Разрешено ли е пушенето в ресторантите и кафенетата?

• 3 159
  • 73
  •   1
Отговори
Здравейте,
Разрешено ли е вече пушенето в ресторантите, кръчмите, кафенетата официално и ако е да, от кога?
Преди време поне формално имаше деление на пушачи и непушачи, сега - не.
Прибирам се от заведение и воня цялата на цигари. Коса, дрехи, даже дамската ми чанта.
Питахме сервитьорите и те казаха, че вече са паднали забраните?!
В началото не забелязах някой да пуши, тук там по някоя електронна цигара, но после стана страшно. Пафкане жестоко.
Никой с никого не се съобразява.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 23:47 от Не се сърди, човече

# 1
  • Melmak
То си е забранено, просто не се спазва. И мен ме вбесява, вече предварително питам дали се пуши и ако кажат, че да - не сядам. Такива измислени “зимни градини”, демек аквариуми, затворени отвсякъде, в които се пуши, не посещавам!

Сядам или навън на открито, когато сезонът позволява или вътре на закрито и без да се пуши.

В някои механи, кръчми и подобни яко си се пуши и не им пука. Примерно Мамин Кольо - пробито място, можеш да умреш от миризмата там.

# 2
Много ресторанти са се изхитрили именно със споменатите зимни градини. Лятото там е открито, но зимата се затварят. Но понеже статутът им е все същия там се пуши. Имат обикновено и други помещения обаче, където не се пуши. Според мен е по-вероятно да си седнала на грешното място.

https://srzi.bg/bg/vyprosi-i-otgovori-za-zabrana-za-tiutiunopushene

# 3
  • Melmak
Има си такива, в които си се пуши и вътре. Особено в по-малките градове, бяхме на 80 годишнина на баба ми, зимата, на затворено и директно сложиха пепелници по масите, та ходих да им кажа да ги махнат. На околните маси се пушеше. Ходи им обясни, че не трябва.

Търсехме ресторант за сватбата ни и на много места след 10 казаха, че дават да се пуши. Избрахме място, което изрично предупреди, че не може да се пуши въобще и при никакво положение.

# 4
Много ресторанти са се изхитрили именно със споменатите зимни градини. Лятото там е открито, но зимата се затварят. Но понеже статутът им е все същия там се пуши. Имат обикновено и други помещения обаче, където не се пуши. Според мен е по-вероятно да си седнала на грешното място.

https://srzi.bg/bg/vyprosi-i-otgovori-za-zabrana-za-tiutiunopushene
Навсякъде се пишеше. Подчертавам - навсякъде.

# 5
Много индивиди миришат на пор, но не защото пушат.Аз искам забрана на тежките, задушливи, ориенталски парфюми, които оставят следи дълго време по улицата или в магазина.Така наречените ''аквариуми'' са точно за пушачите.Те също имат права.Има си заведения и без ''аквариуми''.Даже преобладават, поне в столицата.Според мен щом собствениците на заведения са преценили да имат такива зони в заведениеята си, значи имат доста клиенти пушачи.Никой няма да инвестира ако не си заслужава средствата.Преди ковид и в Германия и Нидерландия имаше обособени зони в заведения, на летища и т.н.Сега с нефелните зелени политики не знам как е.Покрай тях решиха да се правят на интересни и за цигарите, но си затварят очите за най-големите замърсители.Новозеландците най-големите радетели за поколение без тютюнев дим, дадоха назаден.Намалели приходите.Освен това се сетиха, че е дискриминационно.Нидерландците изпищяха, че приходите от акцизи на цигари са спаднали с милиони за мн.малък срок,който забравих.Те к'во искат?Да се купуват цигари, за да се подпомага бюджета, но да не се пушат свободно?Какво, да се купуват и после изхвърлят, за да е сит вълка и агнето да е цяло?Въпрос на време е да легализират мерихуаната.Тогава ще бъде голям цирк. Wink
Тогава ще се усети що е това пор.Най-странното е, че преди 12г.,когато се пушеше навсякъде по заведенията, нямаше оплаквания срещу пушачи.Отдавна пушенето на много места 99% е силно ограничено и оплакванията се увеличават.Учудих се, когато научих, че след забраната пушачите в страната не са намалели както се очаквало, а напротив двойно се увеличили.Поне така казаха по темата в новините на една  нац.телевизия.

# 6
  • Melmak
Пушачите имат права до толкова, до колкото не нарушават правата на околните - да не им дишаме отровите. Пушенето е забранено на затворени обществени места. Това казва законът. Ама не зимна градина, ама не аквариум. Пак е затворено. И те нарушават закона. Защото в него не пише “по усмотрение на собственика или по желание на клиента”. Пише забранено.

Да не говорим за нощните заведения. Лятото бяхме на пиано бар, тръгнахме си, защото не издържахме на цигарения дим. Сещам се за два такива пиано бара в София и не знам още колко нощни клуба, които дават да се пуши, вътре, на затворено.

# 7
Най-странното е, че преди 12г.,когато се пушеше навсякъде по заведенията, нямаше оплаквания срещу пушачи.Отдавна пушенето на много места 99% е силно ограничено и оплакванията се увеличават.

Нищо странно няма. Някога нямаше формално основание някой да се оплаква, а и беше безсмислено да се рипа срещу наглостта на пушачите. Днес вече формалното право е налице и хората се възползват от това и се оплакват.

# 8
Учудих се, когато научих, че след забраната пушачите в страната не са намалели както се очаквало, а напротив двойно се увеличили.Поне така казаха по темата в новините на една  нац.телевизия.

Силно се съмнявам да са се увеличили пушачите в последните 10-15г. То и населението намаля, и младите след 20-25г вече пушат доста по-малко от предни поколения... Има сигурно някоя врътка в статистиката и кое как се е броило преди и след датата на забрана. Аз лично се сещам, че преди 15-20г масово се пушеха цигари без бандерол, тоест никъде не се отчитаха. Сега скоро не съм виждал някой да пуши без бандерол (със сигурност има, но малко).

# 9
Цитат
Пушачите имат права до толкова, до колкото не нарушават правата на околните - да не им дишаме отровите.
Никой никого не кара насила.Аз избирам по мои критерии къде да вляза.Ако има  музика,която не харесвам, или не ми харесва атмосферата или нещо друго, не влизам.Не съм се завирала и в кофи шопове. Wink Макар вече хората масово да споделят, че в Ню-Йорк, Торонто и др. мегаполиси отвъд океана по улиците и в метрото силно миришело на марихуана.Би трябвало законно заведенията да са разграничени както беше за малко през 2011г.Собственикът избира:Само за пушачи, или две отделни помещения за НЕпушачи и за пушачи със съответната вентилация, или категорично само за НЕпушачи.Всеки сам си избира къде да седне.Така би било честно и демократично.И едните, и другите са клиенти и си плащат.Другото е дискриминация, както са преценили и в НЗ.
Това, че у нас не се спазва разпоредбата е вина на властите и собствениците.Последните може да са преценили, че за оборота им е по-изгодно народа да дими.Ние много ходим по заведения, но предимно в центъра.Не попадам на пушещи вътре.Излизат пред вратата.Дори в нощен клуб.Последно този месец четох ревю за две заведения, че вътре се пушело.Ние като бяхме, нямаше такова нещо.Друго,по което може да се разпознае, ако през деня пред вратата на заведението още не са изметени фасовете от предишната нощ.

# 10
Ограничаването на наркомански навик на хора, които доказано не вредят само на себе си, но и на околните, не е дискриминация. Когато няма контрол, цялото заведение се опушва заради някои. Била съм на фирмено парти бременна, а вътре се пушеше. Аз не трябва да излизам, заради наркоманията на други ли? Стоя на спирката и някакви пушат до бебешката количката. Аз трябва да се преместя? А дали просто пушачите не трябва да си скрият димящите пръчки?

Преди забраната в нощните заведения ми лютеше на очите ужасно от дима, а след това дрехите ми смърдяха толкова много, че омирисваха цялата стая за нула време.

Не само на закрито, трябва да се забрани пушене и на открити публични места и да  се вдигнат здравните осигуровки на пушачите.

Пак няма да е достатъчно. Треперя дали моите деца няма да пропушат, защото някой съученик пуши, понеже е гледал родителите си.

# 11
  • Melmak
Silveratone, съжалявам, че сравняваш цигарен дим с неприятна музика. Понеже едното е неприятно, ама другото е вредно. Никой не е длъжен да диша цигарен дим, защото някой иска да пуши? Да ме трови, защото така е решил?

Този спор е безсмислен, предлагам да направим списък на заведенията, в които се пуши. Така със сигурност няма да ги посещавам. Сещам се за това на Алибегов, Рафи. Пуши се вътре, горе.

# 12
  • София
Аз пък може искам всички да слезете от колите си, защото ви дишам изгорелите газове, шумите ми, задръствате града, заемате тротоарите и рушите инфаструктура. Карайте си колите у вас в хола. навън в града места има метро, тролеи, трамваи, а имате и крака, това да висите един милион души по ламарините на дневна база и да тровите въздуха е чиста наркомания, наглост и мързел.

Ей точно толкова безумно и нагло звучите някои от вас по-горе. По заведенията да не се пуши е нормално и редно, всичко друго е някакво непредизвикано лаене... Не знам колко трябва да сте убедени в собственото си съвършенство, че да плюете така безогледно и безусловно. На това американците му викат "Карън" - пренеприятен образ, пълен с третенции, оплакващ се от всичко, всички му вредят, светът му е длъжен. Тя е страхотна, другите са порове. И така нататък.

# 13
  • София /Абсурдистан
Аз затова спрях да ходя навсякъде, където се пуши, но това е много масово. Пуши се във всички заведения и никого не му пука.
Живея близо до училище и всеки ден виждам как пушат деца. От много ранна възраст димят. Със сигурност родителите им знаят и нищо.

# 14
Сигнализирайте.

1. От сайта на Столична РЗИ:
Сигнали за нарушения относно забраната за тютюнопушене НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ СОФИЯ-ГРАД, съгласно Закона за здравето (изм. и доп. ДВ. бр. 40/29.05.2012 г.) могат да се подават на формата „Подай сигнал", както и на дежурен здравен инспектор - тел. 02/ 832 71 11 (8.30 ч. - 17.00 ч. в работни дни) и GSM 0889 822 626 (от 8:00 до 20:00 в работни дни). Сигналите, подадени в интервала от 20.00 до 8.00 ч. на денонощието, се записват след включване на гласовата поща. Същите се завеждат в инспекцията в началото на първия последващ работен ден и се обработват в съответствие с действащата процедура за организация на работа с предложенията и сигналите (жалбите) в Столична РЗИ.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ относно забраната:  https://srzi.bg/bg/vyprosi-i-otgovori-za-zabrana-za-tiutiunopushene

2. За другите градове и села: вижте кое е отговорното РЗИ.

3. За цялата страна - гражданска инициатива "България без дим" - https://bezdim.org/signali/