Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 020
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Пловдив
Айде, мерси, Джеймс - нарушаването на закона е достойнство и смелост, вземане на свободата в ръце, липсата на желание да го нарушиш е овча несвободолюбивост, не ги е срам такива хора да наричат нарушителите с истинското им име. По-извратено мислене - здраве.

А ако ти се изтресе изневиделица някоя санкция, може дори от типа на затвор, върху гордото свободолюбие, това е само риск и белег на свободния човек.
Но от значение е не само санкцията - тарикатчетата, за които правилата са врата у поле, са ми дълбоко противни.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 08:51 от Магдена

# 1 111
Е, такъв е останалият от комунизма морал - ок е да се цака държавата, да си тарикат на дребно, да крадеш и т.н.

# 1 112
Е хайде пък сега, за манталитета на българина пак соца, отпреди 34г, дето повечето активно участващи не са и между живите, и продължил мижави 45г, бил виновен. Пуснах една тема преди, но повечето там бяха на мнение, че хората са си хора и български манталитет не съществува😁. Бай Ганьо не е писан по соца. Всичките му хубости и далавери още си виреят. Тук съм пак за малко и всеки случаен, с когото се заприказвам, пее за кражбите “на всяко ниво”.

В хомогенни общества, като скандинавските, редът и правилата са изграждани столетия. Неписани са и се спазват. В САЩ, където са от кол и въже, правилата се инфорсват с полиция и със закон. И в България са неписани, но редът не е точно това, което се цени, а мрънкането, докато наблюдаваш пладнешки обир, защото българинът е индивидуалист, но с леко робско мислене - че нищо не е във властта му.

# 1 113
  • Пловдив
Бай Ганьо не е писан по соца, но носител на "българския манталитет" е авторът му - ау, какви простаци са българите, само аз, мама, татко и моите петима приятели се случихме такива изтънчени сред Ганьовците. Бетер от Мария Касимова-Моасе. Протоумнокрасавец, родоначалник на българския умнокрасивитет, затова е и толкова тачен Алеко, защото всеки българин се припознава в него като заобиколен от Ганьовци фин европеец.

Иерлдан, учудвам се, че не си намерила дружно споделяне на този така разпространен възглед (мисля, че я помня темата, но не я следих), вероятно или не си случила на достатъчно умнокрасива и бърчеща нос пред хипотетичния измислен български манталитет аудитория, или си успяла въпреки благоприятните условия да попрекалиш с отграничаването си от въпросния манталитет. Wink

# 1 114
Знаех си че точно ти ще се включиш. Ще цитирам Бекет по спомен - какво ли вижда щраусът, като си навре главата в пясъка. Това, че нещо лично на теб не ти харесва, не означава, че е грешно. А ти си свободна да докажеш противното - че в България не се краде масово, че това не е на високо ниво, че народът активно се бори срещу корупцията на властеимащите или че горните са изключения.

# 1 115
Няма какво да се обиждаме от фактите. Голяма част от сегашните проблеми са точно по вина на манталитета. Не съм съгласна с тезата, че по време на комунизма царял кой знае какъв ред и възпитание и 89 изведнъж някой подменил хората и насила ги направил чалгаджии. В свободата си проличава кой какъв е, а не когато си бил принуден да си трайкаш от страх.

# 1 116
Скрит текст:
Мен, например, ме прави щастлива редът и дисциплината. Искам да ми е подредено и равно, чисто и приятно, като в северна държава. Забелязала съм, че го постигат, като налагат закона със сила, безкомпромисно и без отлагане и обсъждане. Не забелязвам работа в тази насока в България на нито едно ниво, жалко.

Искаш, ама няма, защото масово българите разбират законите и реда като "да важи за другите, ама не за мен". И ако затегнеш режим и глобиш всеки нарушител в София по 2 или 3 пъти на ден потърпевшите ще се възмутят и ще гласуват срещу теб. А ще са много. всички ругаем правителството, но истината е, че какъвто народът, такова и управлението.

Във всички държави, където уж имаме съзнание, то е формирано векове наред с наказания. И пак е доста крехко, защото щом дойдат тук, чужденците веднага си губят съзнанието.
  Радват се на "свободата" чужденците, разпускат някоя година и обратно под ботуша на правилата в родините им. И обратно, българите, позадържали се в цивилизацията, свикват на реда и дори започва да им липсва при гостуванията в България.
 Защото там не е само закона на тоягата, но и на моркова, мисля аз.

