Преместване от голям град в по-малък?

• 13 830
  • 258
  •   1
Отговори
# 210
И какво излезе от дискусията, че от 6млн българи 5млн са посредсвени? Open Mouth Според мен е все тая къде живееш, ако имаш дар от всякъде може да станеш инфлуенсър😁

# 211
Как бе, нали от 5 млн българи минимум 2 живеят в София?
П.п. търсù дар слово в провинцията, дано намериш повече.

# 212
Ама извън центъра Neutral Face

# 213
Живея в космополитен град, мегаполис, световна столица. Удоволствието е изцяло мое.

Тук не става въпрос да се преместиш от Лондон в малко градче в Кент. Пита се за Б-я.

Бих живяла в В. Търново примерно, но предпочитам по-големите градове като Бургас или Пловдив.

# 214
Ама извън центъра Neutral Face
Е .. аз живея буквално в края на града, обаче адресната ми е на 50м от Попа. Къде попадам?

# 215
Ми нека съм смотана, ама моя град за София не сменям, нищо, че е 10 пъти по-малък. Имаме си и Метро, и 5-6 Били, и 2 Кауфланда, и 3-4 Лидъл, Молове, Едея, ФМ, ТТ маркет, Зари и Пацони в не знам колко броя, СВА също. Не липсват Джъмбо, Практикер, Практис, Техномаркет, Зора, Технополис, Баумакс - това само големите вериги, за което се сещам на прима виста . Три парка, опера, филхармония, драматичен театър, куклен театър, стадиони, басейни, библиотеки и музеи, читалища... Музикално училище, МГ, 4 езикови гимназии, спортно училище + още около поне дузина средни училища и професионални гимназии за около 1000 седмокласници на набор. Езикови школи, ментална аритметика, музикални школи, танциви състави, спортни секции, хор на момчетата, зала, в която редовно се провеждат концерти, традиционен международен музикален фестивал.... А да, и две денонощни аптеки си имаме. А най-големият плюс е, че всичко ми е на максимум 30 минути пеша! Или почти всичко. Срещу блока ми има малко пазарче, фурна, два магазина от две местни хранителни вериги, цветарски магазин, заведение за бързо хранене, барчета, козметичен салон. От другата страна на блока е училището на децата ми, едно от желаните в града. Центърът ми е на около 20 минути пеша като пътя ми минава през парк. На 5-10 минути пеша от вкъщи децата ми имат на разположение 2(два!) парка.
Какво повече може да ми предложи София? По-голямо разнообразие? По-големи разстояния? Повече шум?
Явно не всички имаме нужда от 20 театра. Пък нека сме смотани, задръстени и каквито щете ни наречете.
Само не забравяйте, че, за да има в магазините в София, някой произвежда на село.

# 216
  • Пловдив
Е, сега, в Русе не сте толкова посредствени като в Полски Тръмбеш. Wink

# 217
Добре, разбрахме, че в големите градове са злобни сноби, хайде да разберем най-накрая какво изключително има в Полски Тръмбеш.

# 218
опера и филхармония

# 219
Ако имам причина или желание да живея в Полски Тръмбеш, ще го направя и хич няма да ми пука дали госпожа Х от световния мегаполис ме смята за смотана или не. И ако искам да имам свинеферма или птицеферма, или да се занимавам със земеделие, ще го направя. И ако реша да отида на театър ще избирам между театрите на Търново и Русе, между концертите в двата града, между моловете на двата града. В почивните дни ще мога да се разходя не само до Русе или Търново, но и до Габрово, Дряново, Арбанаси, Елена, да пия кафе на пясък в Трявна, да отскоча до Свищов или Плевен... И това на има-няма час път с кола или до 2 часа с влак. Пък нека ми е зле.
Добре, разбрахме, че в големите градове са злобни сноби, хайде да разберем най-накрая какво изключително има в Полски Тръмбеш.
А защо трябва да има нещо изключително? Ми неизключителните хора къде да живеят?

