Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НПО - проблеми със заплатата и договора

 • 902
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 68
Здравейте!
От известно време работа в една неправителствена организация, която се занимава с различни проекти. Проблемът е, че в договорът, който съм подписала, е записано, че трябва да получавам х сума на час (да кажем 50 лв.), а реално аз получавам доста по-малко, защото: 1.за позицията, за която съм подписала договор, са предвидени 2 часа по проект. Аз иначе съм осигурена на 8 часа; 2. Когато ми се превежда заплатата по банковата сметка, ми се налага да връщам част от тези пари, защото имам устна уговорка, да получавам някаква определена заплата (напр. 1500 лв.). И ако на мен ми преведат 2500 лв., които са изчислени на базата на отработените часове по позицията ми, аз трябва да върна 1000 лв. на директора. Да не забравя да спомена и, че все пак аз не работа само по единия проект, а по всичките.
Когато съм разпитвала директора за това, той не ми даде особено задоволителен отговор, а само ми каза, че и той самият не знае как точно си изчисляват тези пари, че всичко ще е както сме го говорили, че договорите по проекти просто били такива и не трябва да бера грижи и да му мисля много.
Другото, което прави, е, че твърди, че по време на командировка пътните разходи са част от дневните и не се дават допълнително. Истина ли е това?
Любопитно ми е къде бих могла да подам сигнал за това и какво би се случило. Предполагам, че той бързо ще разбере, че е от мен, тъй като екипът ни е малък. Какви действия изобщо мога да предприема срещу него? И какво бих могла да направя, ако смятам, че има куп нередности с разходването на отпусканите средства? Към кого да се обърна, как мога да организирам проверки?

# 1
 • София
 • Мнения: 34 880
Какво, какво? Всеки месец превърташ обратно към 1000 лв? В смисъл теглиш ги на банкомат и им ги връщаш кеш? Ми това е дебела данъчно счетоводна измама! Ако те набарат от НАП, отиваш директно на съд.

# 2
 • Мнения: 1 198
Ползват те да перат пари, които присвояват по проектите и директора много добре го знае това. Най-добре е да се махнеш възможно най-бързо и задължително да се консултираш с адвокат.
Сигнали можеш да пуснеш в инспекцията по труда и в институциите, които ги възлагат тия проекти, ама шанса да стане нещо е пренебрежимо малък, особено така с устни договорки и както не знаеш какво как се изчислявало. Въпросното НПО гаранция не е на случайни хора.

# 3
 • Мнения: 2 371
Чакай сега, какъв ти е договорът - граждански или трудов? Как хем осигуровки, хем Х пари на час (това е хонорар)? Каква устна договорка, след като имаш договор? Фиш за заплатата получаваш ли? ПИК за НОИ имаш ли, виждаш ли черно на бяло, че те осигуряват, че и на 8 ч.? Наясно ли си, че в договора пише брутна сума, т.е. от нея ще се приспадат данъци, осигуровки (според вида на договора) и чак след това ще остане чистата сума за получаване?
Не звучи много изрядно цялата работа, но и твоите обяснения не са никак ясни.

# 4
 • Мнения: 3 603
В командировъчните се включват пътни, дневни и квартири пари. Дневните само са твърда сума и са за изхранване на командирован. За пътните и квартирните взимаш разходооправдателни документи (фактури, билети за транспорт) и работодателя трябва да ти ги възстанови. Прочети си Наредбата за командировките.
Разликата от заплатата, която му връщаш кеш, явно шефът ти си я прибира. Но ти си се съгласила на това още като си сключила договор. Естествено, че е нередно, но дори и да подадеш оплакване в ИТ или Икономическа полиция, как ще го докажеш?

# 5
 • Мнения: 2 850
Никак.
Махай се бързо и наистина помисли за неслучайните  хора.

# 6
 • Мнения: 15 364
Работят те поне по два начина, от това, което прочетох по диагонал. Ако си близка с по-дългогодишните си колеги, разпитай ги за това връщане на пари, те много добре знаят защо се прави, и е много вероятно да са отказали да го правят. Или питай хора в други такива организации.

Доколкото разбирам, ти плащаш данък на парите, които връщаш, т.е. си истински дарител на работодателя Simple Smile Служител-мечта.

# 7
 • Мнения: 8 982
Не може хем да си на граждански договор и да получаваш хонорар, хем да те осигуряват на 8 часа. Осигуровките ти се отнасят за съответния месец, а не за конкретен брой часове на ден. Данните се подават по различен код.
По граждански договори няма работно време. А по трудови, има месечно заплащане, а не на час. Та виж си какъв ти е договора, защото нещо не е съвсем точно в това, което описваш.

Не знам за кои пътни говориш. В дневните за командировка са включени и парите за транспорт, в рамките на населеното място, в което си командирована, стига да не надвишават 30% от размера на дневните. Важно, при определяне дали се дължи отделно плащане за пътни е и дали обяд/вечеря са ти покрити или си ги плащаш сама, за сметка на получените дневни.

По отношение на сигнала, тук има неща, които да обмислиш добре, преди да предприемеш такава стъпка. Първо, трудно ще докажеш, че връщаш пари на ръка. Второ и по-важно обаче е, че ти си се съгласила и съучастваш доброволно в данъчна измама. При тази ситуация, последствия може да има и за теб, а не само за работодателя.
Като дръпна чертата, ти си се съгласила да работиш срещу 1500 лв. на месец. Те изпълняват това свое обещание. Да, договорката ви не е изрядна по никой критерий с всички тези плащания и връщания, но това, което са ти обещали като възнаграждение, ти го получаваш. Ако не те устройва - тръгваш си. Ако те устройва, стоиш си там, взимаш 1500-те лв., за които сте се договорили и не се оглеждаш колко още би могла да получаваш, ако всичко беше изрядно, защото уговорката ви изначале не е изрядна.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 08:51 от Нищо лично

# 8
 • София
 • Мнения: 7 099
Това или е някакъв виц или някой се подиграва с форума. Този случай е за ДАНС, ИТ и НАП едновременно.

# 9
 • Мнения: 15 364
Не виц, нито е рядкост - може би не точно да се връщат на ръка на директора, но нещо сходно. Обаче тук е много грубо и не са ѝ обяснили какво прави.

# 10
 • Мнения: 8 982
Това е живия живот в НПО-тата, работещи по европейски проекти. Нищо нереално няма.

# 11
 • София
 • Мнения: 34 880
Аз работя по европейски проект на граждански договор. Всичко ми е чисто и точно счетоводно. Аз не мога да си представя какъв ще е този счетоводител да си сложи главата в торбата по този начин - първо да ги превежда през банка, после да му ги връщат кеш.

# 12
 • София
 • Мнения: 7 099
Това е живия живот в НПО-тата, работещи по европейски проекти. Нищо нереално няма.
А на бас, че това не е живия живот на НПО по европейските проекти, а някаква селяндурщина - изключение.

# 13
 • Мнения: 2 850
Защо счетоводителя? Той си смята сумите, декларира осигуровките и се превежда това, което пише на хартия. После кой какво прави с парите си не е негова работа.

# 14
 • Мнения: 68
Пропуснах да спомена - договорът ми е трудов, не граждански. Сумите, които съм написала, са примерни. Останалите колеги, настоящи и бивши, също го правят това.
Искам да се махна от това място, колкото се може по-бързо, но искам да предприема всички възможни мерки срещу това, което се случва там.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 11:55 от Evelyn17

Общи условия

Активация на акаунт