"Обичам" Топлофикация - тема 7

• 38 734
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
Аз водомери тук не видях. Най-вероятно това е общо за отопление и вода за миналата година.
Когато от дружеството са минавали за годишен отчет, сигурно не им е отворено. Това, че радиаторите са откачени, те няма как да знаят. Длъжни сте да им осигурявате достъп. Може да сте ги закачили отново!
Начислили са максималното.

Защо чак сега реагирате?

# 526
  • София
Не съм титуляр по сметката, не живея на адреса и наскоро разбрах за ситуацията. Успях да си осигуря достъп до сайта за клиенти на Топлофикация, тепърва виждам за какво става дума и се опитвам да разбера какво мога да направя.

# 527
Около 0.591 на месец енергия за топла вода. Сравнявайки го с моите сметки и ако при вас топлата вода излиза на същата цена като при нас (различно е за всяка сграда!), то явно харчите 7-8 кубика на месец топла вода.
Изводът от тази фактура е следния: свалянето на радиаторите при вас и вероятно доста съседи не е довело до нищо добро и до по-малки сметки. Напротив. Плащате много и не получавате топлина за това. Нищо не сте спестили. По-добре си сложете радиатори. Колкото повече в сградата използват ТЕЦ-а, толкова по-евтино е за всички.

Това са само предположенията, които има, според видяното от фактурата. Там не се виждат кубиците вода, обаче.

# 528
  • София
Около 0.591 на месец енергия за топла вода. Сравнявайки го с моите сметки и ако при вас топлата вода излиза на същата цена като при нас (различно е за всяка сграда!), то явно харчите 7-8 кубика на месец топла вода.
Изводът от тази фактура е следния: свалянето на радиаторите при вас и вероятно доста съседи не е довело до нищо добро и до по-малки сметки. Напротив. Плащате много и не получавате топлина за това. Нищо не сте спестили. По-добре си сложете радиатори. Колкото повече в сградата използват ТЕЦ-а, толкова по-евтино е за всички.

Това само предположенията, които има, според видяното от фактурата. Там не се виждат кубиците вода, обаче.

Показанията на водомера виждам само в месечните сметки, не и при годишното изравняване. Прикачам последната фактура.

# 529
Не съм титуляр по сметката, не живея на адреса и наскоро разбрах за ситуацията. Успях да си осигуря достъп до сайта за клиенти на Топлофикация, тепърва виждам за какво става дума и се опитвам да разбера какво мога да направя.
За съжаление, май вече нищо не можеш да направиш. Няма как да докажете, че радиаторите са били откачени миналата година. Ще трябва да ги платите тези 1700 лв. Или да се надявате, че ще ви забравят, пропуснат и за 3 години няма да ви пратят на съд. Което е под въпрос, а лихвите се трупат.

Догодина, когато окачат съобщение, че ще минават на отчет, да осигурите достъп. Да не се повтори същата ситуация.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 22:48 от птица

# 530
  • София
Това го разбирам, чудя се обаче като ги платя и дойде следващата тогава има ли как да се предпазя? Сестра ми живее на адреса и може да осигуря достъп. Също, мисля, че когато са свалени тези радиатори имаме някакъв документ, утре ще мога да проверя. Sad

# 531
Ваш водомер не видях. Имате ли въобще?
Във фактурата има споменат "общ водомер". Според мен, това е водомерът на абонатната станция, за целия вход. Колко апартамента сте там?
Видях и някакви над 5000 лв. Нещата при твоите хора отдавна са изпуснати май. Не знам какво да те посъветвам. Може би все пак е добре да отидеш в Топлофикация (централата) и да поговориш с някой от служителите там. От проучиш от колко години не е плащано, как са начислявани сумите и какви възможности има за изчистване на сметките. Да се криеш няма смисъл, наистина може да се стигне до съд. И да не те плаша, но може вече и да е стигнало. Зависи колко години си живеят така безметежно и не плащат.

Документът за свалени радиатори не е доказателство. Те както са свалени, така могат да се монтират обратно.

# 532
  • София
Много ви благодаря, че ми помагате! Наскоро разбрах за случващото се и в момента погасявам плащанията заедно със сестра ми. Абонатната станция е обща за два входа, общо 32 апартамента. Всеки апартамент си има водомери, но топломера е общ. В момента погасявам стари и текущи задължения, но не разбирам съвсем какво плащам и заради това потърсих вашата помощ. До лятото ще погася всичко, но ми се струва, че потреблението е огромно в сравнение с това в апартамента, в който живея аз.

Ваш водомер не видях. Имате ли въобще?
Във фактурата има споменат "общ водомер". Според мен, това е водомерът на абонатната станция, за целия вход. Колко апартамента сте там?
Видях и някакви над 5000 лв. Нещата при твоите хора отдавна са изпуснати май. Не знам какво да те посъветвам. Може би все пак е добре да отидеш в Топлофикация (централата) и да поговориш с някой от служителите там. От проучиш от колко години не е плащано, как са начислявани сумите и какви възможности има за изчистване на сметките. Да се криеш няма смисъл, наистина може да се стигне до съд. И да не те плаша, но може вече и да е стигнало. Зависи колко години си живеят така безметежно и не плащат.

Документът за свалени радиатори не е доказателство. Те както са свалени, така могат да се монтират обратно.

# 533
Огромно е, защото заради неотчитането ви начисляват максималното възможно. Мисля, че дори не е това, което остава след отчитането на индивидуалните уреди на съседите, а водата е на база, а радиаторите според кубатурата на макс. И едното и другото хич не е малко.
Все пак отидете в Топлофикация и обсъдете с тях варианти. Може да предложат нещо по-щадящо. И непременно говорете за свалените радиатори! Иначе догодина пак ще дойдат със сметка от 2000 лв.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 23:10 от птица

# 534
  • София
Благодаря на всички - Петя, Птица, много ми е полезно всичко, съжалявам, че първо не писах тук. Моментът е труден за нас и нямах кого да попитам, загубих време сама да се опитвам да разбера какво означава всичко написано. С написаното от вас ще се справя.

# 535

Това само предположенията, които има, според видяното от фактурата. Там не се виждат кубиците вода, обаче.

Показанията на водомера виждам само в месечните сметки, не и при годишното изравняване. Прикачам последната фактура.

Това НЕ са кубиците на вашия водомер, а на водомера към абонатната станция. Той показва колко вода е изхарчена от всички апартаменти за един месец.

Прочетете си хубаво вашата изравнителна сметка. Не гледайте таблиците, а всичко-ред по ред и ще намерите информацията! Бавно и спокойно. Питайте пак, не се притеснявайте!
Отидете при топлинния счетоводител и попитайте водят ли ви се или не радиатори, какъв % сградна инсталация, питайте за водомерите, колко кубика вода имате предния сезон и г.н.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 23:23 от petiaivanov

# 536
Отразено е нулево потребление в имота, т.е. че са свалени радиаторите.
Сградната инсталация не се влияе от потребление.
Високият разход за вода може да е от изтекли водомери. Да си сменят топлите водомери с дистанционни топли. Също загубите по веригата се начисляват в топлата вода. Възможно е на всички да са им изтекли водомерите и да са взели решение да не ги сменят, а фактурите да са на база.

Направи ми впечатление, че на суми по фактури за през годината пише 0, обичайно се издават фактури с прогнозно потребление. Тук защо няма - съдебна ли е партидата?

# 537
В нашия вход за миналия отоплителен сезон имаше разлика 200 кубика в подгрята вода и два апартамента с нередовни водомери, разпределиха им ги на тях.

# 538
Отразено е нулево потребление в имота, т.е. че са свалени радиаторите.
Сградната инсталация не се влияе от потребление.
Високият разход за вода може да е от изтекли водомери. Да си сменят топлите водомери с дистанционни топли. Също загубите по веригата се начисляват в топлата вода. Възможно е на всички да са им изтекли водомерите и да са взели решение да не ги сменят, а фактурите да са на база.

Направи ми впечатление, че на суми по фактури за през годината пише 0, обичайно се издават фактури с прогнозно потребление. Тук защо няма - съдебна ли е партидата?
Не са изтекли. Нали видя във фактурата, че 32 апартамената са изразходили 75 кубика вода за месец, което е нормално количество.
Нека видим какво ще направи момичето и да ѝ помогнем. Важното е, че има желание да оправи нещата, които не тя е забатачила...

# 539
75 кубика са засечени по общия водомер за 1 месец. Дали имат всички 32 ап. годни топли водомери?

Вижте дали разбирам правилно:
Общият топломер показва 47210 квтч/32=1475 квтч средно на ап. Вашият има 1505 квтч за топла вода. Това си е доста близо до средното. Т.е. и на другите ап. сметките (поне за топла вода) би следвало да са сходни.

Сега въпросът е защо при средно 2-3 кубика вода на месец, разходът в енергия е 1.5 мвтч на месец. По спомен при нас беше 3 мвтч на година, а сме с доста голям разход спрямо какво жените са писали във форума. Според мен има мн големи топлинни загуби/теч.

Общи условия

Активация на акаунт