Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 345
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 335
Скрит текст:
Е, инженер Ганев е внукът на бай Ганьо, живял по соца, който участва в историите с инженерен елемент, не във всички.
Иначе в детските вицове ги имаше и бай Ганьо руснака, бай Ганьо германеца, бай Ганьо американеца и бай Ганьо българина (позачудих се дали не с главна буква като прякори, но според мен - не).

Скрит текст:
----

Какво изобщо значи "национални кусури"?! Българска национална черта, нещо, характерно специално за българите, е да крадат, мамят и кво беше, да не търся... абе, всичко по списък?
Посмали, Манго.

Не си спомням такива вицове, как така Бай Ганьо американеца и другите? Обикновено се срещаха американец, руснак (или англичанин, французин) и Бай Ганьо... и вицът продължава. Чужденците  не мисля, че са били Бай Ганьо.

# 1 336
  • Пловдив
Както го разкаже разказвачът, може и само с американеца и французина. Деца ги разказваха тези вицове. Ето пример.
http://vicovee.weebly.com/104110721081-10431072108511001086.html

https://www.perunik.com/jokes/read/28767

# 1 337
Я виж ти. За пръв път виждам, благодаря.

# 1 338
Тоест, да приемем, че някъде, някой си плаща данъците с усмивка и радост? Някой си запълва свободното време с чистене на улици, защото му е приятно?
 Айде стига, бетер политиците станахме. 😃
Не, но днес гледах един репортаж отново за чистене на една река,  която хората... бяха напълнили с тонове боклуци. Оказва се, че в някои населени места хората съвсем съзнателно си вземат чувалчето с боклука, че дори и по-големи неща, примерно стар дюшек, дрехи и т.н. отиват и ги хвърлят в реката. Преди мислих, че хора, които къмпингуват или се разхождат в планината хвърлят боклука си произволно, но се оказа, че масово по селата чакат да се стъмни и хвърлят в реката. Вижте нашето море и го сравнете с други страни, ами тъжно е... на мен ми е болно, че е така, освен че ме е срам от тях. Защо постъпват така дори на вид мили хора, които в нужда ще ти помогнат, канят те в дома си ... в това село конкретно масово хората или близките им работят в Германия и след това се връщат тук, не вярвам там да постъпват по този начин. Аз не обичам да се сравнявам със Западната култура точно, ето в случая да вземем една Япония като пример.

Бай Ганьо турчина е Реджеп Иведик People Boy

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 20:07 от T.Valcheva

# 1 339
  • Пловдив
Реджеп Иведик е Ванката по-скоро. Wink

# 1 340
Реджеп Иведик е Ванката по-скоро. Wink
Кой е Ванката? Има и друг съвременен турски Бай Ганьо от филмовата поредица Eyyvah Eyvah, помня че когато го гледах преди години беше много смешно, повече от за Реджеп филмите даже.
Трябва всяка държава да си има Бай Ганьо, що се отнася до хигиенни навици например много западно европейци могат и трябва да бъдат осмени.

Повече от корупцията дори ме дразни простащината между хората, отивам на фризьор днес и чувам закани за бой над учителка, защото си е позволила да пише 2ка на детето. Не била яла бой и се продължи със закани и обиди на местен диалект. Аз се смятам за патриот, но има моменти, в които се чудя какво съм направила, че да се родя тук, все пак се радвам, че не е в Сирия примерно или Газа, но... не искам да се сравнявам с тях. Мисля, че нашето място може да е най-доброто, хем в Европа, хем Източна - много по-топла, сърдечна култура, но има нещо, което пречи да се изяви най-доброто.

# 1 341
  • Пловдив
Един от Бургас, който прави някакви игрални клипчета за героя Ванката. Актьорът не се казва така.
Някаква детинска работа са, не са някой шедьовър, но им гледах новогодишния епизод и тук-там се посмях. Ванката всъщност не е точно простак, по-скоро някакъв серсемин е, но Реджеп Иведик е горе-долу негов съвременник, не на Ганьо.
Направиха и игрален филм по клипчетата със заглавие "Бай Иван".

