Математически турнири 1-4 клас. Тема №61

• 92 290
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
  • Където морето целува небето...
До 31.03 се провежда пролетния кръг. И тъй като сигурно ще има още много въпроси, а е писано на сайта: 13 април 2023 г. Обявяване на резултатите от пролетния кръг.

Силно стиснати палци на най-усърдните и амбициозни математици за утре! Нека силата бъде с тях и с нас (майките им) Smirk!
Успех!

# 286
Да, знам че окончателното класиране е след 20 дена. Но питах дали има към някое училище. Пак ще ми помогне да се ориентирам в мъглата Simple Smile
На най-голямото ми дете ще е в края на другата седмица.

# 287
Има ли явили се на ПМС от 4 клас? Някой дали има задачите? Голямо желание има човека да ни покаже къде е сбъркал 🤣

# 288
И ние тръгнем в очакване от някъде да се появят...различни мнения чух...супер лесни били, до ужасно объркани условия (говоря за деца, водещи на допълнителна математика) та, явно истината е някъде по средата. Най ми е любопитно обаче б точка на 2 задача, детето е категорично,че условието било "объркващо, дори не разбрах за какво е била...

# 289
Изненадващо около нас децата са се замотали с 2ра задача, която трябва да е от най-лесните. И тъй като чух поне 4 мнения съм склонна да мисля, че е имало нещо объркващо в условието. Иначе мнението на детето е "средно трудно".

# 290
Има ли явили се на ПМС от 4 клас? Някой дали има задачите? Голямо желание има човека да ни покаже къде е сбъркал 🤣

Аз само за 2 задачи разбрах 5-та и 6-та). Едната е била имаме числата от 1 до 16 и от тях образуваме групи от по 4 числа,
като една група се нарича... еди-как-си (тук не помня думата), та една група е еди-каква-си... ако 2 от числата в нея като ги съберем се получава 12 и две от числата в нея ако ги умножим се получава 12 (имало и пример). И се търси колко еди-какви-си групи има. Малко омотано го обясних, но аз това разбрах от обясненията на детето.
Другата задача беше за някакви редове с лампички като на 1я ред има 1, на 2я ред - 3, на 3я ред - 5, на последния - 275. И в а) се питало колко са редовете и колко топчетата, но б) не стигнахме, че задълбахме с а), че е объркала. Но имаше нещо, че лампичките били оцветени по следния начин - 1 бяла, 1 зелена, 1 червена, 2 бели, 2 зелени, 2 червени, 3 бели, 3 зелени, 3 червени.. и до тук помнеше само.
Тръгна да ми обяснява и 2ра задача, ама там и аз много се обърках - някакъв дядо дал на синовете си пари, те дали на еди-кой-си и т.н. и накрая дядото имал с някаква сума по-малко от синовете си. Търсеше се май колко пари е имал.

Последна редакция: сб, 25 мар 2023, 18:46 от _Mishlence_

# 291
Именно и аз за 2 задача се хванах...като излезе детето и каза,че на 2 не е решило точка б, чак не повярвах...помислих,че нещо не е прочел правилно в условието или е бил много притеснен, но след това и други 2 деца споменаха същото за втора...за 5 и 6 е ясно,че са трудни...каквото са направили милите...

# 292
+ 1 за втора (б). И аз бях шашната, понеже първите са обикновено базови, то си го пишеше някъде май дори изрично, че първит две се решават с основната математика по МОН (или греша, но мах съм го мяркала някде по описанията). Дори каза, че 5 и 6 бли по лесни от 2ра. Чакам да ги видим, защото веднага след съзтезанието отиде на гости у приятелка и чак утре ще каже.... Ако изобщо каже:)

# 293
Моето дете каза, че е пробвало да реши 2.б поне по три начина, но не е успяло, а не е имало проблем с рачешките задачи до момента.

Последна редакция: сб, 25 мар 2023, 18:32 от silan

# 294
Е това каза й дъщеря ми - въртях я как ли не, не излиза.

А като каза, че около час се е въртяла на нея направо побеснях, хем сме говорили - не става ли, давай напред и се връщаш само ако остане вре,е. Но тя на чест я приела как така от уж лесните да не може...

# 295
Да, и при моя син обяснението беше,че е пробвал какво ли не , а нищо не е ставало???брей,какво е това чудо

# 296
За 2-ра задача разпитах сега детето подробно и каза, че е била следната (може нещо да е запомнила грешно):
Един дядо имал 6 сина и всеки от синовете имал по 6 сина. Дядото имал дадена сума пари, от които запазил 1 монета за себе и разпределил останалите пари между синовете си. Всеки син върнал по 1 монета на дядото и разпределил своите пари на своите синове. Внуците върнали по 2 монети на дядото и дали 1/6 на бащите си. Накрая се оказало, че синовете на дядото имат с 25 монети по-малко от дядото. а) колко пари е имал дядото след разпределението б) колко пари е имал в началото.
Пак казвам може нещо да не е запомнила правилно.
3-та задача - 2 круши и 1 дюля струват колкото 5 ябълки. 1 круша е с 20 гр по-малко от 1 дюля и 1 дюля е с 80 гр повече от 1 ябълка. а) колко тежи всеки от плодовете б) момиче купило 12 плода, които тежали общо 1 кг и 680гр? (тук не помни колко грама). Кои плодове е купила ако се знае, че е купила поне по 1 от всеки вид.

Edit: 4та задача - имаме следната фигура, съставена от квадрати:

(малките квадрати са равни помежду си, средните също). Обиколката на фигурата е 6 метра. а) колко дециметра е лицето на фигурата. б) 3 костенурки се състезавали коя първа ще стигне от точка А до точка А като обикалят около фигурата. Всяка костенурка се движела със собствена скорост през цялото време. Когато първата била на точка F, втората била на точка E, а третата на точка D. Когато първата костенурка завърши състезанието на какво разстояние ще е 2-та от 3-та костенурка.

Последна редакция: сб, 25 мар 2023, 19:28 от _Mishlence_

# 297
Рачешките задачи са може би най-лесната материя на моето дете и също се изненадах, че точно на такава е запецнал и е отделил много време. Също и за познатите ни деца. Никой не сподели, че се е запънал на 5 или 6, но пък всички коментираха втора.

# 298
Задачите тази година са брутални...ако има дете с пълен брой точки, искам лично да го поздравя...объркващи, трудни задачи...

# 299
Вече ги има в ФБ групата математически турнири, една майка ги е мейстнала като коментари под ПМС, ако на някой са му интересни. Не успявам нещо тук да го сложа, казва ми невалиден формат.

ето линк: https://m.facebook.com/groups/mathtournament/permalink/3124547774358252/

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 11:30 от good fight

Общи условия

Активация на акаунт