За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 742
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
И не във всеки кекс може успешно да се сложат плодове. Най-добре става с рецепти където тестото е по-гъсто, не течно и няма да падат на дъното, обикновено са с масло, не с олио, но най-вече гъстотата е съществена.

# 541
  • София
Момичета и момчета, донесоха ми хайвер /суров/ какво да приготвя от него?

# 542
  • При децата ми
Момичета, дайте изпитана рецепта за салам торта, моля?

Последна редакция: ср, 22 фев 2023, 18:04 от Hrispa76

# 543
  • Бургас
Какво е сам торта 🤔?

# 544
  • При децата ми
Какво е сам торта 🤔?

Извинявам се, поправих го. Grinning

# 545
Какво е салам торта, сладък салам ли или торта със салам?
Момичета и момчета, донесоха ми хайвер /суров/ какво да приготвя от него?
Ами разбий го и става мезенце, слага се хляб или грис, олио и лимон, и става като майонеза с рибен вкус. Може и да се пържи.

# 546
Първо го посоли и остави да узрее в хладилника за около две седмици трябва да стане оранжев на цвят.
https://pep-4o.blogspot.com/2010/10/blog-post_30.html?m=0 ето после за разбиването как го правя на тарама

# 547
  • София
Къде пак бърках, че кекса ми се превърна в Горна и долна част... Пекох 45мин на 200с?
....................
Какво направи бре, жена, как успя да го докараш до това положение ти се чудя, къде я видя тази рецепта, да се пече на 200 градуса 45 минути, та аз даже обикновен гювеч не пека на 200 градуса. Кейковете ги пека на 165 - 175 градуса ,може да е по-дълго, ама стават много добре. В тази рецепта не пишеше ли замразените плодове да се овалят в брашно или царевично нишесте, примерно 300 г плодове + 2 с . л нишесте и бъркаш, колкото поемат - толкова. Не, недей да ги размразяваш предварително плодовете, слагаш ги така както са замразени, тук имаме противоречие с Пейч, ама така е по-добре, вярвай ми Пейч,  Онзи ден правих кейк със замразени череши, ми...стана си прекрасен, и свърши. Тази форма, която имаш не е лоша, ама трябва добре да я намаслиш с парче масло, така че да влезеш във всяка гънка, а най-добре е в правоъгълна тавичка, можеш да сложиш хартия, ама за да не ти се мърда хартията, че тя много бяга, я направи на топка в ръката си и я напръскай с вода, и я поставяш, много добре е да намаслиш тавичката си масло, ако не ползваш хартията. Гледах ти снимката и първо, да се съсипе така вероятно е да не е добре опечен, суров е вътре, а отгоре го е хванала фурната, ами на 200 градуса ще го препече направо,  и когато го извадиш от фурната го остави във формата да си почине,  за около 20 минути и тогава го обърни,  формата ти е добра, нищо ѝ няма ,действай си с нея , ама за друг вид кейк без плодове, това е второто, и третото е че ще ти пусна кейк с плодове най, най-обикновен, с ягоди е, нищо работа, а е много приятен, в рецептата са свежи, но го правих със замразени, чудничко се получи, може и с всякакви плодове. Ако е със замразени ги оваляй в брашно/нишесте и ги подреди, готова си. Тази обикновена рецепта е на http://buonafurcettaivana.blogspot.com/2022/05/blog-post.html, довери ми се и ще се получи.
Не ти се натрапвам, ама ме е яд, като видя, че нещо така обикновено не се е получило. Тук, в тази тема, има толкова добри кулинари, остави ме мен, аз само им преписвам рецептите и ги правя, поне ги питай предварително.
ОБИКНОВЕН СЛАДКИШ С ЯГОДИ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/05/blog-post_40.html
Салам торта??? нещо не ми е ясно, имам торти с бисквити и шоколад, това е любимата торта на Кралица Елизабет, хубава е, лесна е, но не е салам, но ти пускам рецепта за салам , може да го приемеш и за торта, ама е салам
ШОКОЛАДОВ УНГАРСКИ САЛАМ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_96.html

Последна редакция: ср, 22 фев 2023, 21:25 от marchеva14

# 548
Някои правят "сладък салам" под формата на торта- може би това е имала предвид . Аз също съм правила, като отгоре съм заливала с ганаш.

