Деца със СОП в гимназията.

• 17 614
  • 146
  •   2
Отговори
# 75
Това е много тъжно. То на практика учителят, който води на другите деца поема и ИФО. 1-2 часа седмично, за учителя са лекторски.

# 76
Lyatno  vreme, вероятно имаш предвид този факултет по науки за образованието и изкуствата .
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/f … lav_rski_programi
За мен е доста странно как са събрали там началната педагогиката и графичния дизайн + логопедия , физическо възпитание и изкуства ??? И аз търся отзиви за там ,.. намерих само учебните програми , та придобих малко представа ..
Минималните  приемни балове в СУ открих в друга тема.
За икономиката сте прави - супер е за момиче , но пустата математика ..
Елисавета , щом се справя по мат , наблягайте на IT сферата . Ако не става в училище , на частни уроци . Ако стане добър в някоя от тези специалности диплома хич не му трябва Joy

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 23:06 от driada

# 77
  • София
Здравейте, не знам дали съм в правилната тема, но ще попитам. Имам близначки в 4- ти клас, в частно училище. От училището направиха обследване на децата и предлагат индивидуална форма на обучение. Но се чудя, има ли разлика в дипломата при тази форма на обучение и най-вече може ли тя да се прекратява по желание на родителя, по всяко време?

# 78
Ако децата не покриват по някой предмет минималните образователни изисквания ще бъдат на качествена оценка и няма диплома. Да се откажете можете, ама децата ще да загубили от материала, защото ИФО означава да вземат редуцирани часове и дори някои предмети могат да ни ги изучават. Според състоянието на децата трябва да прецените кое е по-добрият вариант за децата.

# 79
  • София
Благодаря за отговора. Как така няма диплома?
То при мен е сложен казус, защото почти ме принуждават от училището, иначе заплашват с изключване, а сме там със стипендия за безплатно обучение. В държавното училище не бих приела подобно предложение.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 21:14 от maryfgbg

# 80
Деца, които са ИФО, защото не могат да учат присъствено и не покриват ДОИ по един или повече предмети, в гимназията учат до десети клас. Ако е професионална гимназия и с разрешение на министъра могат да продължат в 11 и 12 клас, но само професионална подготовка. Деца, които не покриват ДОИ е по един или повече предмети са на качествена оценка (Среща затруднения, Справя се, Покрива изискванията) не се явяват на НВО и ДЗИ. Техният документ за завършено образование не е класическа диплома за средно образование.
Не знам защо Ви предлагат ИФО за децата, по каква причина  искат да ги изведат от дневна форма в индивидуална?

# 81
  • София/Севлиево
Хм,моят син казаха,че ще учи до 12 клас.Аз и сега искам да го спра от училище, защото виждам че изобщо няма смисъл,той е на 16 и знам че имам това право,но твърдо ми отказват да го отпишат...Като цяло е добре на ИФО,но учителите почти не го натискат да учи,не дават домашни (с изключение на математиката,английския и химията).Оценките му са "Справя се" по всичко с изключение на литературата(то за там е ясно,че ще има затруднения,т.к.трябва да мисли и разсъждава,а на него му куцат тези неща).Но виждам,че ходи с нежелание, понякога става много агресивен (дори в училище се случи 1-2 пъти) и това ме кара да искам да спре.

# 82
  • София
Значи явно става въпрос за различни неща…от училището ми обясниха, че децата ще си присъстват в часовете, ще се работи с ресурсен учител, но ще бъдат оценявани по занижен критерий. Те са си здрави и прави деца, нямат диагнози, но имат обучителни трудности, родени са преждевременно.
Сигурно от училището ще взимат пари по някакви програми… не знам.

# 83
Това не е индивидуална форма на обучение, а допълнителна подкрепа, която ще получат. Мен лично, това оценяване по занижени критерии ме тревожи. Ако децата имат нужда от малко помощ, за да покриват ДОИ е добре да са си на нормалното оценявате, което е с оценка (количествено) - Добър (4), Среден (3). Това си изяснете преди да подпишете. Ако децата наистина имат сериозни затруднения и няма шанс да покрият ДОИ за Среден (3), вече нямате избор. Но минат ми веднъж на оценка Справя се, Среща затруднения, значи че ще бъдат и на облекчена програма и после няма да имат шанс да приравнят. Няма да се явят на НВО, ще бъдат приети в осми клас с насочване от Ресурсен център и по предметите, по които са били на качествена оценка и не са валидирани знания ще продължат на качествена.
Елислава, след 16 години и десети клас не е задължително да продължи да учи, дори и здраво дете, без затруднения. Но спират детските и ТЕЛКа става май пенсия, ако не продължи да учи, иначе до 20 години има право и ще си получаваш това, което и сега като сума.

# 84
  • София/Севлиево
Той и сега има пенсия, както и ТЕЛК...Ще видим,ако случайно почне да има пак интерес към нещо е добре,но тъй на сила е чиста загуба на време и за него,и за мен като придружител в училище.

# 85
  • София
Mama Ru, допълнителната подкрепа е ясна, не е лоша. Ще искам от училището писмени разяснения за това, което предстои.
Може ли да препоръчате частни училища, където приемат деца със затруднения.

# 86
Mama Ru, допълнителната подкрепа е ясна, не е лоша. Ще искам от училището писмени разяснения за това, което предстои.

https://www.netipichen.org/kude-uchat-dezata-sus-sop-v-sofia/

Тук можете да намерите таблица в кои училища колко деца със СОП учат.
Включени са и частните такива.

# 87
От частните училища съм чувала добри отзиви за Рьорих, за Милеа също, но предимно от родители на деца с аутизъм.

# 88

https://eduteh.eu/chastno-osnovno-uchilishte
https://eduteh.eu/chastna-profilirana-gimnazia

# 89
Здравейте, тази, които сте минали по този пъти и имате опит моля да споделите какво се случва ако детето не изкара точки на НВО?
Детето ми е с инсулт има пареза в лява половина. Проблеми в обучението, с ресурсно подпомагане, но...не се справя.
Гледъх списъка със заболяванията, но там никъде не видях  засегнат и крак и ръка. Т.е той не става за професионално училище. Не знае какви са му интересите и аз не знам вече какво да правя и на къде да се насочим.  Всякакви насоки ще са ми от полза. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт