Преместване от голям град в по-малък?

• 13 610
  • 258
  •   1
Отговори
# 105
...Тук сметките драстично намаляха...
Кои сметки намаляха? Наистина ми е любопитно.
Евентуално наемът да ви е отпаднал, ако сте в собствено жилище.

# 106
  • Пловдив
И аз не бях от съвсем лесно сприятеляващите се, но нямаше таблети, и по-важното - нямаше страх да си пуснеш детето самО свободно навън. Имаше деца на улицата. Пред нашия блок се събирахме определена компания от деца от околните 3 сгради и играехме. Ходехме и по-надалеч из квартала без пряк надзор, при това още от предучилищна възраст, 5-6-годишни. Как не са умирали от страх родителите, не знам. Wink От тая гледна точка се замислям - дали в малкия град (по принцип не малкото село, защото там и децата са малко) повече излизат да играят. Но явно не е само до големи блокове и автомобилен трафик.
Мерси за отговорите!

# 107
Четейки тук, виждам, че хората от големите градове, искат да идат на село или в по-малък град. В реалния живот виждам обратното - всеки се бута към София. Дори мои близки, които заминаха в София преди повече от 15 гидини, не искат да чуят за връщане. А не живея в малък град. Тук пък идват от селата и градчетата от областта.

# 108
Сега децата и родителите са по-ангажирани сякаш. Ако през 80-те от първите седмици на първи клас ходехме и се прибрахме сами, а на занималня ходеха шепа съученици (под 1/3 от класа), то сега се търсят занимални. Аз учех и в събота, но имах по-малко часове на ден, днес шестокласниците учат 4 дни  по 7 часа на ден и един ден с 6ч. Спортове, курсове или допълнителни занимания като танци, роботика и т.н и имам чувството, че не им остава много време за игри навън, особено ако свършват в 18:30 - 19:10 училище. Сега и навън ги извеждаме, в парка с приятели и току залепнат на телефоните да си показват един на друг игрите. Но като цяло детството им (до 10-12 годишни) е повече под погледа на възрастните.

# 109
От малък град съм. На улицата няма как да излязат да играят, нямаше как и преди 30 години, когато аз бях дете, защото има джигити, които са попрекалили с гледането на Бързи и яростни (или формула 1 преди години). Трябва да ходят в парк. А за игра в парк и София и Пловдив стават, даже повече стават. И ако не искат да се занимават с други деца, тикването им на село на предполагаемо самоотглеждане - най-много да им е скучно. По стечение на обстоятелствата видях и какво се предлага като организирана занимавка на такива гостуващи деца, за които родителите им нямат много време - вариантите не блестят особено.

# 110
Няма как днешните села и малки градове да са както преди 30-40 години. Най-малкото тогавашните москвичи и жигулита не са били с такъв процент пияни и дрогирани шофьори Wink Бездомните кучета бяха по-малко. И т.н. Всяко сравнение на тогава и сега е обречено.

# 111
Виждам,ч е в темата има много мнения, някои от които са хипотетични. Много близка до мен тема, защото имах проблем с адаптацията към малък град.
1.Климатът - беше планински град с хладен климат и късо лято, на които изобщо не бях свикнала.
2. Манталитетът на хората - беше ми напълно чужд, повечето дошли от съседни села, живееха с ритъма на селскостопанските дейности
3.Нямаше кой да ми помага за отглеждането на децата
4.Нямаше достатъчно магазини
5.Трудно ми беше да поддържам къщата - метене и миене на междуетажно стълбище, двор

Но докато сте сами, можете да опитате, как ще се чувствате в това населено място. За малки деца може би е добре да тичат на воля в двор и близо до природата. Но аз бях свикнала с градския начин на живот и не се чувствах добре, дори и след години живот там.
Махнах се, когато децата бяха в седми и в четвърти клас. Точно навреме, за да може синът ми да кандидатства в математическа гимназия. Дъщерята отначало прие драматично промяната, но след години осъзна, че е била за добро. Социалната среда в училищата, в които учиха след това беше съвсем различна.

# 112
...Тук сметките драстично намаляха...
Кои сметки намаляха? Наистина ми е любопитно.
Евентуално наемът да ви е отпаднал, ако сте в собствено жилище.

Не, ние и в София имаме жилище. Намаля тока, от 200лв падна на 40лв, намаля храната, примерно 1л прясно мляко там го купувам за 3,60лв, тук за 1,30лв директно от производителя без вода, без надценка. Нямаме и градски транспорт, и това отпадна. Тук малко, там малко и започнахме да свързваме двата края, да помагаме на родители, а и ни остават.

# 113
За другото съм съгласна, но за тока не вярвам.
И в големия град и в село "имаме" горе долу еднакви уреди и потребление: бойлер, фурна, котлони, микровълнова, пералня, сушилня, тв, сешоар... Отопление? Ако климатикът/топлофикация са заменени с дърва, то идва горе долу същото, да не кажа и по-скъпо.
(Баба ми замени дървата с 2 климатика на първо място финансово, но се убеди, че е по-комфортно в нейния случай)

Ако транспорта ви е отпаднал, значи работите от вкъщи, което е друго нещо и е строго индивидуално.

Всички останали разходи за мен са почти еднакви и в града и на село: ВиК, мобилни, тв и интернет планове, цени на гориво... за храната също мога да споря къде е по-евтина.

п.с. Междудругото в град Бургас детската градина и храноденът са напълно безплатни. На другите места така ли е?

# 114
В цялата страна би трябвало да е така от април 2022 г., плащат се само извънкласните занимания, които предлага градината - в случая на дъщеря ми това са плуване, танци, математика, приложни изкуства, английски... май това е. Максимум 100 лв. на месец съм плащала за тях.

# 115
Темата е интересна, но участието на авторката в темата се ограничава само в пускането ѝ (ако не греша).

# 116
И баща ми казваше,че за него живот на село е по-добър -от колкото в градът,но дойде в градът. Обстоятелства го наложиха,повече работа,повече пари,социален живот, а там какво има- само чистият въздух,няма кафета,няма училище,3 магазинчета има ,няма млади хора( говоря конкретно за баща ми ,където живееше до скоро на село)

Хората от селата и малките градове,идват  в големите-поради това че в големите градове:
Има повече работа.
Има повече социален живот.
Има повече училища,детски градини,гимназии,университети.
Има повече хранителни магазини.
И още куп други неща.

# 117
Благодаря на всички за отговорите.
Града е Полски Тръмбеш, а сега живеем в Бургас Simple Smile Направих леко проучване и мисля, че си има всичко необходимо Simple Smile

# 118
Някога беше голямо градче, пазарен център за хората от околните села. Имайте предвид, че в района има много ромско население. Доста трудно се пътува до Велико Търново и Русе, заради тировете. Не случайно му казват "пътя на смъртта". Няма и някаква особена природа - в равното е. Дано да сте измислили и какво ще работите. Ако можете първо пробвайте - дали ще ви хареса, дали ще свикнете.

# 119
Полски Тръмбеш доста позамря, но Горна Оряховица е на 25 минути с влак + още десетина до В. Търново. Русе е на два часа път с влак и на не повече от час с кола.
Между другото имало минерален басейн в П. Тръмбеш. Иначе на времето имаше голям консервен завод и голяма маслобойна. Районът е земеделски.

Общи условия

Активация на акаунт