# 549
  • Велико Търново
Марчева, чета и се смея сама на себе си Simple Smile
Очевидно, съм объркала над 80% от стъпките и съставките, но пък от кулинарни ми шедьовър остана по-малко от 100гр(няма как да го обясня количествено в парчета, разбирате защо).останалото се изяде, честна дума!
Няма да се оправдавам, фурната ми не е слаба, но някак си 200с ми изглеждаше тъкмо! Пекох 45 мин, тъй като го сложих в и 15 и закръглих на ум, кога да го извадя.
Като звънна фурната, изкарах тавата и я обърнах върху чиния и чудото се превърна в две чудеса, нямах търпение, а и да изстине по-бързо... Пуснах си пак фурната, сложих хартия на решетката и ги препекох. Това беше приключението на деня ми.
Рецептата беше за мъфини, но се оказа, че нямам хартиени кошнички, също така, че са останали 2 яйца и всичко смесвах и сипвах по усет (какъвто нямам).
Благодаря на всички, със сигурност няма да повторя собствените си стъпки. Кулинарните ми заложби са достойни за някой карикатурен сайт, журнал или канал Simple Smile

# 550
  • Русе
Скрит текст:
Очевидно, съм объркала над 80% от стъпките и съставките, но пък от кулинарни ми шедьовър остана по-малко от 100гр(няма как да го обясня количествено в парчета, разбирате защо).останалото се изяде, честна дума!
Няма да се оправдавам, фурната ми не е слаба, но някак си 200с ми изглеждаше тъкмо! Пекох 45 мин, тъй като го сложих в и 15 и закръглих на ум, кога да го извадя.
Като звънна фурната, изкарах тавата и я обърнах върху чиния и чудото се превърна в две чудеса, нямах търпение, а и да изстине по-бързо... Пуснах си пак фурната, сложих хартия на решетката и ги препекох. Това беше приключението на деня ми.
Рецептата беше за мъфини, но се оказа, че нямам хартиени кошнички, също така, че са останали 2 яйца и всичко смесвах и сипвах по усет (какъвто нямам).
Благодаря на всички, със сигурност няма да повторя собствените си стъпки. Кулинарните ми заложби са достойни за някой карикатурен сайт, журнал или канал Simple Smile

Всички сме имали в началото такива "приключения". Важното да се изяде храната. Човек с времето става "ветеран". Успехи!

# 551
Аз пък се радвам на някой като теб дето не се страхува да пробва, честно... кухнята не е само за "отличници". Много по-добре е така, отколкото познати дето казват че не могат да готвят и хвърлят кърпите и поръчват пица.
Вярно че на днешно време е пълно с информация и винаги има къде да прочетеш и да питаш, ама не винаги първо това му се прави на човек. Някой път искаш да пробваш и да видиш какво ще стане, пък после ако трябва ще търсиш как е било по-добре Grinning
Не си натровила никого, нали? Никой не си е счупил зъб или от сорта? Не са останали гладуващи задето не е станало точно по план, нали? Нещо да си подпалила или счупила непоравимо? Значи не е чаааак такъв провал, здраве да е. Даже казваш и че са го изяли! Ще си знаеш за друг път какво да не правиш.
Сладкарството е малко по-прецизно от другото готвене, ама с времето и там ще почнеш да импровизираш. (Или като мен ще се насочиш към кратък репертоар от изпитани и "дуракоустойчиви" рецепти Joy )

