Преместване от голям град в по-малък?

• 13 873
  • 258
  •   1
Отговори
# 150
И се оказва, че в крайните квартали на София е по-тихо и въздухът по-чист от по селата 😁

# 151
То си е така.
Ако авторката иска да добие горе-долу представа какво е в градче от порядъка на Полски Тръмбеш - да гледа Меден рудник.
Не знам какви кочинки няма в повечето села - където аз съм била, си има кочини. Ако ще издребняваме до инвентаризация на конкретна селскостопанска фауна, повечето села имат овце и кози, крави (и друг едър рогат добитък), а всички имат кокошки. И да, всичко това вдига шум. И мирише.
За нацепените дърва не е също вярно. Карат им нарязани дърва. Хората си ги донацепват после. Така пестят пари. Не че няма и нацепени дърва, но колкото по-дребно парче ти карат, толкова е по-скъпо. А в малките населени места не са хора, които искат и могат да плащат много. Ако можеха и искаха, щяха да се топлят на ток, не да мъкнат тонове дърва за по-евтино. А, и ако бай Иван има циркуляр, взима и по-едри дърва, които реже до по-дребно сам - с прилежащия шум.

# 152
Полски Тръмбеш е с население 13 000 човека.
Меден Рудник е около 100 000 човека.

Нищо общо. Да не говорим за болници, училища, хипермаркети, инфраструктура, "достъп до голям град" и т.н.
Меден Рудник е на 10-15 мин от центъра все пак.

# 153
Ама пак е квартал и всичко му е с квартални мащаби и визия, не пешеходни, шикарни и скъпи красотички като за пъпа на града.

# 154
Няма по-мръсен въздух от софийския, дори в свртовен мащаб е редовно в топ 3 на най-замърсените градове.
В Европа? Или в света? Щото на Индия и Китай на малкото пръстче не можем да стъпим...

В света. Зимните месеци София е винаги в топ 10 по ФПЧ и много често в топ 3. Ако не ми вярваш се качи на Витоша и погледни към София...

# 155
Малка поправка. Според последното преброяване, Полски Тръмбеш е малко под 4 000 (четири хиляди) жители.
Шум има във всяко населено място. Даже и на самотен остров ще се чува шумът от вълните и крякането на гларусите. Обаче в къща го няма шумът на блока с комшиите от 4 страни. Да не говорим за броя помещения и наличието на двор. Естествено там също си има минуси. Абе идеално няма, зависи кой какво търси. Аз, например, много си държа на ТЕЦа.

# 156
Благодаря на всички за отговорите.
Града е Полски Тръмбеш, а сега живеем в Бургас Simple Smile Направих леко проучване и мисля, че си има всичко необходимо Simple Smile

Полски Тръмбеш още ли съществува?

През осемдесетте и до средата на деветдесетте години градът беше изключително разтропан - имаше индустрия, живот, хора, много деца, май две гимназии имаше. Прекарвах по 2-3 седмици там всяко лято. Едни много близки семейни приятели живееха там и понеже ние нямахме село, ходехме при тях през ваканцията.

Последните ми спомени са от края на деветдесетте години - след затварянето на рафинерията и завода за сладкарство (или както там му викаха) градът се превърна в призрачен.

Може малко да се е оживил през последните двайсет години, но ме съмнява.

# 157
  • в сърцата на децата <3
Няма по-мръсен въздух от софийския, дори в свртовен мащаб е редовно в топ 3 на най-замърсените градове.
В Европа? Или в света? Щото на Индия и Китай на малкото пръстче не можем да стъпим...

В света. Зимните месеци София е винаги в топ 10 по ФПЧ и много често в топ 3. Ако не ми вярваш се качи на Витоша и погледни към София...
Когато числата говорят - доверието мълчи. Няколко коментара по-горе има линкове.

# 158
  • Пловдив
Тоя топ измежду кои населени места в целия свят се подрежда?

# 159
  • в сърцата на децата <3
Остави тая работа. Тука идваме вече на лафа "От Витоша по-високо и от Искъра по-дълбоко"...

# 160

Обикновено е между Монголия и Пакистан. Редовно сме над Индия и Китай.

# 161
Дай линк да видим къде е днес град София в класацията спрямо държавите Монголия, Пакистан и Китай.

# 162
Дай линк да видим къде е днес град София в класацията спрямо държавите Монголия, Пакистан и Китай.

Днес не, но ако ти дам линкове за месеците от Септември до Март, където София е в топ 3 ще се съгласиш ли с мен?

# 163
Днес, утре, вдругиден - искам винаги да знам как се движи София спрямо Монголия. Ти даваш пример, очаква се да можеш да приведеш доказателство.

Ето - давам линк за София в момента - https://airsofia.info/. Предполага се, че ти имаш данни, според които в Пекин в момента въздухът е по-чист.

# 164
Днес, утре, вдругиден - искам винаги да знам как се движи София спрямо Монголия. Ти даваш пример, очаква се да можеш да приведеш доказателство.

Да, ако прочетеш по внимателно и спокойно ще видиш, че изрично съм споменал, че става въпрос за зимните месеци, когато в София има инверсия. Или може би и за инверсията искаш доказателства?

Общи условия

Активация на акаунт