За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 753
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
  • софия
Откъде мога да купя салвия?
Като се сетя в магазина все самардала купувам, мислейки си за салвия. Няма да ви казвам какво количество вече имам 🙃

# 511
  • In transit
Звънче, самардалата чудно върви с топъл хляб или тутманик. Blush

В момента салвия (прясна) може би ще намериш в метро, евентуално в кауфланд, при пресните пакетирани подправки. Сушена.... не съм виждала май.

А, ето намерих: https://maestroeco.com/shop/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B0 … 1%87%D0%B0%D0%B9/

За кулинарни цели се ползват листата, не цвета.

# 512
  • под тепетата
Ако е за суха, виж в аптека, води се градински чай.

# 513
  • In transit
Биляна, в аптеката е за чай, с повече цвят. Затова уточних. Или ако може да провери на място дали са само листа.

# 514
  • под тепетата
Аз си правя чая само от листа, не знаех, че и цветът се ползва.

# 515
  • In transit
Аз си правя чая само от листа, не знаех, че и цветът се ползва.
По принцип не се ползва, ама тук слагат всички части от растението. Иначе маслото е в листата.

# 516
  • под тепетата
А по пазарите няма ли? В Пловдив има по пазарите сергии за подправки.

# 517
Салвията горчи. В турските супермаркети я има. Има я и в някои плод-зе;енчук в центъра. Намирала съм пресни подправки на Иван-Асен срещу където по-рано беше пощата .

# 518
  • под тепетата
Не съм забелязала да горчи.Слагам в чая по 3-4 листа , освен другите билки.

# 519
Ти слагаш малко Simple Smile тръпчива е., Но на мен ми лекува гърлобола когато имам. Иначе за готвени ползвам прясна и сушена, но аз си я суша

# 520
  • под тепетата
Да, и аз си я суша.За кашлица , в комбинация с други мои билки. То ти си виновна , за да я насадим - зарад твойто агнешко и салтимбоката Yum
 Четох, че и за памет  е добра салвията.

# 521
  • София
Купила съм си сушена салвия от магазинче на плод-зеленчук, добре си изглежда, няма клонки, чиста е, а какво има вътре цвят без цвят не мога да знам, но я ползвам, но рядко.

# 522
  • софия
Благодаря. Все в магазините търся, не съм се сетила за ПиЗ. На Екзарха има един хубав с добър избор. Утре ще мина през него (ако не забравя).

# 523
  • Велико Търново
Къде пак бърках, че кекса ми се превърна в Горна и долна част... Пекох 45мин на 200с?

# 524
  • Sofia
Къде пак бърках, че кекса ми се превърна в Горна и долна част... Пекох 45мин на 200с?
Скрит текст:
Защо на 200, слаба ти е фурната ли?  Щото класиката е 180 градуса.
И остави ли го да постои във формата  5-10 мин. преди да го извадиш от нея?

Общи условия

Активация на акаунт