Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства през 2023 година

• 38 432
  • 866
  •   1
Отговори
# 495
Сядала съм в Куга (не последния модел) и задната седалка беше за джуджета, което ни отказа директно.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 00:01 от Черна станция

# 496
Хонда сериозно счупена, няма.
Недоволен собственик на Нисан не познавам.
Аз съм заклет фордаджия, но по никакъв начин не мога да препоръчам 4 цилиндров бензинов екобууст от точно тези години. Хибрид или дизел, да. Половината имат дефектни глави и/или гарнитури.

Употребявана кола се избира бавно и внимателно, да изглежда като нова. Сервизна история с обслужвяния на под 10.000 км и на малко километри.
Трябва да изгледаш много обяви и да гледаш десетина на живо за да започнеш да ги различаваш.
Колите в момента са скъпи. Помислете дали нова Октавия от магазина, която е в гаранция, тоест няма поддръжка и харчи буквално 4-5/100 няма да Ви излезе по-изгодно.
Цената на хондата за първоначална (гледам, че са по 20.000 и нагоре) и 60 месеца по 500 лева.
Хондата харчи грубо двойно на шкодата.
При годишен пробег от 15.000 км разликата е 2.250 лева или повече.
Оп, вноската стана 310 лева.
Шкодата базово е на 205/60/16, които са евтини и няма да се разваля, тоест реалната месечна вноска ще е още по-ниска. На петата година на всичко отгоре ще струва повече отколкото хондата сега.
Тоест, за 5 години шкодата ще Ви излезе по-евтино отколкото цената на придобиване и по-скъпата експлоатация на 10 годишна Хонда CR-V.
Ако добавя и задължителното обслужване на новозакупена Стара кола, новата кола за около 50.000 излиза 200 лева на месец и то с голяма остатъчна стойност.

# 497
Отново ми се иска да е по-висок и много се колебая за Honda CRV, Nissan Qashqai, Ford Kuga.
Приемам мнения и предложения ☺️
Първото ми предложение е да се разходиш по автокъщите и поне да седнеш в една такава кола, пък ако дават и да се повозиш още по-добре. Пък ако кажеш какви са ти колебанията и какво точно искаш от една кола още по-добре. На мен тия трите са ми еднакви, май куга е една идея по-красив.

# 498
  • София
Отново ми се иска да е по-висок и много се колебая за Honda CRV, Nissan Qashqai, Ford Kuga.
Приемам мнения и предложения ☺️
Първото ми предложение е да се разходиш по автокъщите и поне да седнеш в една такава кола, пък ако дават и да се повозиш още по-добре. Пък ако кажеш какви са ти колебанията и какво точно искаш от една кола още по-добре. На мен тия трите са ми еднакви, май куга е една идея по-красив.

Колата да бъде подходяща за дълъг път, а не само за  града. Да харчим по-малко, да е надеждна. Обичаме почивните дни да се качваме на Витоша. Свикнах с по-висока кола и все се оглеждам за SUV. Бюджет около 30к.
От доста време следя обявите и в редките пъти когато се появят хубави коли много бързо се продават.

# 499
За дълъг път много по-подходящо е голям седан или комби, по-комфортно е, място е по-използваемо и цената и поддръжката са по-евтини.
Qashqai и Kuga са доста тесни за дълъг път според мен.
На Витоша, там където е позволено да се качваш с кола, може да се качиш с всеки автомобил. Даже поршета съм виждал на Алеко.

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 22:46 от bboiko

# 500
  • София
За дълъг път много по-подходящо е голям седан или комби, по-комфортно е, място е по-използваемо и цената и поддръжката са по-евтини.
Qashqai и Kuga са доста тесни за дълг път според мен.
На Витоша, там където е позволено да се качваш с кола, може да се качиш с всеки автомобил. Даже поршета съм виждал на Алеко.

Благодаря много за обратната връзка.

# 501
Октавията е по-тясна от Кашкай. Иначе на дължина няма проблем, но  е тясна. А Кашкай си е съвсем нормална кола, изобщо не  е тесен.

# 502
Съмнява ме вътре да е по-тясна, но не мога да намеря вътрешните размер на Кашкай. А и с този бюджет може да се търси Супърб, VW Passat или даже някое BMW, Audi или Мерцедес.
Като място за краката, ъгъл на облегалките (особено задната), обем и най-вече дълбочина на багажника ще са по-добре от SUV. При SUVте за да ползваш размера на багажника трябва да редиш нещата едно върху друго, защото имат височина, но са къси.
Освен това седан/комби ще има по-дълго междуосие, по-нисък център на тежестта и като цяло по-нисък профил и по-малка маса, което води до по-комфортна и тиха возия. А на магистрала и до чувствителна икономия на гориво. Принципно цяло в даден бюджет се вписват SUV, които са клас надолу от съответните седани и комбита заради по-високите цени.
Аз поне дълъг път го асоциирам с магистрала и много километри. Иначе и аз харесвам по-високата позиция в SUVтата, но за дълъг път са голям компромис.
Никой от изброените 3 модела не смятам, че е кола за дълъг път.

