Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства през 2023 година

• 38 367
  • 866
  •   1
Отговори
# 630
Ще четете прицелно.

Всички масла по автомобила, както и свещите имат динамичен живот, който зависи от начина на употреба и стила на каране.

Свещите и маслото на автоматика могат да се сменят и на 150.000 понякога, обаче не трябва. Тези пробези са за служебни коли, вип хотелски и летищни трансфери и таксита. При това само при умерено каране с 80-120 в равнинен терен, при умерена температура на дълги разстояния. - това е буквално от ръководствата на не една кола, има дефиниции на видовете употреба.

У нас 40.000 свещи, 50.000 автоматик.
Автоматика не е грешка и да се сменя наполовина няколко пъти, там е страшна афера баланса между чисто масло и натрупан фрикционен материал.

Разликата между гледана и не гледана кола, е че гледната кола е от по-заможен и грамотен собственик, който просто си е паднал по нещо друго и си продава годината гледана кола.
Тази по която трябва да се хвърлят 5.000 т.н. обслужване е планирано да се продаде в последния възможен момент. Тя никога не е гледана като хората. Например изтича лизинга на 100.000, спирачките са плачевни, обслужвана на 30.000, свещи несменени, спирачната течност оригиналната и т.н.

Това с обслужването е част от развлекателната убиндустрия на авто влогърите, които възпитават хората да си купуват гробници над възможностите си и да ходят по мъките. Т. Е. Създават пазар за коли на 200.000 км, даже внушават на хората, че на по-малко няма.

И преди давах примера, А6 3.0 с екстри са на по 200-250.000 на под 10 години, същите, даже и А7, ама 2.7 с по-малко екстри са на по 70-80.000 от частни лица по-евтини. Последните никой не ги гледа.

П. П. И Сталин не е могъл да се оправи с шофьорите и монтьорите! При това самият той го е казал!

П. П. 2. Нова кола не епанацея също. Първо има предпродажлен сервиз, второ много коли идват недоокомплектовани и към тях няколко кашона части, които дилъра инсталира. Трето, по фирмените сервизи също се краде. Четвърто, не изпълняват всички процедури по предписание. Пример, на много мерцедеси, особено по-мощни, първото масло на задния диференциал се сменя на 1.500 км. Друг пример, не спазват предписанията за региона и не сменят въздушни филтри с всяко масло, а понякога и никога. В Канада и САЩ въздушните филтри се сменят на 50.000 км. Сервизна книжка или упътване с печатни грешки също има и то често.
Пето, като започне разправията със сервизния интервал става отчайващо.
Единствените, които свалят интервал от 20.000 км на 8.000 за моторното масло са Тойота и то ако попиташ, правили са собствени изследвания в лаборатория и за нашите условия така излиза.

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 20:50 от Тифи19

# 631
Ми пиши прицелно. Колко жени мислиш че сменят свещи, масло и филтри, че ги изписваш тези фермани?

# 632
  • София
Ще четете прицелно.

Всички масла по автомобила, както и свещите имат динамичен живот, който зависи от начина на употреба и стила на каране.

Свещите и маслото на автоматика могат да се сменят и на 150.000 понякога, обаче не трябва. Тези пробези са за служебни коли, вип хотелски и летищни трансфери и таксита. При това само при умерено каране с 80-120 в равнинен терен, при умерена температура на дълги разстояния. - това е буквално от ръководствата на не една кола, има дефиниции на видовете употреба.

У нас 40.000 свещи, 50.000 автоматик.
Автоматика не е грешка и да се сменя наполовина няколко пъти, там е страшна афера баланса между чисто масло и натрупан фрикционен материал.

Разликата между гледана и не гледана кола, е че гледната кола е от по-заможен и грамотен собственик, който просто си е паднал по нещо друго и си продава годината гледана кола.
Тази по която трябва да се хвърлят 5.000 т.н. обслужване е планирано да се продаде в последния възможен момент. Тя никога не е гледана като хората. Например изтича лизинга на 100.000, спирачките са плачевни, обслужвана на 30.000, свещи несменени, спирачната течност оригиналната и т.н.

Това с обслужването е част от развлекателната убиндустрия на авто влогърите, които възпитават хората да си купуват гробници над възможностите си и да ходят по мъките. Т. Е. Създават пазар за коли на 200.000 км, даже внушават на хората, че на по-малко няма.

И преди давах примера, А6 3.0 с екстри са на по 200-250.000 на под 10 години, същите, даже и А7, ама 2.7 с по-малко екстри са на по 70-80.000 от частни лица по-евтини. Последните никой не ги гледа.

П. П. И Сталин не е могъл да се оправи с шофьорите и монтьорите! При това самият той го е казал!

П. П. 2. Нова кола не епанацея също. Първо има предпродажлен сервиз, второ много коли идват недоокомплектовани и към тях няколко кашона части, които дилъра инсталира. Трето, по фирмените сервизи също се краде. Четвърто, не изпълняват всички процедури по предписание. Пример, на много мерцедеси, особено по-мощни, първото масло на задния диференциал се сменя на 1.500 км. Друг пример, не спазват предписанията за региона и не сменят въздушни филтри с всяко масло, а понякога и никога. В Канада и САЩ въздушните филтри се сменят на 50.000 км. Сервизна книжка или упътване с печатни грешки също има и то често.
Пето, като започне разправията със сервизния интервал става отчайващо.
Единствените, които свалят интервал от 20.000 км на 8.000 за моторното масло са Тойота и то ако попиташ, правили са собствени изследвания в лаборатория и за нашите условия така излиза.
Ти,егати все едно ще купуваш совалка с доживотна гаранция . Освен това не е вярно ,че заможните са технически грамотни и си поддържат по-добре колите. По-скоро е обратното. Заможния кара ,мързи го да се образова и често сменя. Нещата ,които пишеш сигурно са верни ,но хората здравето не си поддържат по предписание ,камо ли вещите. Освен това колкото и да си педантичен,като я вкараш в сервиза на майсторите им е през онова нещо за предписания ,книжки,упътване и всезнаещи философи. Правят си буквално квото искат. Един щях да го наритам,защото му обясних,че моята кола е по-различна и преди да я качва на стенд или крик,трябва да направи това и онова . Вика добре и си прави квото иска. Аз му казвам,добре бе човече,нали ти казах това ,а той ми философства . Направо ми избиха чивиите. 99% са мърлячи,карат през просото и въобще не им пука ,че ти си харесваш колата и искаш да я караш дълго

# 633
Аз моята искам да я карам до десет години и до максимум 150 000 км. Междувременно я обслужвам по указанията в книжката и се надявам във фирмения сервиз да сменят наистина, а не да ме мамят. За извън гаранция си имам доверен майстор и я водя при него.

# 634
Понеже някога съм бил модератор, а от доста време съм издател и администратор много добре знам хората колко четат. Затова, като пиша със скоростта с която говоря не ми е проблем да "изприказвам" една страница за няколко минути. - надявам се да спрете да изпитвате смущение и притеснение от това.

Жена няма да си смени свещите, но може да отиде на сервиз и да поиска да й бъдат сменени с оригинални. Ако ще и във фирмения сервиз.

10 години и 150.000 не е малко за лична и семейна употреба в нашенските условия. Т.е. пак трябва да се обръща внимание и да се внимава.

Не, няма да купувам совалка. Напатил съм се.
Съвета употребяваната кола да изглежда като нова е от много печен авто джамбазин, който навремето продаваше много.

Автомобила е най-скъпата вещ след жилището. Ума ми не го побира как е възможно да има такава съпротива срещу поддръжката. Вкъщи да ти напръскат против молци и хлебарки е 200 лева, колкото едно масло, даже повече.

Та, четат достатъчно хора и е много полезно да се споделя реален опит.
Изключително много ме дразнят т.н. влогъри, като започнат "купуваш и обслужваш". Причината за това, е че това внушава на хората, че автомобилите са някаква мечта. Че трябва със зъби и нокти да драпат да си купят утрепан от каране автомобил, който им е над възможностите и после да наливат пари в спонсорите им сервизи и търговци на части. На целия народ е вменено, че трябва да кара луксозни коли с екстри и се почва едно превземане, ама такава ли, ама онакава ли. да ставаше думи да ги купуваме нови, ОК. Всъщност това е чудене "на тая пребита гробница на 200.000 ли да се метна или на оная?!" - голям проблем!

Първата нова кола, която си купих още я имам и е на 17 години, караме я вече трима човека от семейството на който му потрябва, няма намерение да спира и е на 300.000 км, като имаше години в които и правих по близо 50.000 отначало.

-> При бюджет от над 20.000 го дайте за първоначална вноска и си купете чисто нова кола на изплащане! По-хубави са! Особено ниския среден клас вече са с всичко, ел. стъкла, андроид ауто, навигация и т.н., това са коли около 50.000 лева. И ги поддържайте все едно са стари, т.е. начесто.

Гледам ги от време на време влогърите, обслужване на Ауди 4-5.000 лева, БМВ или Мерцедес със задни вериги - същото, основен ремонт на Мини Купър, без хонинг на цилиндрите - пак толкова.... а всичко останало? На Вас със стара кола в първите две-три години само в поддръжка Ви отива половината първоначална вноска за новата! Отделно в повишен разход на гориво другата половина.
->Тоест: стара кола: 25.000, обслужване и ремонти: 10.000, повишен разход на гориво още 10.000 за три години. Оп! Дадохте пари колкото за нова кола! Краен резултат, старата Ви кола вече е още по-стара и струва 10.000, докато новата Ви кола на същата цена щеше да струва 30.000, плюс старата вече й се вижда края, а новата има да се кара още много...<-

Стара кола, само много нова, а стара-стара само много евтино, другото да отива да се претопява!

# 635
  • София
Не знам . Аз все стари коли съм карал . Някои от които на над 20г и никога дори не съм чувал за толкова скъпи ремонти и поддръжка . Всъщност старата кола си е евтина във всеки един смисъл . Разбира се има възможност да попаднеш на трошляк,но ако разбираш поне на основно ниво,тази вероятност е нищожна . Освен това има и стари коли,които са дори и по икономични от новите . Особено ,ако са и на газ. Аз съм карал и коли за 1000лв и то дълги години и въобще не съм патил с ремонти. Най-скъпата ми кола съм я плащал 7000лв. Не бих си купил нова кола

# 636
Дизелови Саксо или Астра харчат 4/100, да, Вектра А или Б на газ също е много икономична.

Това, което е опасно са съвременни 4 и 6 цилиндрови БМВ и Мерцедес и 6 цилиндрови аудита. При 4 цилиндровите дизелови VAG-ове пък разправията е с DPF-и, дюзи, съединители и т.н. Употребяван Олроуд Ауди или VW... цените по окачването са откачени, кола за 15-20.000 с окачване за 10.
Всичко старо със заден ангренаж е гарантиран голям разход скоро.
Всичко старо с DSG също е беля, която ще се случи.

Затова и казах, стара кола или много нова, или много евтина. Иначе нова Шкода, Рено, Пежо, Дачия. Новия Логан ептен е заприличал на Джета. Нисаните също не са лоши, никак даже.

За разхода, да има много стари икономични коли, само че това не са коли. Днешните 1.6-2.0 дизели и 1.3-1.4 турбо бензини са с вътрешно пространство на БМВ 5-ца от края на 90-те, а харчат колкото въпросните Саксо и Астра от същия период.

