Нашите цветя - обща тема 19

• 39 761
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
Момичета, дадоха ми исусов венец клонки , от няколко дни стоят във вода, понеже нямам време да ги сложа в почва.
И започнаха да увяхват.
Каква може да е причината?
И да ги слагам ли изобщо в почва ?

# 496
Момичета,пристигам притеснена. Единственото цвете,което съжителства с мен, стана странно. Появиха се листа с много блед цвят, ясно различни от останалите, не знам дали са нови или просто не му харесва вкъщи и решава да умре. Разчитам на вас да ми разшифровате тези различни на цвят листа кое от двете са?
Пс. Нямам идея как се казва цветето. Влезнах в магазина и попитах за цвете,което няма нужда от слънце, слагам снимки и благодаря предварително

# 497
  • София
FlameV, цветето е Сансавиера.
Снимките не са много добри. Да не би да са нови листенца тези с по-светла окраска?
Сансавиерата не обича обилно и често поливане. На разсеяна светлина трябва да бъде. Може понякога да я ториш с тор за зелени растения или сукулентни. Ако пресаждаш - в един размер по-голяма саксия, водопропусклува почва или почва за сукулентни. Хубаво е да има дренаж на дъното на саксията. Полива се при добре изсъхнала почва. Сукулентните не обичат голееееми саксии. Обичат да им е тясно и изкарват много издънки.
Има информация в нета за правилен начин на отглеждане.
Успех!

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 22:05 от Amiamo

# 498
Аз изкарах авокадото на терасата. Мисля че и оцеля, но бананът сдаде багажа. Имам малък лимон, ще го карам на баща ми да го ашладиса.

# 499
У нас цитрусчетата са в обикновен субстрат, обичат като цъфтят да получават течно торче за цитруси през няколко седмици иначе почва да им личи, особено в активния период на растеж, цъфтеж и т.н. листата стават бледи и по-малко ако не се нахранят, поливат се обилно, по 1л на саксия, сега зимата по-нарядко и по-малко. Растат бързо. Изглеждат много издръжливи и неубиваеми, дори да ги изпуснеш тръгват отново, търпят проба-грешка 😁 Обичат да са до прозорец, може и на голяма жега, а зимата им е достатъчно да са положителни температурите. Хибридните портокалчета (каламондин) дават изобилно плод, с пълноразмерен портокал не знам как е, аз ги гледам заради цветчетата, много са ароматни.

От скоро имам малко лимонче с присадка, нисичко е, педя и половина, въобще не е капризно, изключително търпеливо на неглижиране растенийце, дори по здраво от портокалчетата. Моето е зад вратата и понякога забравям да го полея като вляза за другите.

Сансеверията у нас също е в обикновен субстрат, в саксия без дупка е, нищо не се оттича, но поливам по малко иначе загнива по някой лист ако ливна повече (или на ММ ненадейно му хрумне да се прояви и полее цветята за втори път Rolling Eyes ) Там където не й достига светлина си променя цвета на листата, иначе не съм забелязала да й влияе с друго, мисля че толерира всякаква светлина стига да не е съвсем сумрак. Това на снимката по-горе изглежда съвсем нормално.

Моето авокадо стана много голямо и мисля да го пробвам навън, ако не оцелее ще садя нова костилка, но много почна да се шири.

# 500
Диди, сукулентите не се вкореняват във вода. По-добре да го оставиш за два дни на сухо, отколкото във вода.

# 501
  • София
Диди, сукулентите не се вкореняват във вода. По-добре да го оставиш за два дни на сухо, отколкото във вода.

.... След като за съхне резника се засажда в подходяща почва за сукулентни.

# 502
Днес бях в един градински център и ми изтекоха лигите. Обаче се държах мъжки, купих само 2 саксии - риган и розмарин и препарат за въшки. Да споделя с вас една минимална част от красотите, които видях.

Скрит текст:

И придобивките ми.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 18:14 от Pippi_

# 503

Полека-лека се показват- алиум и мускари.

# 504
  • София
Pippi, за съжаление, не е в България! Sad

Интересно ми е  в понеделник аз дали ще се държа "мъжки" в Лидл?!

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 18:12 от Amiamo

# 505
Момичета съседката, която ще прави басейн в градината си и разчиства място, ми подари няколко китки, от които нова за мен е една монстера или поне програмата ми за цветя твърди така. Много повредена от вяръра, но реших че не заслужава да бъде изхвърлена. Някой с опит да сподели за отглеждането ѝ. При мен ги отглеждат навън, но на сянка. Ще мисля как да осигурявам такава по нататък. Ето я, не е присаждана от години, много въздушни корени има.

И да похваля жасминовата пандорея. Два топли дни и вече е в розово. Има нужда от баня след пясъчните дъждове, за утре съм ѝ обещала такава 🙈

# 506
Amiamo, благодаря за съветите! Как да разбера дали са нови листенца?
Междудругото, имате ли предложения за други цветя, които нямат нужда от слънце (северен апартамент на етаж 1) и не са токсични за кучета и котки?

# 507
  • оттам, откъдето започва България
Момичета, дадоха ми исусов венец клонки , от няколко дни стоят във вода, понеже нямам време да ги сложа в почва.
И започнаха да увяхват.
Каква може да е причината?
И да ги слагам ли изобщо в почва ?

Аз захванах исусовия венец от откъснато клонче, което засях в саксия с пръст. Отгоре обаче го захлупих с буркан (беше мъничко клонче) и така го гледах 40 дни.
След това махнах буркана и цветенцето тръгна да расте.

Едва сега видях колко много варианти на цветовете има исусовият венец.
Скрит текст:

Много си го харесвам. Simple Smile

# 508
Магни, много е хубава монстерата, макар и разпокъсана. Не им разбирам, само знам, че е тропическо растение.

Аз утре ще ходя в градински център, уж само за празни саксии и керамзит. Като се знам, ще забърша и някое цвете. Не мога да се сдържам. Днес садих и сях, искам още, а място няма. Саксиите ми са многофункционални - едно голямо растение, около него луковици, теменужки и разни други дребосъци, всичко заедно.

Специално за Добри сводка от мирабилисите. От трите грудки, които прибрах есента, една е твърда и здрава, другите две са омекнали като гумени, май няма да ги бъде. Не умея да съхранявам, май нещо грешно съм направила. Но ще засадя и трите, за всеки случай.
Събрах милион семена от тях миналата година, досега не ми се е получавало от семена, но ще пробвам пак. Не знам къде ще ги садя ако поникнат, те стават огромни Grinning

# 509
Днес бях в един градински център и ми изтекоха лигите. Обаче се държах мъжки, купих само 2 саксии - риган и розмарин и препарат за въшки. Да споделя с вас една минимална част от красотите, които видях.

Скрит текст:

И придобивките ми.

Страхотни придобивки Hug
Може ли да ми кажеш името на цветето от третата снимка с оранжевия цвят?
Имам такова цвете,но не знаех че и цъфтят Thinking
Предварително благодаря

Общи условия

Активация на акаунт