Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 256
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 60
Колко много неща се казаха, но някои си останаха на нивото на бананите...
Ми то се вижда по-горе разговора, повечето изказвания са за това как не е можело да си купиш разни неща едно време. Ами нека сравним какво става в в капиталистическите държави в същия период: Макартизъм, престъпност, стачки, икономически кризи, безработица, бездомници, липса на достъпно медицинско обслужване и социални придобивки, все неща които ги нямаше в България до 1990-те. Ако тук са взимали петстаен тухлен апартамент на някой и са му давали двустаен панел в замяна, "там" като ти банкрутира фермата не ти дават нищо, отиваш да спиш на пейката в парка и то ако не те подгони пазача. Всеки да си прецени кое предпочита.

# 61
Ми то се вижда по-горе разговора, повечето изказвания са за това как не е можело да си купиш разни неща едно време. Ами нека сравним какво става в в капиталистическите държави в същия период: Макартизъм, престъпност, стачки, икономически кризи, безработица, бездомници, липса на достъпно медицинско обслужване и социални придобивки, все неща които ги нямаше в България до 1990-те. Ако тук са взимали петстаен тухлен апартамент на някой и са му давали двустаен панел в замяна, "там" като ти банкрутира фермата не ти дават нищо, отиваш да спиш на пейката в парка и то ако не те подгони пазача. Всеки да си прецени кое предпочита.

Това го имаше само в нашата социалистическа пропаганда, но за някои е свята истина. За пръв път посетих капиталистическа държава (Западна Германия) по една студентска програма през 1989 година. Прекарах един месец там и беше културен шок (градът беше Бремен) - нямаше бездомни, нямаше престъпност, нямаше разбити улици, всички сгради бяха като таман боядисани, трамваите се движат по часовник, магазините препълнени, нощем след купон се прибирахме съвсем спокойно пеша по квартирите. И хората бяха открити, мили, любезни (още я нямаше вълната мигранти, които влошиха нещата). та ако тук е било толкова хубаво защо нямаше опашки от желаещи да емигрират у нас и да избягат от капитализма???

Що се отнася до купуването, ми то това е стандарт - да имаш всевъзможните неща, които правят живота полезен и приятен. Ако се откажеш от тях и днес, а живееш с каквото е имало по соца, май ще живееш по-добре от тогава.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 17:17 от Черна станция

# 62
Ето една история от дядо ми (пак подчертавам - не сме турци, българи сме - подчертавам го за целите на следния разказ - а няма лошо и ако някой е турчин - аз не деля хората) :

та...неговия дядо е роден 1860 и  е живял до 1954. И му е разправял, че тяхното семейство по турско време е живяло в мир с турците - има ли са много овце, продавали са им овце на турците и са били доволни. Това не значи, че одобряваме турското робство - но репресиите на турците не са били във всички краища и не са били нонстоп - тоест и по турско е имало българи добре живяли. Но е робство. И дядото на моя дядо все е викал - ей руснаците братушки и освободители.

И като идва девети - взимат всичко - земи, имоти, животни, грабят, крадат. И дядо му е казвал - това не са същите руснаци, тези са изроди и убийци.

Така че на принципа във всеки строй има добре живеещи значи и в турско робство е имало добре живеещи. Но не е това въпроса.

Гледайте филма Новото Освобождение, Любо Жечев бая го рекламира. Било си е баш робство след 9ти.

# 63
  • Другата България
Скрит текст:
Родените през 50те, 60те, 70те можем да говорим от личен опит, но всички са добре дошли, ако имат желание да споделят размишления по темата. Строежът на светлото бъдеще, социализъм чак до тоталитаризъм, а после рязка, бясна демокрация," див" капитализъм и постепенното успокояване до днешни дни, когато, общо взето, се доближаваме до европейския модел, кое е по-малкото зло?
Кога лично вие или вашето семейство, приятели, познати живяхте по-добре, по-лесно, по-качествено, дали при репресиите на соца или при слободията след '89та?

Скрит текст:
Не, няма да пиша статия, напоследък взех да се съмнявам в собствения си мироглед  та затова.Simple Smile
Този въпрос няма как да има еднозначен отговор. Поне за мен. Особено когато е съчетал в себе си думи като “качествено“ за живот и “репресии при соца“. Виж, за свободията, в която се превърна животът след 89 -та съм съгласна.
Та, моето семейство, близки и приятели никога не са били репресирани по никакъв начин. Живеехме съвсем нормално, имахме всичко необходимо, не съм била презадоволена, но не съм била и лишавана от нищо. Израстнах в лекарско семейство, единия хуманен, другия ветеринарен. Имахме и жилище, и кола, имах си две села, имах страхотно детство! Отидох да уча където пожелах, в друг град, без проблеми, там имах още по-прекрасни моменти и юношество. Единственият спомен за репресия, който имам е този, че на Великден не можехме да отидем на черква...
Опашките ги помня, но след 89та, тогава лично аз съм се редила, и то бременна, още помня дължината на една за козунак /пак Великден, но ми е любимия Църковен празник/.
В доста аспекти не ми допада това, в което се превърна живота като цяло след 89та, именно заради свободията. Заради беззаконието, заради престъпността, срещу която никой не взима никакви мерки, заради безнаказаността на всевъзможни отрепки независимо от етнос и възраст, които убиват самотните възрастни хора по селата за 5 лева или “шише ракия“, след което стоят 10 или по-малко години в изправително училище и отново са навън да убиват, заради такива и подобни индивиди, които всекидневно и ежечасно сядат зад волана дрогирани и пияни, защото знаят, че ако случайно ги спрат могат да откажат тест, и след два дни отново да са зад волана, убивайки нечии деца, майки, съпрузи....заради политическата и не само “импотентност“ на всякакви  “управници“, директори, служители, окопали се с години на места, на които освен личен просперитет всичко човешко иначе им е чуждо, хора, които станаха милионери за сметка на все повече обедняващия “нароД“, заради колпса в здравната система и търговията, която се върти в болниците, принизявайки тази иначе страхотна професия до ниво квартална бакалия, умиращите хора в линейките и пред болниците, липсата на кадри в провинцията, “работещите“ такива на по 86 години, защото няма кой друг.....още мога да изреждам, но няма смисъл.
От друга страна сега има много повече възможности за младите хора и тяхното развитие, не само относно нови технологии, професии, доходи, специалности, но и възможност за пътувания, обучение в чужбина, с една дума - има избор. Какъвто преди години нямаше за доста неща, просто си вървяхме в коловоза, начертан от Партията.
Много мога да пиша, но ще е досадно, затова и казах, че думата “качествено“, поне за мен, има не две, а 22 страни, зависи от това в кой аспект и за кой момент на около 50 годишния ми досегашен живот я съпоставя.

# 64
Хора, това, че вие лично или семействата ви не сте били репресирани, не е аргумент в подкрепа на режима или оневиняващо го обстоятелство. Изобщо не следва да се коментира. Систематични проблеми и репресии е имало. Все едно някой дрогиран да ви убие утре на пътя и аз да кажа “Ами аз пък си взех влака и съм си добре.” 

И в Третия Райх, и по времето на робовладелския строй в Щатите, и в Испания на Франко, и в момента в Саудитска Арабия и Иран има адски много нерепресирани хора. Някои поради близост с управляващите върхушки, други защото не са интересни за режима. 

Това не означава, че тези режими са окей. Самата идеология и наличието на каквито и да било репресии са достатъчни, за да ги дискредитират завинаги, и никакъв икономически комфорт не може да ги оневини. В Саудитска Арабия се къпят в пари и банани, но какво го грее човека, дето го нарязаха на парчета в посолството.

Също е несериозно да се сравнява сегашната корумпираност, некомпетентност и обща посредственост на политическия елит с някогашните политики на целенасочено изтребление.

# 65
  • Другата България
Хора, това, че не разбирате написан текст или го интерпретирате по ваше усмотрение не е аргумент в защита на теза или “означаване“ на нещо. Да не говорим колко е “сериозно“.
Пиша личната си гледна точка, с която нито оспорвам тази на останалите, нито твърдя, че тя “означава“ нещо, нито пък заради нея бих интерпретирала другите мнения по начин, сходен с личните ми разбирания за същите.
Да не говорим за “подкрепа“ или “оневиняване“ - думи и неща, които нито съм споменала, нито съм си помислила да направя.

А иначе най-обичам някой да ми казва какво НЕ трябва да коментирам, в обществен форум, по темата на темата, без да изпадам в лични квалификации на останалите.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 19:09 от Merri_An

# 66
Хора, това, че не разбирате написан текст или го интерпретирате по ваше усмотрение не е аргумент в защита на теза или “означаване“ на нещо. Да не говорим колко е “сериозно“.
Пиша личната си гледна точка, с която нито оспорвам тази на останалите, нито твърдя, че тя “означава“ нещо, нито пък заради нея бих интерпретирала другите мнения по начин, сходен с личните ми разбирания за същите.
Да не говорим за “подкрепа“ или “оневиняване“ - думи и неща, които нито съм споменала, нито съм си помислила да направя.

А иначе най-обичам някой да ми казва какво НЕ трябва да коментирам, в обществен форум, по темата на темата, без да изпадам в лични квалификации на останалите.

Merri_An, изобщо не визирах твоето мнение, мисля, че дори не го беше публикувала, когато започнах да пиша моето. Позицията ти е много балансирана. По-нагоре имаше разни разсъждения за бананите на други потребители.

