Математически турнири 1-4 клас. Тема №61

• 90 022
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте! Моят син днес беше на областния кръг по математика, 4 клас. Кажете ми за всяка област различни ли са задачите,  къде можем да ги намерим и кога и къде публикуват резултатите? Взели са им и черновите,  а ще ми е интересно да видя самите задачи.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 13:56 от Sunny#day

# 76
  • София
Задачите са еднакви за всички области.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 17:04 от сакси

# 77
МС Еврика кога се провежда?

# 78
"Еврика" не беше ли на 107-мо състезанието за прием? Ако е то, трябва да е някъде през юни.
Сайтът на училището е активно поддържан и е най-добре да се следи там за информация.

# 79
Ами на мен с дете, което за първа година се явява на олимпиада по математика, задачите от днешната ми се струват доста трудни. На първо четене е решил вярно първата и част от третата задача. Някой има ли поглед назад в годините,  точки около 8-9 задоволителен резултат ли е ?

# 80
Резултати от миналата година (задачите бяха лесни) - https://smg.bg/wp-content/uploads/2022/03/04-1-olimpiada-matemat … li-4-klas-web.pdf

# 81
  • Бургас
Не. Това е слаб резултат. Вероятно може да се приеме за задоволителен, ако е само с училищно ниво по математика, без допълнителна подготовка.

# 82
За влизане в МГ не навсякъде се иска олимпиадата областен кръг. Някъде се заменя с друго състезание

# 83
  • София
Резултати от миналата година (задачите бяха лесни) - https://smg.bg/wp-content/uploads/2022/03/04-1-olimpiada-matemat … li-4-klas-web.pdf
Миналата година 301 явили се, тази - допуснати 717. Колкото и да са неявилите се,  разликата е сериозна...

# 84
Ами на мен с дете, което за първа година се явява на олимпиада по математика, задачите от днешната ми се струват доста трудни. На първо четене е решил вярно първата и част от третата задача. Някой има ли поглед назад в годините,  точки около 8-9 задоволителен резултат ли е ?
Зависи за кой град. Зависи и от резултата на другите. Не се отчайвайте!

# 85
Задачите са еднакви за всички области.

Решения.

Скрит текст:

# 86
Не, не сме в София и няма кой знае каква допълнителна подготовка, решаваме задачи предимно вкъщи.  Чудесно обяснени решения, благодаря!

# 87
Здравейте,
някой има ли задачите за 5 клас от НОМ, областно ниво, провела се във вчерашния ден? Разбрах, че задачите са били много трудни, и съвсем различни от миналите години.
Благодаря предварително!

# 88
  • Пловдив
Здравейте,
някой има ли задачите за 5 клас от НОМ, областно ниво, провела се във вчерашния ден? Разбрах, че задачите са били много трудни, и съвсем различни от миналите години.
Благодаря предварително!

Задача 3 по спомен на моя петокласник:

Иван пускал в касичката си по 7лв. всеки понеделник в продължение на N седмици. Ако забрави да пусне пари в понеделник, то пуска 17лв. в сряда. В края на периода в касичката имало 2023лв.
а. Ако 170<N<180, то колко пъти Иван е забравил да пусне пари?
б. Намерете всички възможни стойности за N.

Подсказка към решението: означих с X броят седмиците, които е забравил за пусне пари, съставих уравнение от което изразих X, получих връзката между X и N ,и после с малко разсъждения всичко си дойде на мястото.
PS. Моят мълчуган не е решил задачата (мноого трудна) Simple Smile.

# 89
В публикуваните решения задача 1 подточка Б е грешна. 477 на Стоян, 329 на Петър и 317 на Иван.
Задача 3 също не e вярна а=20, b=14,
подточка Б Обиколка на KLMN=68 840 см

Общи условия

Активация на акаунт