Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 266
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 215
От ягода, от ягода Simple Smile

В духа на темата, днес във фейса ми излезе тази картинка.
Скрит текст:
Само дето степчетата са от 1990-те, преди това имаше нектари дето бяха от плодове.

# 1 216
Че кой ученик ще си купи нектар от плодове и откъде? Те бяха в едни като бирени бутилки и бяха много неблагонадеждни  Никога не сме купували, тогава хората си правеха компоти..
Степчета имаше осемдесетте, може да не са се казвали точно степчета, но бяха в пликчета и някои  вместо да ги разтварят си ги изсипваха на езика, където те пукаха.Ставаха също и за боядисване на цветни кичури в косата

# 1 217
Аз си купувах нектар от кайсии и го смесвах със сладолед на шейк. И сега ми е любим вкус.

# 1 218
  • София
Нектарите бяха всичките с един вкус - на кайсия и доста гъсти. Сигурно са били истински, но можеха да ги разредят малко. Ябълката на Швепс беше хубава и казваха, че в топло време гърмяли, явно са били без консерванти.
Човек не цени това, което има, тогава драпахме за кОла. Сега я пия веднъж на полугодие.

# 1 219
  • Русе
Не се сещам в къщи да са купувани сокове от плодове от какъвто и да е характер. Родителите ми правеха нектари с някакви сложни тенджери Само едни лимонади,етъри  и кока кола се купуваше. Имаше по едно време една много интересна напитка - Бреза. Не знам от какво я правеха, но беше много свежа. Но не беше нещо масово. Около 1990 си купих първата сокоизтисквачка и умирах от кеф, въпреки че похабяваше половината ябълка.

# 1 220
Гледам, че сте оживили темата, но си мисля, че на фона на задаващите се пети ли, шести ли поредни избори демокрацията не е актуална вече у нас. В смисъл, докога ще караме народа да избира, докато той ясно казва, че не може? Не беше ли повторението на едно и също действие с очакване за различен резултат симптом на психопроблем?
 (Май вече имаме социалистически тоталитаризъм vs шизофренията на един цял народ.)
На хората им омръзна да ходят да гласуват, а да стои все служебното правителство. Обаче май точно това е целта на някои хора (тук и отвън), да ни убедят, че не ни трябва парламентарна република, колко по-хубаво би било да е президентска (диктатура).

# 1 221
Какво значи "Демокрацията  не е актуална вече у нас"?

# 1 222

Скрит текст:
Само дето степчетата са от 1990-те, преди това имаше нектари дето бяха от плодове.
Взе ми думите, явно потребителката е била малко дете през 90-те, щото и аз помня нектара и бебешките пюрета.
В училище си купувахме да пием пюрета, бяха вкусни и на достъпна цена.
Сега сигурно са 3-4 лева малкото бурканче.
Тези "степчета" дето ги споменавате през 80- те се наричаха лимонада на прах, ама пюретата бяха хит.

# 1 223
Скрит текст:

Скрит текст:
Взе ми думите, явно потребителката е била малко дете през 90-те, щото и аз помня нектара и бебешките пюрета.
В училище си купувахме да пием пюрета, бяха вкусни и на достъпна цена.
Скрит текст:
Сега сигурно са 3-4 лева малкото бурканче.
Тези "степчета" дето ги споменавате през 80- те се наричаха лимонада на прах, ама пюретата бяха хит.
Нектарите бяха половин литър и трудно се изпива в междучасието, а плодовите бебешки пюрета бяха с близък вкус и консистенция.
Нямам спомен да сме носили бутилки, дори с вода, в чантите.

Не знам колко  са се купували консервирани плодове, било нектари, компоти, сокове ..., защото хората масово правеха зимнина в значителни количества - компоти, сокове, сиропи ....

# 1 224
  • София
По мое време (70-и 80-те) единствените вкусните бебешки пюренца бяха кайсия и морков, но бяха рядкост. Когато пуснеха от тях, заварилите ги късметлии купуваха цели кашони и докъдето стигнат. Постоянния асортименнт от плодови пюрета бяха ябълка с ориз, което беше много гадно.
Основно купуваната напитка от домакинствата беше Швепс. Не го разреждаха много качествено и често плуваше парцалеста утайка на дъното. Имаше лимонада и Етър и безалкохолно - ябълка, което ставаше на вкус. Кока-кола и Пепси пускаха рядо.

# 1 225
Спомням си едни сифони за газирана вода в домашни условия - хитът беше да се направи газирана напитка с домашните плодови сиропи и такава газирана вода. Само беше тегаво да се намери къде да напълнят отново патроните с които работеха, поне в малките населени места трудно се намираше. Съответно тая джаджа най-често се вадеше само за гости. Наскоро я намерих на дъното на един шкаф, не съм убедена дали е в изправност но ми върна много спомени.

# 1 226
Да, Щвепс Мандарина градската легенда беше, , че се прави от тиква, мотаеше се в него нещо...

Зимнина хората правеха, защото зимата нямаше плодове и зеленчуци. И есента дори хората, които нямаха близки на село, които са произвели някаква продукция купуваха от пазара зеленчуци и плодове и си правеха зимнина.
Примерно, отиваш в панелен квартал в София и там някой в градинката пред блока вари лютеница. На балконите чушкопеци... Не знам този артикул дали го знаят младите...
Става въпрос за десетки буркани, за да има какво да се яде цялата зима. Държаха се в мазето на блока. Там някои дори имаха бидони с кисело зеле. Готови консерви не се купуваха, дори и да е имало бяха примерно един вид и с лоша репутация и странна консистенция.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 20:43 от Iris04

# 1 227

Нямам спомен да сме носили бутилки, дори с вода, в чантите.

Ами да, пиехме от чешмите в тоалетната и толкоз.

# 1 228
Консерви с грах се купуваха... или поне ние купувахме.

# 1 229
Да, щото нямаше как някой капиталист да бутилира трапезната вода и да я продава по левче😉.

Общи условия

Активация на акаунт