# 67
Социализма свърши 1989 г., но така като гледам, и с капитализма се приключи тогава.

# 68
В момента всички ни тресе умопомрачителен консумеризъм. Професиите, които преобладават са тип услуги като “маркетинг” и подобни измишльотини продаващи боклуци, които не ни трябват, а са вредни за природата и животните. Надпреварата е кой повече апартаменти да си купи или на колко ваканцийки да отиде, да разпусне от “стреса” от гореизброените “професии”.

В западна Европа социалната система е създадена и заради страха от “комунистическите идеи”. Пита ли са ме много пъти наистина ли всички е трябвало да работят? Включая омъжените жени, които на запад е трябвало да се издържат от мъжете си. Аборт, развод, образование и медицинско обслужване на достъпно и прилично ниво - неща, за които все още се борят в някои страни. Да, сега изборът е по голям, но хората какво правят с него? Единственият работещ модел за мен е в Скандинавия и о, изненада, дефинират го като социална демокрация. А според мен е много хубава комбинация от двата тестувани варианта на политически строй.

# 69
  • Другата България
Скрит текст:

Merri_An, изобщо не визирах твоето мнение, мисля, че дори не го беше публикувала, когато започнах да пиша моето. Позицията ти е много балансирана. По-нагоре имаше разни разсъждения за бананите на други потребители.
Blush 40 минути преди твоето го написах, предположих, че е към мен, пък именно - опитвам се да съм балансирана именно защото съм съвсем наясно с оня строй, онова минало, онзи начин на живот и т.н., и знам, че е чувствителна тема за много хора. Както и съм наясно, че това, че аз не съм “пострадала“ /както и семейството ми/ от режима съвсем не означава, че няма други, които са загубили....някои всичко.
Но много, наистина много ме боли от и заради всичко, което описах и което наблюдавам сега. Защото имам “удоволствието“ да го наблюдавам от първия ред и гледката вярвай ми, никак не е приятна.

# 70
В момента всички ни тресе умопомрачителен консумеризъм. Професиите, които преобладават са тип услуги като “маркетинг” и подобни измишльотини продаващи боклуци, които не ни трябват, а са вредни за природата и животните. Надпреварата е кой повече апартаменти да си купи или на колко ваканцийки да отиде, да разпусне от “стреса” от гореизброените “професии”.

Да, и това го има, не отричам. Обаче ги има и другите, "нормални" специалности и професии, човек може да избира, има достъп и може да стане какъвто пожелае (все пак според възможностите си, разбира се).

# 71
"Онова време" е било особено ожесточено от края на 40-те и 50-те години. Тук едва ли си спомняме, дори не сме били родени. 60-те и 70-те е имало свеж полъх, без това да означава свобода на мнение и възможност за пътуване. 80-те бяха предвестник на новото.
Идеологии, лозунги, развит социализъм, партийната линия...едва ли някой ги е възприемал насериозно. Аз лично си имах щит, дори не ме достигаха тези бози.
Та, ако се абстрахираме от това, животът беше прост и лесен. И моралните ценности бяха други.
Но, дълга и сложна тема. Винаги ще има силно убедени противници. Особено ако не са живяли по "онова време".

# 72
Огромният процент "непроизводителни" професии се дължи на това, че в днешно време малък процент от хората могат да произведат всичко материално, което ни е нужно. Но после, в съответствие с Пирамидата на Маслоу на тези хора им изникват други нужди от непроизводствената сфера и се появява кой да им даде тези услуги. Точно затова над половината от БВП се дължи на услугите, а не на производството, а селското стопанство, по което мнозина ронят сълзи, дава заетост на 3 до 5 процента от трудовата сила. За повече просто няма работа.

# 73
  • Другата България
"Онова време" е било особено ожесточено от края на 40-те и 50-те години. Тук едва ли си спомняме, дори не сме били родени. 60-те и 70-те е имало свеж полъх, без това да означава свобода на мнение и възможност за пътуване. 80-те бяха предвестник на новото.
Идеологии, лозунги, развит социализъм, партийната линия...едва ли някой ги е възприемал насериозно. Аз лично си имах щит, дори не ме достигаха тези бози.
Та, ако се абстрахираме от това, животът беше прост и лесен. И моралните ценности бяха други.
Но, дълга и сложна тема. Винаги ще има силно убедени противници. Особено ако не са живяли по "онова време".
Както е модерно да се казва - +100 за цялото мнение.

# 74
Прави ми (лошо) впечатление, че според много от хората, по-възрастни от мен с 20 и повече години, работа, при която не се призвежда нищо материално, не е истинска работа. Явно е останало от онова време с многото (ненужни) заводи.

Общи условия

Активация на акаунт