За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 760
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
той и бая залепнал ми се вижда, долната част не се е отлепила. а вътре суров ли е, не мога да видя.

# 526
  • Велико Търново
Залепнал е много! Явно и плодовете не са си по местата... Натежали са и са по дъното.

# 527
Залепило се е дъното, затова се е разделил на две. На мен не ми се е случвало баш на две да се раздели, но част от кекса да се "счупи" - да. Откакто си купих форма с незалепващо покритие, обръщам и просто пада. Преди много се ядосвах като се залепи за дъното.

# 528
  • Русе
При тази форма от снимката е хубаво първо да я намаслиш, а после да поръсиш леко с брашно. След това  изсипваш тестото. Плодовете също да бъдат оваляни в брашно, да не си пускат водата. Градусите ти за печене също са високи. Кексът не се вади горещ от формата. Трябва му малко време да престои в нея, след като го извадиш от фурната.

# 529
  • Велико Търново
Благодаря, пейч!
А плодовете са замразени, да ги овалвам ли в брашно следващия път или като такива нямат нужда?

# 530
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря, пейч!
А плодовете са замразени, да ги овалвам ли в брашно следващия път или като такива нямат нужда?

Аз замразените плодове първо ги оставям на стайна температура да се размразят и оцедят. После овалвам в брашно.

# 531
задължително се намаслява добре формата + брашно. ако не искаш брашно - какао.
замразените плодове спокойно може и така да се сложат - замразени и голи.
кексът е загорял - вижда се.

# 532
  • Велико Търново
Simple Smile загорял е на втората снимка, след като го пекох още 15мин, на части Simple Smile реших че по зле няма а стане

# 533
skk007, от личен опит ти препоръчвам - купи си качествена форма. Откакто имам последната си кексова форма, даже не мажа с мазнина. От кеф, че нищо не залепва и кексът го вадя с лекота, първите две седмици правих солен, с плодове, с шоколад, с локум... Бях във възторг, че всичко се получава с лекота и правех кексове като луда. Joy

# 534
  • Велико Търново
Каква е твоята? тази моята е лидлска ернесто.

# 535
Такива с плодове винаги има риск да паднат на дъното... дори мъфини с плод мразя да пека заради това. Сигурно за някой с много опит точно с това е по-лесно да прецени кога как, но аз колкото пъти съм пробвала, все падат. А сладко пека все по поводи, не върви точно тогава да не ми се получи... Затова с плодове само сладкиши в тава и ми е мирна главата, малко по Сталински съм си го решила проблема Grinning

# 536

Дори олиото, което слагах първите два пъти, се стичаше по стените, не се задържа. Аз съм много доволна. Досегашните, уж с незалепващо и не знам какво покритие, но се случваше да се залепи кекс за дъното и при обръщане да остане в съда. Затова избягвах кексове с плодове, сладко и шоколад. С тази се родих, откога мечтаех за такава.

https://berlingerhaus.bg/produkt/%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b7 … 0%b1%d0%be%d0%bd/

# 537
  • In transit
Благодаря, пейч!
Пейч и момичетата са ти дали добри съвети, но аз бих ти дала още няколко, ако ги приемеш. Hug

Научи се да правиш първо нормален кекс, без нищо в нещо. Точно замразените плодове могат да ти изиграят лоша шега в тази висока форма. Ако решиш да го правиш пак, задължително го направи в плитка форма, дори да в тава. Т.е да стане тип сладкиш. Вадиш плодовете от фризера, овалваш ги в брашно и ги поръсваш отгоре, точно преди печене. И не прекалявай с количеството.
Второ, докато се научиш да правиш кекс, винаги печи на по-ниска температура, 160-170С, без вентилатор. Наблюдавай процеса на печене, след колко време започва да се надига, да се разпуква и прочие. Така ще започнеш да усещеш нещата и след време ще ти е по-лесно.
И последно, Не използвай тази форма, за момента. Вземи си една правоъгълна, метална, но не бяла тенекия, че в нея се пече още по тегаво. Може стъклена, може тъмна стомана или алуминий. В тях се изпича най-добре. Ако ще ти е по-лесно си вземи еднократни хартиени форми, но да са по-ниски.

# 538
skk, докато придобиеш опит печи в  тавата в която си готвиш. За кекс с плодове като начало започни с ябълки, по_сухи са и при по гъсто тесто, дори не пропадат до дъното.

# 539
Моята е същата.
Имам един провал с нея, но виновна се оказа фурната, в частност - долния реотан.

Запазих си препоръките на Пейч.

И използвам случая да благодаря на който даде рецептата за бисквитената торта на Пепчо! Heart Eyes  Направих я за наш празник днес,  а за основно - джолан по Мики.
Скрит текст:
Празнично меню за днес:

Джолан по рецепта на Мики:
https://www.mycookingcreations.com/2019/02/stinco-di-maiale-alla-birra.html

Бисквитената торта на Пепчо (при мен - със сладко от горски ягоди):
https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_16.html

Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт