Разрешено ли е пушенето в ресторантите и кафенетата?

• 4 364
  • 80
  •   2
Отговори
# 15
  • Melmak
Също шофьорите от градския транспорт пушат вътре. Аз като видя ги снимам и пускам жалба в ЦГМ.

# 16
Изгорелите газове сравнявате с цигарени дим и там има рестрикции вече, стари автомобили основно дизел в големите градове на някой държави нямат достъп. Но да не сравняваме несравними неща. Да защитава някой смрадта от цигари, да се храниш в такава атмосфера, защото някой не може просто да излезе навън да си изпуши цигарата. Дори и да има градина, пак е неприятно, гледах я една с новородено бебе, пуши, до нея количката, после нашата маса, отвратително усмърдя ми душата, а това норородено да го лишаваш от осново негово право да диша чист въздух .Наблюдавам тенденция пушачите по всякакъв начин да омаловажават този си навик, сякаш какво от това, че мирише, че пушат бременни, дори "похранващи" теории как е "вредно" да се откажеш и няколко цигари не е никакъв проблем за бебето, само, че майката  и бебето дишат с обща дихателна система, пушат пред децата си и те го дишат, омирисани. И всичко това опира само до едно да си надвиеш над ината и да излезеш на открито за няма и 5 минути да си изпушеш цигарата, дали ще е, в заведение няма значение. Обаче не, студено е. Някога се е пушело навсякъде, хората си развиват мозъците и осъзнават, колко по-добре е да е чисто, да мирише на хубаво, та ако щеш на парфюм, който не ми харесва, но пак е по-доцре от цигари, да не е просмукана тази цигарена миризма навсякъде, затова идват и тези ограничения. В заведенията самите собственици без някой да иска, недоволства слагат пепелници. Защо? Създай условия навън и спазвай закона. Лично мен много ме боли главата от цигареният дим, след едно гости повръщах дори. Не знам как хората живеят цял живот в такава смрад и домовете са им пропити от тази миризма, а да не ви казвам колко хора са дискриминирани още в държавната администрация и търпят пушачи колеги в стаите, където работи, в болници яко пушене също вътре, в частния сектор до сега не съм попадала, но вероятно и там има такива случай.

# 17
Учудих се, когато научих, че след забраната пушачите в страната не са намалели както се очаквало, а напротив двойно се увеличили.Поне така казаха по темата в новините на една  нац.телевизия.

Силно се съмнявам да са се увеличили пушачите в последните 10-15г. То и населението намаля, и младите след 20-25г вече пушат доста по-малко от предни поколения... Има сигурно някоя врътка в статистиката и кое как се е броило преди и след датата на забрана. Аз лично се сещам, че преди 15-20г масово се пушеха цигари без бандерол, тоест никъде не се отчитаха. Сега скоро не съм виждал някой да пуши без бандерол (със сигурност има, но малко).
Пак се внасят цигари от безмитната и пак се пушат масово.

# 18
Тази забрана е толкова малоумна, че затова и не се получава. Без пушачи заведенията фалират 1 по 1 и затова всеки се опитва да намери начин за оцеляване. Добре си беше с вентилациите или отделните помещения. Само, където с отделните помещения едните си стояха празни...Нека да направят заведения за само за пушачи и заведения само за непушачи, но съм сигурна, че тези за непушачи ще фалират и ще изчезнат.  Не защото пушачите са повече, а защото психопрофилът им е такъв- купонджийски.

# 19
Аз пък въобще не го забелязвам да се пуши на забранени места. От години не съм била в заведение, в което се пушат обикновени цигари вътре. Даже вече и електронни цигари забраняват на много места. Шофьори на автобуси да пушат не съм виждала също от години. Единствените места, където съм виждала да пушат нерегламентирано е в Народното събрание и в канцелариите на Ректората на университета.

# 20
  • Mediterraneo
Живея в Испания, тук няма начин да пушиш вътре, никой не го топли, че ще фалираш. И по- добре. Много мразя задимени помещения, а съм пушач. Шофьори на обществен транспорт- немислимо.

# 21
Без пушачи заведенията фалират 1 по 1 и затова всеки се опитва да намери начин за оцеляване.
Някой виждал ли е с очите си фалирало заведение?

# 22
  • Down south
Силно се надявам, че скоро няма да има заведение, в което да разрешават пушене.
Аз съм извън страната и тук от години е абсолютно забранено пушенето в заведения.
Изглежда, че пушачите все някак оцеляват, без да  натрапват навиците си на останалите.
Значи може, просто трябва да има строги рестрикции.

# 23
  • Mediterraneo
Тъкмо се прибирам от обиколка по заведенията в нашия град, който е туристическа дестинация, евтин алкохол и безкрайна фиеста за англичаните. Минахме през 5 бара, различен тип( тапас бар, бирария, ресторант, бар с жива музика, дискотека), никъде не се пуши нищо, дори с електронни цигари и всякакви вейпове излизаш навън. Споменавам го, защото отдавна не бях обикаляла така и ми беше интересно ще има ли някъде изключения.
Отделно- работя в голям хотел от известна световна верига. Има само 2 зони за пушачи, а хотелът е доста голям. За мен като клиент си признавам, че би ми било крайно неудобно да трамбовам за една цигара, дори и на открито. Но така са решили, всички спазват правилата.

# 24
Ограничаването на наркомански навик на хора, които доказано не вредят само на себе си, но и на околните, не е дискриминация. Когато няма контрол, цялото заведение се опушва заради някои. Била съм на фирмено парти бременна, а вътре се пушеше. Аз не трябва да излизам, заради наркоманията на други ли? Стоя на спирката и някакви пушат до бебешката количката. Аз трябва да се преместя? А дали просто пушачите не трябва да си скрият димящите пръчки?

Преди забраната в нощните заведения ми лютеше на очите ужасно от дима, а след това дрехите ми смърдяха толкова много, че омирисваха цялата стая за нула време.

Не само на закрито, трябва да се забрани пушене и на открити публични места и да  се вдигнат здравните осигуровки на пушачите.

Пак няма да е достатъчно. Треперя дали моите деца няма да пропушат, защото някой съученик пуши, понеже е гледал родителите си.
Ти тотално изплиска легена. По тая логика трябва да забраним и движението на автомобили, защото това, което излиза от ауспуха е не по-малко вредно от пасивното пушене. При това, докато чакаш на спирката, покрай теб ще минат десетки коли и доста повече ще се надишаш, отколкото от цигарата на един човек, от когото можеш и да се отдалечиш. И е всеки ден по цял ден. Където и да отидеш - емисии от превозни средства. Несравнимо с хорските цигари. Аз лично бременна на парти не бих отишла, дори да не се пуши. Затворено пространство, ограничено количество кислород, силна музика, което е стрес за бебето, танцуващи и/или пияни колеги, които може да те блъснат... Не, мерси. Всеки сам трябва да се пази.

# 25
  • София
Навсякъде се пуши в София - като под пуши рабирам и електронни цигари, вейпчета, Айкоси и други подобни. Като направя забележка ми се казва, ама те са електронни. Вкл. се пушат такива в молове, метрото. И става все по-зле, на никой не му пука за прилагането на закона. В нощните заведения изобщо пък не е спирало да се пуши. Навсякъде.

А изказването как ще фалират едно по едно заведенията е просто смешно. В цяла Западна Европа как не фалират зааради това? Пък и цените в БГ са доста сравними с техните.

# 26
Без пушачи заведенията фалират 1 по 1 и затова всеки се опитва да намери начин за оцеляване.

Интересно как в белите държави не фалират! Имам предвид заради пушенето само.
В Испания дали на испанския Ганьо ще му се позволи да нарушава закона, или ще му треснат една солидна глоба.

# 27
Аз съм виждала, но определено не заради пушене или непушене. Пушачка съм, но и на мен ми е неприятно в задимено помещение, нямам нищо против да се пуши извън заведението вместо това.

# 28
Това е първият ми коментар тук. До сега с голям интерес съм чела дискусиите. Включвам се по темата, тъй като ми направи впечатление разумният, уравновесен тон на непушачите и нападателният, агресивен тон на пушачите.

# 29
Ограничаването на наркомански навик на хора, които доказано не вредят само на себе си, но и на околните, не е дискриминация. Когато няма контрол, цялото заведение се опушва заради някои. Била съм на фирмено парти бременна, а вътре се пушеше. Аз не трябва да излизам, заради наркоманията на други ли? Стоя на спирката и някакви пушат до бебешката количката. Аз трябва да се преместя? А дали просто пушачите не трябва да си скрият димящите пръчки?

Преди забраната в нощните заведения ми лютеше на очите ужасно от дима, а след това дрехите ми смърдяха толкова много, че омирисваха цялата стая за нула време.

Не само на закрито, трябва да се забрани пушене и на открити публични места и да  се вдигнат здравните осигуровки на пушачите.

Пак няма да е достатъчно. Треперя дали моите деца няма да пропушат, защото някой съученик пуши, понеже е гледал родителите си.
Ти тотално изплиска легена. По тая логика трябва да забраним и движението на автомобили, защото това, което излиза от ауспуха е не по-малко вредно от пасивното пушене. При това, докато чакаш на спирката, покрай теб ще минат десетки коли и доста повече ще се надишаш, отколкото от цигарата на един човек, от когото можеш и да се отдалечиш. И е всеки ден по цял ден. Където и да отидеш - емисии от превозни средства. Несравнимо с хорските цигари. Аз лично бременна на парти не бих отишла, дори да не се пуши. Затворено пространство, ограничено количество кислород, силна музика, което е стрес за бебето, танцуващи и/или пияни колеги, които може да те блъснат... Не, мерси. Всеки сам трябва да се пази.

Не, не съм, не искам да се пуши до мен и семейството ми. Примерът с цигарата мога и на пейка в парка да го дам. Пушачите няма защо да се притеснявате от зъмърсяването на въздуха.
За партито - не съм ходила на рейв купон, няма кой да ме блъсне, а проблемът ми беше само дима, но да, бременните не трябва никъде да излизат, за да може да се пуши.

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 07:18 от ala.bala

Общи условия

Активация на акаунт