# 637
Дизелова Астра от коя година харчи 4 на 100? Това ръчни скорости или автоматик?
За смяна на масло, филтри и подгревни свещи за моята Астра 2016 г. последно платих 860 лв. Това през януари тази година. Подгревните свещи бяха около 300 лв. Доста повече излиза от тези 200 лв., които споменаваш, Тифи.
Аз не виждам някой в темата да е против поддръжката на колата. Хората казват, че си следят сроковете в сервизната книжка. Ти казваш, че разбираш повече от производителя и трябва да е по-начесто.

# 638
Жена няма да си смени свещите, но може да отиде на сервиз и да поиска да й бъдат сменени с оригинални. Ако ще и във фирмения сервиз.
Във фирмения сервиз слагат оригинални и без да им кажеш. Единственият съвет който една жена има нужда е къде е фирмения сервиз, другото е за мъжката седянка.

# 639
Какви са тия остарели стереотипи? Поколения феминистки са се борили за правото сами да си сменят свещите!

# 640
Дизелова Астра от коя година харчи 4 на 100? Това ръчни скорости или автоматик?
За смяна на масло, филтри и подгревни свещи за моята Астра 2016 г. последно платих 860 лв. Това през януари тази година. Подгревните свещи бяха около 300 лв. Доста повече излиза от тези 200 лв., които споменаваш, Тифи.
Аз не виждам някой в темата да е против поддръжката на колата. Хората казват, че си следят сроковете в сервизната книжка. Ти казваш, че разбираш повече от производителя и трябва да е по-начесто.

Работата е там, че много специалисти и инженери казват да се прави не на 30, а на 8.000, обаче това не достига до Вас, затова посреднича. В Северна Америка например това е масовото мнение, карат същото като нас (VW и Тойота примерно), тоест или ние грешим, или те. като гледам, че там под 300.000 км кола не се чупи ми се струва, че сме ние.

Астра F, G и H съссигурност даже могат и под 4 извън града.

Посещавал съм фирмени сервизи и съм запознат с цените.
Даже съм си обслужвал кола в гаранция където си искам, разбира се с попълване, подписи и печати.

# 641
Не може да се сравняват колите в САЩ и в Европа. В САЩ разстоянията са големи и се кара много дълго със загрят двигател в оптимален режим, докато в Европа караме за кратко време, с много спирания и тръгвания и прочее. Та е нормално у нас колите да се скапват повече. Ми то в София повечето хора имат под 10 км от дома до работното място, а това значи 1/3 от пътя да е със студен двигател. Да не говорим колко светофари има по пътя.

И стига с това 30 000. Аз поне не знам кой чака толкова за смяна. Аз лично сменям масло на една година и на 10 до 12 хиляди километра. Ако по някаква причина почна да карам по 30 000 на година сигурно ще сменям по-често, ама на колко пот нас (любители каращи за лични нужди) се налага това? Както казах, не сме САЩ.

# 642
Ти ги изкара тея Астри, че харчат като да са хибридни с това под 4. Joy
Мойта що така не стига толкоз нисък разход?! Сигурно защото не сменям масло на 8 000, ами когато на таблото ми пише, че остават 20%

# 643
  • София
Ти ги изкара тея Астри, че харчат като да са хибридни с това под 4. Joy
Мойта що така не стига толкоз нисък разход?! Сигурно защото не сменям масло на 8 000, ами когато на таблото ми пише, че остават 20%
За разхода ,че е така,така е . Едната ми кола е тон и половина джип на 15г и харчи 5.5 извънградско дизел . Що една Астра 950 кила да не харчи 4?

# 644
Карам Астра К, дизел и най-ниския ми разход е бил 5. Мисля че е 1 200 кг. Ама за тежестта не съм сигурна.
Бях заглеждала преди време едно Пежо 2008 или 3008, около 2010 г., дизел, хибрид и разхода по книжка беше 2.9

Общи условия

Активация на акаунт