# 503
Аз се возя на Кашкай (новия модел) и с няколко Октавии имам опит - на дължина са много ок, но са по-тесни. Това от лично усещане, майната им на цифрите.
Дълбочината на багажника на Кашкая е достатъчна, макар евентуално да е по-малка отколкото при Октавията (където е много голяма за класа, вярно е). Обаче опитвал ли си да сложиш прахосмукачка с кутията или нов телевизор в багажника на седан? Ми не влизат, пък нека е дълбок. А в СУВ можеш да редиш куфарите изправени и се събират повече. Събират се и колела, детски колички, инвалидна количка...
За возенето е вярно - ниският център на тежестта прави колата по-стабилна, а ниският профил пести гориво. От чисто шофьорски мераци за агресивно шофиране седанът е по-добър. Ама от него по-добри са спортните модели, при които задникът ти почти се влачи по-асфалта.
От друга страна в Кашкая не се увличам да карам бързо, защото над 140 ми става напрегнато. Но това не е лошо, а до 140 няма проблем. Но пък е кеф да седиш на високо и да виждаш по-надалеч.
Като цяло няма проблем с комфорта и на дълъг път. Поне до 400-500 км.
И нещо много важно за високи хора и за възрастни родители - качването във високия СУВ е много по-лесно от намъкването в ниския седан. А и на Кашкая ми вратата се отваря на 90 градуса, много е полезно за трудно влизащи хора.

# 504
  • Варна
Аз карам комби и не бих го сменила за джип, ако не ми се налага наистина. Возията, комфорта и багажника за мен са по-добри.

# 505
Аз се возя на Кашкай (новия модел) и с няколко Октавии имам опит - на дължина са много ок, но са по-тесни. Това от лично усещане, майната им на цифрите.
Субективните ти виждания си важат само за теб обаче. На ширина разликата едвали ще е голяма, но тя ширината е от значение само когато редовно се пътува с 3ма на задната седалка или при много наднормено тегло. В останалите случаи дължината е по-важна.
Обаче опитвал ли си да сложиш прахосмукачка с кутията или нов телевизор в багажника на седан?
Пробвал съм, ако се сгънат задните седалки влизат без проблем. А и точно затова писах седан или комби. Комбитата са с чувствително по-голям багажник от SUV в същия клас. Сравни Октавия комби с Кашкай - разликата е огромна, а да не говорим ако се гледа Супърб или някоя Е-класа, или 5та серия... Да в друг клас са, но влизат в споменатия бюджет. Сега, ако авторката има субективни предпочитания към SUV, ще си вземе такова, но пак за дълъг път има по-добри модели. В крайна сметка зависи на какво попаднат по автокъщите и какво точно разбират под дълъг път.

За возенето е вярно - ниският център на тежестта прави колата по-стабилна, а ниският профил пести гориво. От чисто шофьорски мераци за агресивно шофиране седанът е по-добър. Ама от него по-добри са спортните модели, при които задникът ти почти се влачи по-асфалта.
Хич не става дума за агресивно шофиране. При нормално каране с ограничението по магистралата разликата е огромна и от към стабилност, и от към комфорт и не на последно място от към обезшуменост, особено по частите с вълни или при лошо време.
Спортните модели хич не возят комфортно, тях замисъла им е друг, с друго окачване са и т.н. няма смисъл да се коментират въобще. Иначе, ако тръгнеш да гледаш някой SUV от Ролс Ройс или Ягуар и те ще са много комфортни, да ама не влизат в бюджета.
От друга страна в Кашкая не се увличам да карам бързо, защото над 140 ми става напрегнато.
Сериозно? Това автомобила да те напряга е предимство? Че можеш да си настроиш електронен ограничител на скоростта на колкото си искаш знаеш ли?
И нещо много важно за високи хора и за възрастни родители - качването във високия СУВ е много по-лесно от намъкването в ниския седан. А и на Кашкая ми вратата се отваря на 90 градуса, много е полезно за трудно влизащи хора.
Колко е удобен за високи хора точно на мен не ми обяснявай, няколко сантиметра ме делят от 2та метра. Повози се в някоя Е-класа или 5та серия и после говори. Нали не мислиш, че инженерите им не са се сетили за качването и слизането? Не е случайно, че определени модели са се утвърдили като стандарт за комфорт. Иначе познавам и хора, които пътуват из европа с Фабия, с Голф и даже едни с двувтата Мазда и им е комфортно, ама са с друга физика и са свикнали на друго количество багаж.

# 506
Аз направо говорех за седалката до шофьора, за задните не знам. Ти возил ли си се на Октавия на предната седалка? Ако не си, пробвай.

