"Обичам" Топлофикация - тема 7

• 38 573
  • 751
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Котьо, явно нищо не ти е ясно. Съвет от мене - още тази вечер се регистрирай в сайта на Техем с данни от ф-рата. Там ще разгледаш какво и как е изчислено за ползващите абонатната и за твоя имот.
Ако някои от данните не отговарят на уредите в дома - още утре обжалвай сметката.
И друго - не ти знам доходите, дано не се разсърдиш. Но зимните месеци сметки около 300 лв са нормални, колкото и да са ни неприятни. Важно е да е приятно топло навсякъде и да има топла вода постоянно. Не, че на бойлер и отопление на ток щяха да са по-ниски. Ако в блока доста хора не ползват парно - каквото влезе в абонатната се разпределя между ползващите.
Това е положение - с мъжо развод има, с ТЕЦа не. И му плащаш, плащаш докато си жив.

# 736
  • Out of the Mix
Нека уточним какво означава "ползващ"?
В един вход има такива със свалени радиатори и отказали се от топла вода, ползват бойлер.
Други са с изолация, топло им е и термовентилите са на 0 с години.
Трети пускат на 2 през цялата зима.
Кой ще плаща най-много?
Този, който му е на 2, естествено, защото той "ползва".
Ами, ако всички са на 0, и никой не включва, какво се случва?
По правило ползвал, не ползвал, винаги големите апартаменти, тристайни и нагоре плащат най-много.
Моите сметки са абсолютно реални на фона на ползваното, в смисъл точно отчетени единици от топломерите, точно сметнати подгряти кубици топла вода.
Дотук може да се разбере, всичко друго по "формулите" им и увеличенията последните години много трудно ще разбереш реалната цифра, дори гледайки старите изравнителни от предходни години.

Иначе по-хубаво и комфортно от ТЕЦ няма, топлината и усещането.
Или съвременно подово.
Най-добрият вариант е и общите части, входът целият да е отопляем.
Но знаем, че почти навсякъде са си отрязали тръбите и всеки си прави, каквото иска.

# 737
Котьо, вземи малко да попрочетеш от сайтовете на Техем и Топлофикация в раздел “често задавани въпроси”, че нищо не ти е ясно. Ако утре имам време, ще ти обясня.
Разгледай си изравнителната сметка от- до.

# 738
И аз съм много неприятно изненадана от изравнителната сметка. На тази топла и кратка зима имам да доплащам 285лв

# 739
И аз съм много неприятно изненадана от изравнителната сметка. На тази топла и кратка зима имам да доплащам 285лв
Това, че имаш да доплащаш толкова, абсолютно нищо не значи. Важно е колко ти е цялата сметка за годината.
Миналата години една комшийка ми се жалваше, че имали около 300 лв. да доплащат. Аз, понеже съм представител на ЕС към Техем, поисках справката за цялата ЕС. Какво се оказа- те платили към 280 лв прогнозни суми за цялата година и имат да доплатят още около 300. Демек към 580 лв им излиза сметката за една година. Съвсем нормално. Двама човека живеят, отопляват от време на време, използват топла вода.
По-предната година, обаче, са били повече в чужбина и почти не са използвали отопление и съответно за този сезон, който мина, са им начислявали на по-ниска база., ама те са си били тук и са използвали. Ето за това са разликите.

# 740
  • на брега на морето
Разглеждам жълтата бележка, на която лелята от Техем е трябвало да напише показанията на стария топъл водомер; написала е само "база". Говорих с Техем, щели да ни начислят наказателни кубици; дадох заявка и техен човек дойде, смени водомера с дистанционен, в протокола описа показанията на стария, показанията на новия, номерата на двата уреда и си отиде. Миналата година и  тази нямаме бележки с показанията на разпределителите -
дистанционни са. На знам как да снимам и кача снимка на фактурата. Ще питам детето, ако знае ще я кача тук. Иначе от обяснения като за абориген по отношение на фактури от Топлофикация не отказвам. Предлолагам, че наказателните кубици са включени в изравнителната фактура.
Благодаря на всички.

# 741
Да, най-вероятно е така, наказателните кубици са включени в изравнителната. Те вече са начислени за съответните месеци "на база" и няма да ти ги приспаднат.
Но понякога и в Топлофикация грешат и затова трябва да си следим нещата и реагираме своевременно!

В новата фактура вече излезе и сумата ни за доплащане от изравнителната сметка. Прави бяхте, рано я търсех в предишните.
Интересно обаче - увеличила се е с около 40 лв. 🙄 Информация обаче поради що - няма! И сега се чудя дали е от това, че са включили таксата за отчитане на топлата и студената вода и подаването ѝ към Соф. вода (което при това не правят...) или някакво преизчисление съседско. Не е ли рано още за преизчисление?

# 742
  • на последния етаж
Сметката ми за сезона (парно+топла вода, 65 кв, 4 човека) е почти 2000 лв, не знам добре ли е, не е ли...

# 743
Не е малко, на зависи от това как и какво ползвате. Нашата е по-малка, а радиаторите са повече. Но пък бройката постоянно навъртащите се в апартамента през последните две-три години е променлива 🙂
Едно от момичетата тук си правеше разбивка - колко за отопление, сградна, топла вода. Така ще е по-лесно за ориентиране как се получава сумата. Може топлата вода да вдига крайния резултат.
Миялната и пералнята намаляват кубиците топла вода.

Аз също мисля, че от ТЕЦ-а по-хубаво няма. Затова си плащаме  без много мрънкане.
Е, помрънкаме, де 😃

# 744
  • на последния етаж
Топла вода - 1230 лв (при положение, че сигурно около месец общо за сезона не е имало топла вода заради аварии, ремонти и профилактика), отопление - 720 лв.
И миялна и пералня ползваме. Simple Smile

# 745
Да, най-вероятно е така, наказателните кубици са включени в изравнителната. Те вече са начислени за съответните месеци "на база" и няма да ти ги приспаднат.
Но понякога и в Топлофикация грешат и затова трябва да си следим нещата и реагираме своевременно!

В новата фактура вече излезе и сумата ни за доплащане от изравнителната сметка. Прави бяхте, рано я търсех в предишните.
Интересно обаче - увеличила се е с около 40 лв. 🙄 Информация обаче поради що - няма! И сега се чудя дали е от това, че са включили таксата за отчитане на топлата и студената вода и подаването ѝ към Соф. вода (което при това не правят...) или някакво преизчисление съседско. Не е ли рано още за преизчисление?
Погледна ли ДДС?
За преизчисление не е рано. Ние имаме и Корекция1 от десетина дена, тъй като имаше един неотчетен.

Топла вода - 1230 лв (при положение, че сигурно около месец общо за сезона не е имало топла вода заради аварии, ремонти и профилактика), отопление - 720 лв.
И миялна и пералня ползваме. Simple Smile
По-добре кажи това за колко кубика топла вода е? Дали е имало аварии и ремонти, няма отношение към това какво показва водомерът.
На мен тази сума ми говори като да имате поне 80 кубика топла вода, освен ако във вашата сграда водата не излиза прекалено скъпа, защото хората почти не използват отопление.

# 746
  • на последния етаж
По-добре кажи това за колко кубика топла вода е? Дали е имало аварии и ремонти, няма отношение към това какво показва водомерът.
На мен тази сума ми говори като да имате поне 80 кубика топла вода, освен ако във вашата сграда водата не излиза прекалено скъпа, защото хората почти не използват отопление.
Ако правилно се ориентирам, 94 кубика.

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 12:39 от Лита

# 747
Кубиците топла вода от всички фактури на Софиийска вода за периода ли трябва да сумирам? Май не виждам тази информация във фактурата на Топлофикация.
Изравнителната сметка на топлинния счетоводител. Там си пише старо, ново показание на водомера и разлика.

# 748
Излиза по 13 лв. на кубик, нормална е цената, не сте от сградите със скъпа вода. Високо ви е потреблението. Назад дадох съвет да измерите температурата на водата. При нас преди години някакъв клапан беше счупен (в абонатната станция), смесваше топлата със студена, при нас идваше хладка, съответно почти не разреждахме за къпане и реално вътреше само "топлия" водомер. След като го оправиха потреблението падна.

# 749
Много вода харчите-два пъти повече от нас, например. И нашата излиза на същата цена на кубик. Съседите около нас също харчат между 40 и 50 кубика на година. Имаме само един апартамент с двама човека, които харчат по около 90. Не знам как успяват.
От написаното съдя, че при вас не се краде и няма грешка при изчисление.

Общи условия

Активация на акаунт