# 220
Три (четири, ако дойде и баба) билета за театър плюс 2*3 (4) билета за транспорт.
И това от човек, който е продал апартамент в лош квартал в доста голям областен град, за да купи друг апартамент в по-хубав квартал, пак в същия доста голям областен град, защото е... ами по-хубав. Кварталът, не апартаментът.
Нищо лично, но за мен такова противоречие е малко нахално.

# 221
Не разбирам защо е този спор.
Има хора, които се чувстват много добре в малък град или село, както има и такива, които виреят най-добре в по-многолюдните населени места. Докато човек не пробва, не може да каже от кои е.
Затова съветът ми към авторката, ако изобщо проблемът е реален, е да пробват за една година. Да изкарат всички сезони на място и чак тогава да решат къде ще се установяват. Без да вкарват предварително пари в ремонти, просто да пробват какъв е животът в Полски Тръмбеш. То ще си покаже...

Скрит текст:
Мъжът ми навремето много страдаше, че си е нямал село като дете. Свекърва ми го била водела на гости по разни селски роднини, от което са му останали някакви райски и идеалистични спомени.
Вече женени и с малко дете, едно лято отидохме за месец на гости на дядо ми на село. „Романтикът“ едва не умря от скука и оттогава вече не искаше и да чуе за живот на село. За един месец! А цяла година може да пренареди илюзиите (и чакрите) на когото и да е.

# 222
Че кое е нахално? Кварталът като квартал си има плюсове и минуси. Някои хора си го харесват, аз исках да живея в друг и се преместих. И не съм питала във форума да сменя ли квартала. Ако реша да се преместя от града на село, ще го направя.
Ако живея в София и реша да отида със цялото семейство на театър няма ли да платя същия брой билети? И понеже не съм шофьор и взема такси от, казвам наизуст един квартал, примерно Младост 3 до някой си театър в София и трябва да ползвам такси за целта по определени причини, интересно колко ще платя? Не знам и цените на билетите в София какви са, при нас са около 12лв.
А ако живея в ... Младост или Дружба какъв е шансът децата ми да учат в 133 училище? Да, знам, че в съответните квартали със сигурност има добри училища, все пак е София, ама аз за речем държа конкретно на 133 и? И да речем, че успея да направя врътка с адресите и ги приемат, колко ще пътуват до и от училището? Ще могат ли от втория срок на първи клас да ходят сами? А от 9 - годишни ще могат ли сами да посещават уроци или спорт? А за 20 минути с колело да се спуснат до центъра?
Между другото, не, че майка ми излиза от вкъщи по здравословни причини, ама да кажем, че го прави. Като пенсионер ползва неограничено 50% намаление по БДЖ. По посочените дестинации от П. Тръмбеш, билетът ще й струва 2-3 лева в посока. Аз като майка на две деца под 18 години имам карта, с която и тримата пътуваме с 50% намаление. Е какво стана - има-няма 20 лева за транспорт в двете посоки. Че то сега в града да се натоварим на такси в двете посоки ще ми излезе 10 лева? В моя град де, не в София.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 19:41 от Mama Ru

# 223
Ще имаш избор - дали децата ти да учат в 133. или не. Какъвто в П. Тръмбеш няма да имаш. И в пряк, и в преносен смисъл това е разликата между малкото и голямото населено място.

# 224
То с това райониране, реално в София няма да имам този избор. Пък в П.Тръмбеш училището е 1 и хич няма да се кося ще приемат ли децата или не. Няма да мисля ще има ли места в занималнята или не. Дори сега щерката щеше да има опция занималня, защото малките училища предлагат такава до 7 клас. Имат опции и за спорт, и за танци или друга дейност към училището или местното читалище.
Всяко нещо си има плюсовете и минусите. Въпросът е кой какво вижда в дадена ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт