто тесто), а захарта ми се вижда малко спрямо брашното, а и с 1ч.л. сода бухва ли добре?!

# 200
Морена, ако пропусна още нещо в рецептата, не знам какво ще се получи Simple Smile
Захарта е повече, редактирах.
С лъжичка сода става много пухкав, често слагам и половин.

# 201
  • Русе
Скрит текст:
Рецепта за кекс за начинаещи ? Blush

Става да се изпече в тава и кексова форма.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_28.html
Скрит текст:

# 202
  • София
като сте се разговорили за уреди....вие до колко кг слагате в планетарнтие миксери? моят е 5.5 л., но ме е страх да сложа повече тесто. съседката така си изгори нейния с няколко дози тесто, та се чудя.
До 1 кг брашно+ всички съставки за козунак, измеси го без проблем, като понякога го спирам и изстъргвам дъното, но то и така се прави даже и при по-малко съставки, разбира се, че на бавна скорост го пускам, аз съм с KitchenAid маже би това е от значение.

# 203
  • Sofia
Не толкова марката, а ватовете мисля са важни. Simple Smile

# 204
  • София
Не толкова марката, а ватовете мисля са важни. Simple Smile
Да, правилно, ами силничък е, 1.3 конска сила, каквото и да значи това, още при задвижване започва от  500W,  мощен е, много го исках и го имам, стария го подарих, не за друго, беше си съвсем наред, но беше и по шумен и разбира се по -слаб, колко по слаб 500 w

# 205
  • Sofia
Хаха верно ли, бе душа... в конски сили?! Simple Smile
МоЙто е 1200W. Simple Smile

# 206
  • София
Хаха верно ли, бе душа... в конски сили?! Simple Smile
МоЙто е 1200W. Simple Smile
Да, така си пишеше, 1.3 конски сили, така пишеше и на машината за смилане на боклук,  диспенсъри ли се наричаха, може и да греша, също е 1.3 конски сили

# 207
Моят е 2000w., но като кобе не знам Joy
Трябва да направя питки за помен. Обаче ще трябват 3 дози, като едната е с 600 брашно. Ясно, че три няма да измести, но се надявах поне на 2. Мхм, да не го прецакам ме е страх.

# 208
Натка, просто ползвай моя (като много други) + още половин доза или двойно  с 4чаши брашно.
Никак не съм убедена че беше с 4 чаши, нещо като 3 ми се въртят в главата но като не съм сигурна... Ако е много сместа пък да не тръгне да ме търси Grinning Хич ме няма с кексовете, то затова и не правя често.
И това е идея де, ако не измисля нещо друго до утре, ще хвана по-малка рецепта и ще слагам всичко двойно и каквото стане.

# 209
  • София
Моят е 2000w., но като кобе не знам Joy
Трябва да направя питки за помен. Обаче ще трябват 3 дози, като едната е с 600 брашно. Ясно, че три няма да измести, но се надявах поне на 2. Мхм, да не го прецакам ме е страх.
Не би трябвало да се прецака, той е мощен, какво да го затрудни, а и няма да върти тестото, като обезумял, важното е да ти го събере и бавно да го измеси,  докато почисти стените на купата, като от време на време го спираш, обираш дъното и пускаш

Общи условия

Активация на акаунт