Интервално хранене/периодично гладуване/ фастинг тема 11

• 76 349
  • 789
  •   1
Отговори
# 150
Мъча се да се ориентирам какво и в колко количество да ям.
Три четвърти пъти седмично тренирам с тежести, а събота и неделя и сега когато има почивни дни карам велосипед в гората, около 25-30 км за 2-3 часа.
В дните когато тренирам и карам, обедното хранене по-обилно и богато на протеин ли трябва да е или вечерното?
Изтеглих си едно приложение и според него трябва да приемам около 1500 ккал., което ми се вижда малко. Според гармина ми в дните когато карам изразходвам близо 3000 ккал. 1500 ккал дефицит не е ли твърде много?

# 151
  • UK
А се измъчих с този фастинг всеки следващ ден. Ужасно е. Малко като парадокс ми идва, понеже без проблем си правя 72 часа веднъж месечно (за автофагия и предпазване от рак на стомаха, който имаме в семейството). Също  със сух пост имам опит, но всеки следващ ден само на вода и кафе ми е мъка голяма.

# 152
  • Paris, France
Гладуването не предпазва от рак на стомаха. Ако има хеликобактер трябва да се изчисти с лекарства. Също е добре да се избягват люти чушки и натрий.

Всеки следващ ден гладни пости е доста натоварващо. Трябват витамини и минерали, както и цитрат.

36 часово постене не дава кой знае каква автофагия. Протеолитични ензими я подпомагат.

# 153
  • Пловдив
"36 часово постене не дава кой знае каква автофагия."
А колко е добре тогава?

# 154
В рода ми ракови заболявания много. Дядо ми по бащина линия почина от рак на гърлото, баща ми беше с рак на стомаха, майка ми почина от глиобластом, баба ми почина от същия тумор, вуйчо ми по чудо оживя след две операции. Дядо ми по майчина линия почина от рак на белите дробове.
Чудя се на кое точно да обръщам внимание? Какви признаци да следя? Старая се да се храня здравословно, с възможност без пакетирани храни, по-малко да се ядосвам и притеснявам, което трудно ми се получава.
Ще потърся информация за хеликобактер, ако трябва и изследвания ще направя.

# 155
  • UK
Е аз 36 часа фаст правя за отслабване само. Доколкото знам, над 48 часа е за пречистване на клетките и аз карам 72 часа.. След вторият ми ковид направих 5 дена само на вода и нямам никакви странични ефекти от вируса.

Относно ракът, нямам хеликобактер и никакви гастро проблеми до сега, а ракът на баща ми е заради мутирал ген. 
Относно изследвания, такива има, но ти ги пускат след като вече имаш оплаквания, а тогава е късно. На млади хора внимание не се обръща. Аз си пускам пълни изследвания в частна лаборатория, то е по-скоро за общо здраве, хормони, витамини. Професор с който работя ми препоръча колоноскопия и гастроскопия, но понеже нямам оплаквания не е много лесно да ми дадат час. Четох мнение, че ако започнеш със сканове и нямаш рак, то радиацията ще ти го направи и няма много смисъл. Добро общо здраве и така. Теста за хеликобактер е евтин и бърз, може сама да си го направиш, Йоко. За баща ми докторите коментираха, че просто е нямал късмет. Нито е бил болен, нито пълен, нито нищо. Бабите и прабабите ми всички на по 90-100 години си отидоха.

# 156
  • Paris, France
"36 часово постене не дава кой знае каква автофагия."
А колко е добре тогава?

Зависи. Автофагия не започва докато тялото не се опразни от глюкоза и инсулинът не падне. При някои хора това отнема месеци. За нормален, възрастен човек (не бебе или дете), с нормално тегло и мазнини са нужни между 18 и 48 часа за да започне автофагия. На 72 час е увеличена с 300%, а след още ден с още 30%. Пикът е на 72 час. Значи около 72-96 часа би било оптимално, може би.

https://whealthfa.com/blog/72hrfast-nov2022/

Протеолитични ензими, куркума, чесън подпомагат автофагията. Само от ензимите виждам разлика и мътна урина. Чесън не съветвам да се яде на гладно. Без ензими урината ми помътнява около 48 час. Гледам и вода да не пия непрекъснато за да се концентрират ензими. Имам 2×10 часа без пиене на вода и после се наливам с подсолена вода. Солта да е морска или нерафинирана. По равна чаена лъжичка на литър вода. Изпиване на голямо количество чиста вода може да доведе до шок и даже смърт. По около 2 литра гледам да пия.

Това лято, ако домашните заминат някъде се затварям и ще правя по 4-5 дневно фастове всяка седмица. Може и дълъг фаст да направя.

# 157
На теория теглото не е високо, но зависи какво е разпределението му и съотношението мазнини/мускули. От това, което казваш, аз по-скоро заключвам, че проблемът се корени в прозореца на хранене и е много възможно допълнителното му съкращаване да продължи да не дава резултати. Какво яде последните няколко дни?
Вчера: закуска към 11.30- кисело мляко с трици и ленено семе (оставих навика от Дюкян донякъде) и банан; обяд- салата (готов микс) с добавк скумрия консерва към 15ч; вечеря към 19ч- пуешко и чушка със сирене и яйце и чаша вино. Към тези хранения в края им имам и по 2-3 бисквити с джинджифил и парче черен шоколад.
Това е сравнително успешен за мен ден, защото има дни с пица/паста или сладкиши.
Като цяло ми липсва калориен дефицит, но е трудно да намеря неща, които харесвам и са нискокалорични.
Все пак като положителна промяна определям: спрях белия хляб (пълнозърнест, рядко), спрях хранене след 20ч вечерта, спрях междинни хранения (донякъде, преди не знаех, че е проблем 5-6 пъти на ден по нещичко).
Браво Пипи2013...само тия бисквитки😏😵‍💫..
И другото което аз мисля е ,че са ти храненията в близки часове..нямаш много разстояние между тях на гладуване...може даже да пробваш да са две за деня...и по рано да вечеряш....аз например така правя от години...и другото важно е..да не похапваш НИЩО между едното и другото хранене...вода, кафе..чай..са достатъчни
.

# 158
  • Paris, France
Магдена, забравих, извинявам се. Ако човек се храни кетогенно и вече е в кетоза има някаква автофагия и докато  не гладува. Тогава автофагията започва по-рано от заветните 18 или 36 часа (за здрав, нормоглюкозен и нормоинсулинемичен човек). Условието е да се яде хипокалорично, разбира се. Ако ядеш повече калории, отколкото изразходвал, такъв ефект няма. Степента на автофагия е по-слаба и трудно се разграждат нежелани мазнини и протеини, особено в напреднала възраст, защото с времето панкреасът произвежда все по-малко ензими. В този смисъл готовите, външни ензими като серапептаза, натокиназа, бромелаин, папаин и трипсин помагат. Пият се на гладно сутрин.

Кетоза и автофагия са два различни процеса.

Нищо не бие 100 часовия пълен глад с периоди на жажда.

# 159
Kaкво означава  "периоди на жажда"? Не се пие вода? За колко време?

# 160
  • Пловдив
Мерси много, Невена. На мен също са ми попадали разни материали по въпроса, но тъй като по тези въпроси няма нищо общоприето и доказано, от една страна, и дори между тези, които са привърженици на теорията за автофагията, като да няма едно мнение по въпроса за часове, условия и пр., а от друга страна, знам, че ти четеш доста източници и обобщаваш, реших да сверя с теб. Иначе аз съм далеч от способността да гладувам 72 часа, но може би бих опитала след време, постепенно.

# 161
Подходящо ли е интервалното хранене/ фастинг за хора с премахната жлъчка?

Много се извинявам, че задавам въпроса си отново и се надявам, че този път някой ще го види и ще отговори

# 162
  • Paris, France
Kaкво означава  "периоди на жажда"? Не се пие вода? За колко време?

Колкото искаш, колкото можеш. Концентрират се ензимите в кръвта. Жадният пост е по-ефективен. Пиша за здрав човек и жена, която със сигурност не е бременна. За бременни, с болни бъбреци, диабетици не са желателни жадни пости и пости изобщо. Диабетиците могат да постят, но внимателно и под наблюдение. Около 30 или 36ч часа ми е рекорда, но не можех да заспя и пих вода. 12 е ОК, 18 е много добре. Тялото се принуждава да разгражда мазнини за да си набави вода. Малко като камилите.

Магдена, проучвания има, но те са за параметри. Примерно КЗ, инсулин, някакви ензими и концентрацията им. Всеки индивид е различен във всеки даден момент. В един момент може да влезеш в кетоза за ден, в друг и за 2 месеца да не успееш. Това е в зависимост от теглото и по-скоро обема. Нивото на кетозата е зависимост между обем на мозък и обем на тяло. Колкото е по-голям обема на мозъка спрямо обема на тялото, толкова по-бързо влизаш в кетоза. При бебета е много бързо. Повечето възрастни бозайници, освен човека, не могат да влязат в кетоза, защото телата им са много големи спрямо мозъка. Зимно спящите 6 месеца мечки си карат на глюкоза, а не на кетони. Същото със змиите, които нямат мозък след мезенцефалона. Бебетата на бозайниците правят кетони, защото главичките им са големи спрямо телцата. Възрастен или бебе без мозък (ананцефал) не може да влезе в кетоза. Може да му се дадат готови кетони, но неговото тяло няма да ги произведе. В този смисъл проучванията при обезитет показват, че трябват от 12 до над 60 дена пълен глад или под 500 кал дневно за да се влезе в някаква кетоза, в която слаб човек влиза ежедневно като свърши глюкозата. Това е причината интервално гладуване да не работи при обезитет с висок инсулин.

За по-интересно, с времето тялото се научава да гори директно мазнини, без да ги прави на кетони. Не знам тогава има ли, няма ли автофагия, честно да ти кажа. Не ме касае и не съм проверявала. Това директно горене е причина да не искам да ям кето непрекъснато. Четох за директното горене в сайта на д-р Peter Attia без да задълбавам, по диагонал. Там ставаше въпрос за елитни, трениращи ежедневно атлети. Предполагам не ме грози 🐷.

Може да се обобщи, но както виждаш, всеки е различен, има много параметри, които корелират положително или отрицателно, разликите във времето са огромни за да кажем толкова или толкова. Глюкомер с възможност за мерене на кетони би бил най-точен за даден човек. Abbott имаха такъв преди 10 години. Сега може да има и други. Не, че ще си купя 🤩. Мерят се глюкоза и кетони, с различни ленти. Лентите за кетони бяха доста скъпички по спомени.

72 и 100 часа трябва да дойдат естествено. Ако изпитваш глад, то инсулинът се вдига. Можеш да постиш по 8, 10, 12, 20 часа, стига да не ти става зле. Аз днес постих 2 часа 🤩. Ако не доям ориза, ще имам още час пости 🥳🤩. Можеш да изместиш едно хранене с час по-късно и постепенно да го местиш все по-късно. Така махнах закуската. Махала съм и вечеря, но предпочитам да ям със семейството, та закуска и обяд са най-лесни за махане. Не ядеш докато си сита. Като почне да ти се дояжда, чакаш половин час, гаврътваш 20мл оцет с много вода и след още половин час ядеш. Салата, протеин, вх колкото да не озверееш. Навън е най-лесно с 2 зелени чушки, стъбла целина, моркови или доматчета, варени яйца, квадратче 90% шоколад или 2, кафе. Кафето дава автофагия. Чета, че шоколад също помагал. Става дума за чисто кафе, без мляко, сметана или захар.

Писали сме го, но - знаеш, че кетогенна диета и пости са силно неподходящи при бременност, освен ако няма сериозни индикации като особени епилепсия, много висока КЗ и подобни.

Като посвикнеш с 12 и 18ч пости става приятно. На другия ден можеш да ядеш често.

Ами това е. Ако искаш проучвания с графики, свиркай!

mariiva, може да се пости без жлъчка, но не трябва да ядеш по една, единствена, огромна порция наведнъж. Ако постиш 20:4, ядеш 3-4 малки порцийки в 4 часовия прозорец. Не бива да ядеш много мазно.

# 163
  • в 1001-та нощ
Невена, адмирации! Аз явно непреднамерено влизам е кетоза ежедневно, като фаствам или горя директно.  Тялото ми не е едро, напротив, кафе пия (чисто), но и вода пия и малко чай без захар. Храненето ми е с протеини. Не ми се дояжда нещо през деня, но между 15 и 18ч огладнявам.

Защо се пие вида с оцет преди хранене?

# 164
  • Sofia
Вода с оцет се пие 1/2ч.преди ядене,за да не се вдига бързо инсулина.

Общи условия

Активация на акаунт