Математически турнири 1-4 клас. Тема №61

• 90 915
  • 753
  •   2
Отговори
# 195
Четенето от квестор, ако изобщо някъде се практикува, е нож с две остриета. За мен лично би било много объркващо, дори и да е с идеята да пести време. А и практически как би се случило? Чета задача 1, чакам 20 деца да кажат, че са готови, чета задача 2...? Или чета 26 задачи накуп - кой ще запомни, камо ли да разбере? Или чета на всяко дете, което поиска, индивидуално? Никак не си го представям.

# 196
Няма такова нещо като четене от квестор. Ако има някъде, то е сериозно нарушение. Ако не може да чете някое дете, просто не се явява на ЕК. Все пак не е задължително.

# 197
За съжаление вероятно има. И не само четене на условията. Историята помни много любопитни резултати  от различни състезания.
Четенето на условията от възрастен би било  нарушение на правилата. Ако не си подготвен, не се явяваш. Просто е.

# 198
Миналата година бях споделила коментар от майка в първокласната тема за това, че госпожата четяла задачите на ЕК и разяснявала какво-що...
Не знам какво да кажа за такива квестори и организаторите, които го разрешават

# 199
За съжаление вероятно има. И не само четене на условията. Историята помни много любопитни резултати  от различни състезания.
Четенето на условията от възрастен би било  нарушение на правилата. Ако не си подготвен, не се явяваш. Просто е.
В нашето МГ са обявили, че което дете след 4-ти клас иска да ползва резултата си от ЕК за кандидатстване в това МГ, то трябва да се яви на ЕК точно в това МГ. Нямало да признават резултати от явяване на ЕК в друго училище, или школа, или център, или където.
Това ми навява мисълта, че явно и училищата имат доверие само на собствените си квестори, и по-малко, на колегите си от другите училища...

# 200
  • Където морето целува небето...
И с право! Затова никой никъде не взима в предвид състезанията, провеждани по училищата. Всички сме чували как госпожата е чела условия, или как са помагали и после на състезание извън училище плачевни резултати. Да не се лъжем, същото и на НВО след 4 клас в някои училища. Винаги съм се чудила на родители и учители, затварящи си очите пред фалшиви резултати.

# 201
В нашето МГ са обявили, че което дете след 4-ти клас иска да ползва резултата си от ЕК за кандидатстване в това МГ, то трябва да се яви на ЕК точно в това МГ. Нямало да признават резултати от явяване на ЕК в друго училище, или школа, или център, или където.
Това ми навява мисълта, че явно и училищата имат доверие само на собствените си квестори, и по-малко, на колегите си от другите училища...

Когато такива състезания се провеждат в съответното училище, където учи детето, има начин да му се помогне! Ние се "опарихме" в нашето училище, когато лично директорката е написала в протокола, който предават, отлична оценка на дете, чийто родител беше разговарял с нея. Детето лично се похвалило пред съучениците си и начина по-който е станало това. И аз съм на мнение, че когато оценките влизат в балообразуване за влизане в МГ, то децата трябва да бъдат поставени при едни и същи условия и не в училището, където учат!

# 202
Е, тя една майка от Питагор нали се беше изпуснала май във фейсбук, че на олимпиадата влизали по кабинетите и "разяснявали" последната задача, която беше причина много деца да не се явят на областен кръг, който пък влиза в балообразуването. После се усети и си изтри коментара, ама много хора го видяха, вкл. и аз.

# 203
Съвсем основателно е, когато състезанието служи за прием, децата да са поставени при равни условия. С общинския кръг на НОМ е същата работа. В нашия град, откакто следя приема, има 2-3 училища, които традиционно имат по най-много класирали се за областен кръг. Като това не са училища с подбор на входа. В годината, в която дъщеря ми кандидатства, от едно начално училище бяха класирали над 20 деца за областен от випуск от 2 паралелки общо (дори да приемем, че всички са се явили, това са около 50% успеваемост). В нашето училище, от друга страна, от близо 170 деца випуск и 40 явили се, се класираха точно 3 деца. И това е традиционно, откакто ги следя, оценяват по не повече от 2-3 деца с над 16 точки на олимпиада.
Така че провеждането и проверяването на каквото и да е било състезание в самото училище и с квестори от училището силно опорочава резултатите и не е редно да се кандидатства с тях.

# 204
  • Sofia
Аз съм споделяла за мой роднина, който беше квестор в училище в краен столичен квартал. Разказваше през смях как помагали на децата, дори директорката влязла, ама те и тогава не вдявали. Ставаше дума за 1-2 клас, доколкото помня. Нищо не изкараха децата де, явно зорът е бил съвсем да не се изложи училището. Помня, че бях втрещена, а той се хилеше. Беше му много забавно. Не е учител, но работи в училището.

# 205
Все още се говори за отличниците в ЕК от преди 2-3 години в Горна Оряховица и от преди 5-6 години на МБГ в Попово. Grin

# 206
Днес е ЕК , кога се очаква да бъдат качени някъде задачите?
Миналата година за Пловдив област едно от училищата в селата пък беше заело първите 10 места за 1 клас.

# 207
  • София
Днес е ЕК , кога се очаква да бъдат качени някъде задачите?
Миналата година за Пловдив област едно от училищата в селата пък беше заело първите 10 места за 1 клас.

Предполагам, че тук ще ги качат - https://my.adivedu.com/free-courses

# 208
От регламента.
26. На 18.04.2023 г. на електронната страница на училището координатор се публикуват темите за състезанието.
Тоест ще се появят на много места едновременно.

# 209
  • Перник
Здравейте!
Дали някой има задачите от днешното ЕК?

Общи условия

Активация на акаунт