Това със сгъването на седалките не помага за прахосмукачка, просто не минава през отвора на багажника на седан.

Да ходим при Е класи и прочее май излиза от темата. И и за комби не писах, а за седан. Иначе комбито има всички предимства и на двете, няма спор, че е най-практичното. Обаче - не е модерно и хората не го искат. Само в Европа се купва все още и то във все по-намаляващи бройки.

При нормално шофиране аз проблеми нямам - нито да изпреварвам, нито да ускорявам, нито да си карам лежерно. А над 140 ме напряга скоростта, а не колата. Поне на мен за такива скорости ми трябва да се съсредоточа, да хвана здраво волана, да повиша вниманието... Ми не е особено приятно ако не си маниак.  А това дали знам за електронния ограничител е хем тъпо, хем не е по въпроса. Чисто заяждане.

И колкото и да са удобни седаните на БМВ и Мерцедес (макар да не говорим за тях) пак въпросните марки продават повече бройки СУВ, явно има разлика.

И моля те, да не влизаме в спорове - имаше питане, ти даде мнение, аз дадох мнение, питащият да си решава. Това беше целта, а не да се дърлим с теб.

Аз карам комби и не бих го сменила за джип, ако не ми се налага наистина. Возията, комфорта и багажника за мен са по-добри.

Карала съм доста комбита - Форд Сиера, Волво 240 и наистина са много удобни и практични за дълъг път, за много багаж, за живот в провинцията. Но си ревизирах мнението за големите комбита ( и изобщо за големите коли) откакто в София стана толкова нагъчкано, че понякога не можеш да вземеш завоя с голяма кола. Или ако един Голф (да не говорим за по-малка кола) освободи място за паркиране сам о подсмърчаш и отминаваш, защото няма да се събереш на освободеното място. А при СУВ-четата предимството е, че при еднакъв комфорт и багажник са по-къси и са много удобни за града. Това за малките СУВ-чета, не за Тойота Секвоя Simple Smile

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 13:02 от Черна станция

# 507
Прав е Boboiko, малък е багажнка на  SUV- а. На дълъг път за четичленно семейство няма да е комфортно, също. За градска кола е идеален .
А се оказва, че и харчи повече от Е -класата.
За удобство и возия между двете също няма какво да се спори.

# 508
Да ходим при Е класи и прочее май излиза от темата. И и за комби не писах, а за седан.
Не излиза от темата, защото спокойно се вписват в споменатия бюджет от 30 000 лева и изискването за след 2014 г. И покриват всички описани изисквания освен това да е SUV.
За седан писах, защото никъде нямаше изискване за развозване на професионални прахосмукачки, бетонобъркачки и т.н. уреди. Седаните са една идея по-обезшумени защото не чувсш тракането на багажа. Иначе на някои европейски модели им спряха версията седан и оставиха само комби, та толкова с "модерното".

Обаче - не е модерно и хората не го искат. Само в Европа се купва все още и то във все по-намаляващи бройки.
Спира един голфаджия с голфа си до едно бентли на един светофар. Отваря голфаджията джама, свирка, кима на шофьора от бентлито да си отвори прозореца. Отворил го шофьора и голфаджията го пита:
-Абе да те питам, доволен си от тва?
Шофьора погледнал…
- Доволен съм!
- Що гледам, че нещо не ги карат много.

Ти возил ли си се на Октавия на предната седалка? Ако не си, пробвай.
Возил съм се и е доста по-комфортно от Кашкай, Рав4 и подобни.

# 509
Опцията немска премиум кола на старо да я оставим на заблудени и уонабита. Това е самонаказание.
Е-класата не е никаква класа, защото Мерцедес вече не прави три модела С, Е и S, а сигурно 30, повечето от които са просто ужасни.

Намесих октавията, защото скоро по карах нова и хем е хубава, хем на лизинг нова излиза по-евтино от стара кола за 20-30.000.

В момента стара кола е много трудно да се избере и намери читава, защото поддръжката и сервизните планове са отчайващо зле. Ако ще и Дачия на няколко години, не става! 30.000 смяна на масло е смърт за мотора!
Нови Рено, Нисан, Дачия, Шкода, Фиат, Пежо и поддръжка все едно са произведени 80-те.
Шкода е особено хубава марка, защото вземат най-доброто от VW и се получава по-качествен автомобил, хем немски.
Следете за промоции, пазарете се, купувайте на фирми, но в момента се купува ново и се гледа като старо!

Сув, но при условие, че е на високопрофилни гуми поне 235/50 или 55 или 225/60.
Пътищата ни са ужасни!
Нисан Х-трейл е много хубав и приятен и пак трябва да се внимава с поддръжката, особено на скоростната кутия.
Недоволен собственик на Кашкай не съм чувал да има. Карат ги доста дълго освен това.

Общи условия

Активация на акаунт