# 552
  • София
Някои правят "сладък салам" под формата на торта- може би това е имала предвид . Аз също съм правила, като отгоре съм заливала с ганаш.
Да, може и така да е, ако иска нещо подобно ще и пусна
................
Не, моля ти се не се отказвай, приятно ми е да те чета, и продължавай да се опитваш,  и някак лежерно го раздаваш, може би си и малко съкрушена от неуспеха, ама не ти личи по нищо. (съжалявам, че няма хубави емотикони да турна един, такъв смееш се). Не ме питай, колко провали съм  имала, както споделя и Пейч, никой от нас не е готвач ,  истински готвач, а само си мислим, че можем нещо да сътворим, опитваме се, къде сполучливо, къде не толкова, но знай, че ако си повярваме напълно с нас ще бъде пълен провал. Давай още, а както чета този злополучен кейк вече  е  в небитието, което говори, че са го харесали, нищо ще е на две половини, а си представи, ако е сполучлив, каква радост за окото ще е на семейството и на вкус, разбира се.

# 553
  • Русе
Скрит текст:

Можеш да си го направиш в каквато форма искаш.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_2862.html

# 554
  • При децата ми
Скрит текст:
Къде пак бърках, че кекса ми се превърна в Горна и долна част... Пекох 45мин на 200с?
....................
Какво направи бре, жена, как успя да го докараш до това положение ти се чудя, къде я видя тази рецепта, да се пече на 200 градуса 45 минути, та аз даже обикновен гювеч не пека на 200 градуса. Кейковете ги пека на 165 - 175 градуса ,може да е по-дълго, ама стават много добре. В тази рецепта не пишеше ли замразените плодове да се овалят в брашно или царевично нишесте, примерно 300 г плодове + 2 с . л нишесте и бъркаш, колкото поемат - толкова. Не, недей да ги размразяваш предварително плодовете, слагаш ги така както са замразени, тук имаме противоречие с Пейч, ама така е по-добре, вярвай ми Пейч,  Онзи ден правих кейк със замразени череши, ми...стана си прекрасен, и свърши. Тази форма, която имаш не е лоша, ама трябва добре да я намаслиш с парче масло, така че да влезеш във всяка гънка, а най-добре е в правоъгълна тавичка, можеш да сложиш хартия, ама за да не ти се мърда хартията, че тя много бяга, я направи на топка в ръката си и я напръскай с вода, и я поставяш, много добре е да намаслиш тавичката си масло, ако не ползваш хартията. Гледах ти снимката и първо, да се съсипе така вероятно е да не е добре опечен, суров е вътре, а отгоре го е хванала фурната, ами на 200 градуса ще го препече направо,  и когато го извадиш от фурната го остави във формата да си почине,  за около 20 минути и тогава го обърни,  формата ти е добра, нищо ѝ няма ,действай си с нея , ама за друг вид кейк без плодове, това е второто, и третото е че ще ти пусна кейк с плодове най, най-обикновен, с ягоди е, нищо работа, а е много приятен, в рецептата са свежи, но го правих със замразени, чудничко се получи, може и с всякакви плодове. Ако е със замразени ги оваляй в брашно/нишесте и ги подреди, готова си. Тази обикновена рецепта е на http://buonafurcettaivana.blogspot.com/2022/05/blog-post.html, довери ми се и ще се получи.
Не ти се натрапвам, ама ме е яд, като видя, че нещо така обикновено не се е получило. Тук, в тази тема, има толкова добри кулинари, остави ме мен, аз само им преписвам рецептите и ги правя, поне ги питай предварително.
ОБИКНОВЕН СЛАДКИШ С ЯГОДИ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/05/blog-post_40.html
Салам торта??? нещо не ми е ясно, имам торти с бисквити и шоколад, това е любимата торта на Кралица Елизабет, хубава е, лесна е, но не е салам, но ти пускам рецепта за салам , може да го приемеш и за торта, ама е салам
ШОКОЛАДОВ УНГАРСКИ САЛАМ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_96.html

Да точно така изглежда тази салам торта.
И от детството ми я помня, като салам торта, а не като сладък салам. Всички и казваха салам торта, никога не съм чувала да и казват унгарски салам.

Благодаря за рецептите!

Общи условия

Активация на акаунт