За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 765
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Помощ! 🥵
Направих баклавички с печен млян шамфъстък и крема сирене. Крема сиренето е смесено с малко пшеничен грис. И от двете ми остана по една пълна чаена чаша. Какво да ги правя? Явно трябва да се използват днес - утре. Искам да е нещо лесно, бързо, че ми дотегна половината ми ден да заминава в готвене 🥵

# 496
Хора, ще ми остане към половин литър прясно мляко (купешко, на Вършец). Не сме по кремовете вкъщи, та ми се ще в някакво тесто да го вложа, за да не се развали. Не ми се прави питка, а по-скоро нещо тип солени кифлички или подобна дреболия за похапване през деня; или пък закуска някаква. Някой с идеи?
За закуска - мързелива палачинка. Simple Smile  Със сладък или солен пълнеж.
Палачинка във фурната си е супер идея наистина.
Или вариация пак на същото - popovers или йоркширкски пудинг или кой както иска да му вика - същата смес (3 яйца, чаша мляко, чаша брашно и щипка сол) но в малки форми - за мъфини или за крем карамел. Бухват много, така че пълниш до половината, първо ги нагорещяваш тях с малко мазнина във фурната докато правиш сместа. Печеш докато хванат хубав цвят, за да си запазят формата а не да останат меки и да спаднат после.
По-близо са до това което питаш като идея, че са отделни и всеки може направо да грабне някоя. Иначе си е същото нещо. Кухи стават и също могат да се ядат и със сладко, и със солено.

# 497
  • In transit
Помощ! 🥵
Направих баклавички с печен млян шамфъстък и крема сирене. Крема сиренето е смесено с малко пшеничен грис. И от двете ми остана по една пълна чаена чаша. Какво да ги правя? Явно трябва да се използват днес - утре. Искам да е нещо лесно, бързо, че ми дотегна половината ми ден да заминава в готвене 🥵
Към крема сиренето с гриса добави 1 яйце и го изпечи в малка форма. Ще стане като печен чийзкрем. Другото не разбрах какво е, което ти е останало? Шам фъстък ли?

# 498
  • Бургас
Да, една чаена чаша млян печен шамфъстък 🙂

# 499
  • Sofia
Дръж го на хладно или студено и може да си го ползваш когато и колкото ти потрябва.

# 500
# 501
  • In transit
с него може да си направиш сладкиш след време, като изядеш баклавата. Прибери го в буркан, както ти е казала Морена.
Тези кексчета са с млян шам фъстък, вместо брашно. Много вкусни стават. Може да не слагаш плодове.
или
този сладкиш също е със смлян шам фъстък.

Ако пък го смелиш на тахан в блендер, може да си направиш чуден сладолед от шам фъстък.

# 502
  • под тепетата
Направи си песто и сложи вътре шам фъстъка.

# 503
за мляото Понеже сме на ски и сме малко на австрийска тематика мога да ти предложа тукашен хит , който моите деца много харесват и има мляко https://www.einfachbacken.de/rezepte/kaiserschmarrn-das-einfache-original-rezept
давам рецептата на немски, но предполагам може да се намери или на български или да си ползваш гугъл преводачката. Друго любимо им е Apfelstrudel mit Vanillesoße и също има мляко.
Иначе за по-елементарно можеш да го сложиш на фрикасе, шкембе, пържени филийки, някои видове баница, някои видове омлет , някои видове бъркани яйца ...

# 504
500 мл. прясно мляко изпивам със сандвичите си на скара. Joy Joy

# 505
  • София
Благодаря на всички за идеите!
Най ме блазни предложението на Dara88, но уж за да не съм егоист, сигурно ще пробвам мързеливата палачинка Simple Smile Изобщо не знаех, че съществува, а щом е мързеливо - харесва ми Simple Smile

# 506
  • Бургас
И аз благодаря за рецептите! 🤗 Кремасиренето го изядохме така, докато си лафим с мъжа ми. Шамфъстъка вече е в буркан в камерата и утре ще стане на сладолед. Не можах да разбера само какво е това "шамфъстък Бронте". Вероятно сорт някакъв? Както и да е, лесна ми звучи рецептата, обожавам сладолед и се сетих за сестрите Бронте. Та утре сладолед ще правя 🥳 А ако някой ви каже колко са вкусни баклавичките с крема сирене - не му вярвайте. Абе ядат се, ама с крема сиренето можех едни корекомки да направя. Не върви в баклава.

# 507
  • In transit
Шам фъстък Бронте е сорт от южна Италия, много популярен и с високо качество.

# 508
  • София
Предложете ми подходящ сос за телешко печено

# 509
  • Русе
Скрит текст:
Предложете ми подходящ сос за телешко печено

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/05/blog-post_13.html

Общи условия

Активация на акаунт