Нашите цветя - обща тема 19

• 39 748
  • 763
  •   1
Отговори
# 135
Ааа забравих да питам😂, на дъното на саксийката-камъчки и пясък трябва ли да сложа за дренаж. Защото тази няма. Когато я пресявам може би трябва да сложа.

# 136
  • Бургас
Честит 3 март! 🇧🇬
Бебенцето ми цъфна !

# 137
Имам две големи, кръгли саксии в двора. Какво бихте ме посъветвали да засадя в тях? Искам да изглежда гъсто с цветя да има зелени и цъфтящи, висящи....да е красиво. Simple Smile

# 138
Тумбел, аз не слагам дренаж в саксиите. Забравих да кажа, не е задължително листата да са с коренчета, като ги боднеш в земята ще се вкоренят така или иначе.

Реа, аз в големите саксии предпочитам да насадя няколко малки растения. Чувстват се добре така. Можеш да сложиш всичко, каквото харесваш. Аз винаги имам теменужки и луковички за пролетен цъфтеж, мушкато, сакъзче, бакопа, плектрантус и фуксия. Останалото място допълвам с различни цветя всяка година, каквото ми хареса на момента. Една година имах копривки, станаха разкошни. Тагетес също добре расте в саксия.

# 139
По края може да засадите висящи вербени, а по средата мушкато, или кученца.

# 140
Реа, мястото слънчево ли е ?

каскадни мушката и сакъзи, дихондра доста ефектна е, различни видове сукулентни, папрати, аптения.

# 141
Флокс, кажи за фуксията как я гледаш. Миналото лято докарах една до втори цъфтеж. После в стремежа си да не я преполея и засуших и за дни си замина. Сега имам пак и не искам да ѝ се случи същото 😢

# 142
Магни, при мен фуксията се гледа лесно, но е по-хладно от при теб. Поливам си ги най-редовно, не оставям да засъхнат. Иначе нищо специално не правя. На слънце са саксиите, югозападно изложение, сутрин и в късния следобяд са засенчени. На шарена сянка не вирееха толкова добре, и цъфтят по-малко.
Иначе много дълго цъфтят, почти без прекъсване чак до мраз. След прецъфтяване се образуват плодчета, премахвам ги, за да предизвикам нов цъфтеж. Ако не е много студена зимата, коренището оцелява и напролет покарва пак.

# 143
Ще поливам и аз. До големите жеги има 4-5 месеца, дано ѝ се порадвам по-дълго. А зимата какво правиш ( не че се надявам да оцелее до тогава де, но ми е интересно)

# 144
Natt***, точно така си представях саксиите. Цветята трябва да издържат слънце, защото мястото е много, много слънчево.
Благодаря ви за идеите!
Надявам се мушкатата ми да са ок, защото за първа година ги изкубах и сложих в кашон в мазата да презимуват.
Знаете ли как да ги отгледам да са ниски? Не ми харесват като се издължат.
Поливането с прясна разтворена във вода мая върши ли работа за хубав цъфтеж или да се снабдят с течна тор за цъфтящи?

# 145
  • Бургас
Реа,аз моите само с мая ги торя.

# 146
- калибрахое, но много въшлясва.
При мен на много слънчева и гореща тераса издържат винки

сакъзи, кученца

Последна редакция: пт, 03 мар 2023, 21:04 от Natt***

# 147
Магни, по принцип са многогодишни фуксиите. Зимата ги оставям навън както са си в саксиите, и ако оцелеят. Надземната част загива, отбелязвам си къде са, за да не ги прекопая напролет Grinning
Има и по-зимоустойчиви сортове, но пак не са подходщи за много студен климат.
Пробвах веднъж да презимуват вътре, и веднъж пробвах на неотопляемо остъкление. Добре си бяха, само вътре се издължиха заради липсата на светлина, напролет трябва да се изрежат.
Но и на двете места завъдиха огромно количество листни въшки. През зимата! И оттогава се отказах да ги внасям.

# 148
Реа,аз моите само с мая ги торя.
Едно кубче мая в 1 литър ли го разтваряте? На колко време се полива? Мога ли всички цъфтящи цветя в двора да поливам?

# 149
  • Бургас
Реа,виж първият пост в темата.
Там е описано.
Аз поливам всички цветя наред.

Общи условия

Активация на акаунт