# 1 117
Бай Ганьо не е писан по соца, но носител на "българския манталитет" е авторът му - ау, какви простаци са българите, само аз, мама, татко и моите петима приятели се случихме такива изтънчени сред Ганьовците. Бетер от Мария Касимова-Моасе. Протоумнокрасавец, родоначалник на българския умнокрасивитет, затова е и толкова тачен Алеко, защото всеки българин се припознава в него като заобиколен от Ганьовци фин европеец.
Скрит текст:
Иерлдан, учудвам се, че не си намерила дружно споделяне на този така разпространен възглед (мисля, че я помня темата, но не я следих), вероятно или не си случила на достатъчно умнокрасива и бърчеща нос пред хипотетичния измислен български манталитет аудитория, или си успяла въпреки благоприятните условия да попрекалиш с отграничаването си от въпросния манталитет. Wink
Бай Ганьо не е герой/образ представляващ/обобщаващ българския характер/манталитет в цялост. Не мисля, че Алеко се изживява като "родоначалник на българския умнокрасивитет" с цел да се дистанцира от ганьовщината. От позицията на човек, високообразован за времето си, имал възможност да срещне други нации, е създал Бай Ганьо с отрицателните черти на българите т.е. показва само едната страна. Не го е направил с користни цели, напротив, четейки написаното, едва ли някой би се припознал като Бай Ганьо, но би могъл да се замисли как да не бъде такъв.

# 1 118
За бригадите от едно време, не е било само цел "безплатен труд", а с идея възпитание
Голямо възпитание (подтискане и смазване)
падна, резултатите са налице. Най-бедни в EU.

За бригадите от едно време................
Само тук чета негативи от тях, все в реалността са с хубави спомени, разказвайки "за тогава".
Има по-социално приемливи и по-евтини
начини за генериране на приятни спомени.

Често се коментира, колко липсвала казармата на днешната младеж и че било хубаво да се върне. Аз лично бих избрала бригада, но ..Wink
Най-вероятно не би избрала нито едното,
нито другото да съществува, ако Ви
удържат от заплатата(пенсията), за да
ги финансира държавата.

На съзнанието не може да се разчита.
Затова са законите и правилата.
И аз обичам ред и дисциплина. Това ми липсва от соца. Нищо друго.
Това не бяха номинални закони и правила,
ред и дисциплина. По-скоро бяха маскирани
като такива. Резултатите от налагането им
ги видяхме още през 80-те, когато народната
република изпадна в поредица от финансови
фалити. 

Обичам ред, но свободата ми е много по-ценна.
Тази мисъл е венеца на темата.
Вече 79г се борим за икономическа, политическа,
социална, здравна, образователна и пр. свободи
на базата, на които да живеем по-добре, с повече
пари.

# 1 119
Не са противопоставени редът и свободата, а степенувани. Споко.

И на мен не ми трябва "ред", ако няма свобода.

# 1 120
Ред...Всеки си представя вариации на това как изглежда. Измислили държавата да го наложи.  Но в основното, да налага спазване на приети правила , които сама си избира. Демократично(от всички) или не толкова.
 Да противопоставя на престъпността ред, да осигурява   спокойствие, от всякакъв вид,  хората да работят и отглеждат децата си, образование  ,здраве, социален мир  в общи линии. Напредък   и стабилност, предвидимост.
 И като се изтърве , като я яхнат  едни групи , отиде цялата система.
 Няма да се сетим за миналото , ако няма противовес в някои  отношения  сега. Някак диво стана. И дълго.

Няма комфорт в страх.

# 1 121
Свободата е отговорност. Редът си е ред и създава спокойствие и сигурност, ако се спазва от всички. Но, като има анархисти като Шидерова и брат ѝ, не става. Те са вечно прът в колелата. Сами си пречат някои хора.

# 1 122
  • Другата България
Докато има хора, и те са все повече и повече, които отъждествяват свободата със свободия, не виждам нищо странно в това, че има такива, за които стария строй с ред и ограничени “сбободи“ в зависимост от мирогледа е за предпочитане.

# 1 123
Няма какво да се обиждаме от фактите. Голяма част от сегашните проблеми са точно по вина на манталитета. Не съм съгласна с тезата, че по време на комунизма царял кой знае какъв ред и възпитание и 89 изведнъж някой подменил хората и насила ги направил чалгаджии. В свободата си проличава кой какъв е, а не когато си бил принуден да си трайкаш от страх.

Любителите на чалгата преди слушаха сръбско, така че съвсем естествено се преляха към този жанр. Това са едни и същи хора и няма какво да се лъжем, доста са.

Другото смешно нещо е за всеобщата образованост и грамотност - ами че нали сега по социалните мрежи дращят неграмотно и невежо хора на моя възраст, получили образованието си през соца? Да не би да са само малките. Те малките всъщност си пишат на английски и темите им са специфични, никой от тях няма да седне да политиканства и патриотарства  изтезавайки правописа.
Излиза, че превъзходното образование по време на соца е дало плодове, характерни с неграмотност, недоверие в науката и вяра във всякакви конспиративни и псевдоисторически  теории.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 12:49 от Iris04

# 1 124
Неса малцина.
 Преди малко ми попадна от руски, един текст. Май ми прилича на нещо.
 Като пътували през пустинята 40 години , евреите се установили в светата земя   и изградили домове, сядали вечер и старите разказвали на малките, какъв хубав сладолед имало в Египет.

Общи условия

Активация на акаунт