Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 264
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 200
ЧС, Лисенко и Мичурин са били радетели за тогавашното ГМО, но понеже не са разбирали, нищо не се е получило.

Именно. И слава Богу, иначе кой знае какво щеше да стане. Руската мисъл е тествала и кръстоска на хора с маймуни за да получи свръхвойници... Е, не се е получило разбира се Wink

А лустрацията у нас я спра народът. Както и бързата приватизация. Пак си гласува за БСП и докато да дойде СДС на власт ченгета и комундета си оплетоха кошницата.

# 1 201
  • София
Руската мисъл е тествала и кръстоска на хора с маймуни за да получи свръхвойници... Е, не се е получило разбира се Wink
Е, ако си говорим честно, ЦРУ е правило опити с ЛСД, и то не върху доброволци

А логиката на западните сили обикновено е: Може да е кучи син, но наш кучи син.

# 1 202
Руската мисъл е тествала и кръстоска на хора с маймуни за да получи свръхвойници... Е, не се е получило разбира се Wink
Е, ако си говорим честно, ЦРУ е правило опити с ЛСД, и то не върху доброволци

Това с наркотиците, радиацията и какво ли не всички са го правили. Ама това с маймуните според мен кърти мивки.

# 1 203
  • Пловдив
И да допиша: не го виждам изобщо големия ефект и смисъл на така наречената лустрация. То зависи и кого засяга, де, и какви права за заемане на длъжности и дейности ограничава. Разбира се, че на заемалите най-влиятелните политически постове не им е мястото по подобни постове и в бъдеще, но то това си става естествено. Другото е надценено. Даже май много.

"Лустрация, лустрация, лустрация" ми звучи малко като "съдебна реформа, съдебна реформа" - празен лозунг за нещо без ясно съдържание и без приписвания му ефект.

# 1 204

Именно. И слава Богу, иначе кой знае какво щеше да стане. Руската мисъл е тествала и кръстоска на хора с маймуни за да получи свръхвойници... Е, не се е получило разбира се Wink

Ти съвсем сигурна ли си , че не им се е получило ? Wink
Кой е достоверния източник ?

# 1 205
  • София
Все едно германците тутакси са направили лустрация след ВСВ.
Колко бивши хитлеристи, вкл. относително високо в системата, са останали на постовете си... И са си имали тайни организации за подкрепа. Това не става от днес за утре

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 16:15 от Cuckoo

# 1 206
  • София
Лустрацията имаше смисъл преди 30 години. Много неща можеха да са различни. Сега е безсмислено да се говори дори. Кофти, но така се получи.

# 1 207
И да допиша: не го виждам изобщо големия ефект и смисъл на така наречената лустрация. То зависи и кого засяга, де, и какви права за заемане на длъжности и дейности ограничава. Разбира се, че на заемалите най-влиятелните политически постове не им е мястото по подобни постове и в бъдеще, но то това си става естествено. Другото е надценено. Даже май много.

"Лустрация, лустрация, лустрация" ми звучи малко като "съдебна реформа, съдебна реформа" - празен лозунг за нещо без ясно съдържание и без приписвания му ефект.

Така звучи, защото не беше направено. Имаше уволнения, ама не точните. И всичко пак стана като имитация на дейност.

Все едно германците тутакси са направили лустрация след ВСВ.
Колко бивши хитлеристи са останали на постовете си... И са си имали тайни организации за подкрепа.

Имаше един много хубав документален филм по някой от научните канали за това. Германия е била окупирана и е ясно, че германците е нямало как да правят лустрация. Направили са им я съюзниците, но скоро станало ясно, че една много голяма част от немците са били с нацистки виждания, прояви и прочее. И че ако денацифицират качествено няма да останат свободни хора. И тогава решили да се ограничат само до най-главните. То това е и идеята на лустрацията, не да се преследва всеки член на БКП.

# 1 208
  • София
ЧС, мен са ме уволнявали, т.е. прекратиха ми безсрочния договор и ме накараха да подпиша срочен, който не подновиха. Случи се при Румен Христов от СДС, много законно, няма що, сигурно застрашавах демократичната власт.
Не знам защо не обжалвах.
То заради такива случаи направиха Закона за държавния служител.

# 1 209
Гледам, че сте оживили темата, но си мисля, че на фона на задаващите се пети ли, шести ли поредни избори демокрацията не е актуална вече у нас. В смисъл, докога ще караме народа да избира, докато той ясно казва, че не може? Не беше ли повторението на едно и също действие с очакване за различен резултат симптом на психопроблем?
 (Май вече имаме социалистически тоталитаризъм vs шизофренията на един цял народ.)

# 1 210
ЧС, мен са ме уволнявали, т.е. прекратиха ми безсрочния договор и ме накараха да подпиша срочен, който не подновиха. Случи се при Румен Христов от СДС, много законно, няма що, сигурно застрашавах демократичната власт.
Не знам защо не обжалвах.
То заради такива случаи направиха Закона за държавния служител.

Ми ей на - теб, вместо някой важен. Абсолютна грешка и нищо направено като хората.

Лустрацията имаше смисъл преди 30 години. Много неща можеха да са различни. Сега е безсмислено да се говори дори. Кофти, но така се получи.

Разбира се, днес само приказваме. Нищо не може да се поправи.

Ти съвсем сигурна ли си , че не им се е получило ? Wink
Кой е достоверния източник ?

Много "оригинални" на руски. Има и на български не по-малко.

https://www.gazeta.ru/science/2016/02/09_a_8064467.shtml
https://www.youtube.com/watch?v=ZiTrNZDqma8
https://smotrim.ru/video/211358

# 1 211
  • СИ
ЧС, Лисенко и Мичурин са били радетели за тогавашното ГМО, но понеже не са разбирали, нищо не се е получило.

...

Сега се сещам за един виц от онова време.
Как е умрял Мичурин? Ами паднал от една диня...!            Satisfied

# 1 212
От ягода, от ягода Simple Smile

В духа на темата, днес във фейса ми излезе тази картинка.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 17:19 от Iris04

# 1 213
Интересно ми е как някои очаквате лустрация, като тя е щяла да засегне Атанасов, Бойко, Х.Иванов, И.Костов и подобни личности, които са били я у БКП, я у ДС.

# 1 214
Само членството не е основание, става въпрос за заемали висши партийни длъжности или доносници. Костов не е бил член на БКП, подавал е документи за членство, но е отхвърлен.

Общи условия

Активация на акаунт