Разсмя ме с това за обидите на "местен диалект". Wink Какви ще да са тия толкова местни обиди? Диалектите у нас отдавна са на практика мъртви, каквото и да говорят радетелите на правилното говорене, затова ми стана интересно кои са думите, ако ги помниш.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 19:48 от Магдена

# 1 342
Тарикат и далавера, според мен много добре описват народопсихологията на българина. И двете са с ориеталски произход и сочат добре с кого сме подобни. Арабите от край време се занимават с търговия и взаимоотношенията явно е просто да бъдат транзакциионни дори на междуличностно ниво. Обаче, при нас го има и европейския елемент - т.е. държавата като институция, и оттук насетне започва противоречието да изтарикатсваш по европейски😀.

# 1 343
а Бай Иван го знам, даже го имам изтеглен, но не му е дошъл редът. Но когато става дума за осмиване на наши черти на мен някак не ми е толкова смешно, както когато гледам за някой друг, а по-скоро ми става неудобно или направо се ядосвам, затова още не съм го гледала. Но ще видя новогодишното клипче тогава.

Ххаха нарекоха учителката стар кукундрел, била в критическата, затова пишела 2ки, а не защото детето не знаело. Joy  Но имах предвид, че я обиждаха и говореха на диалект/на меко. Sweat Smile

Тарикат и далавера, според мен много добре описват народопсихологията на българина. И двете са с ориеталски произход и сочат добре с кого сме подобни. Арабите от край време се занимават с търговия и взаимоотношенията явно е просто да бъдат транзакциионни дори на междуличностно ниво. Обаче, при нас го има и европейския елемент - т.е. държавата като институция, и оттук насетне започва противоречието да изтарикатсваш по европейски😀.
Но при съседите, (Гърция и Турция), търговията им върви повече, а при нас не... точно обратното мисля, че нямаме добра култура за бизнес и съответно туризъм.

# 1 344
  • В небето
Само ние сме кофти материал в целия свят.

В цела Бела Рада и в цели бели свет.
Смеехме му се на ББ на изказването за кофти материала, но за съжаление е прав. Това да препишеш на изпит; да изпревариш балъците с чинно чакащи автомобили; да се прередиш на опашката; да излъжеш, да измамиш, да прее..ш (съседа, отстрещната страна по договора, държавата). Качества, трайно вродени и безценни за българина, наслагвани вече повече от хилядолетие.
Олекна ли ти като наклевети и се изплю върху българския народ?

Обиден/а ли се почувствахте? Аз лично от истината не мога да се засегна. Вместо да подскачате като ощипана булка, замислете се над написаното и опонирайте с аргументи за противното.

# 1 345
  • Наблизо
Вълчева,на турците им върви,защото им липсва това “Тоя ся на какъв ми се прай,аз да не съм му роб” и т.н.Като работата им е в туризма и услугата,се сгъват на четири,но ще продадат.И не го смятат за унизително,даже са горди,че са продали и си е майсторство за тях.
В България е масово хората да искат да са шефове,да има на кого да са отгоре.това да работиш с клиенти,хора,е супер гадно.Никакво уважение.Щом ти се дават пари,значи ще се държат както си искат.Всичко да им е на минутата и не дай си боже да сгрешиш…
Гърците по-ги помързява,те имат някаква насадена идея,че щото са наследници на древна Гърция,защото примерно славяните са били по-бедни от тях,защото нещо..но вече с години ходим на море в Гърция-ресторантите обслужването е на чудесно ниво,усмихнати хора,прекрасна храна.Не сме попадали на кофти обслужване.Умеят да продават и те.
Докато в България е редовно.И не,не е заради заплатите.Някакъв комплекс е,тип “Пази боже,сляпо да прогледа”.
В империалистическите държави (казвам го с умисъл) го има това.Само че те могат все още да си го позволят,защото все още мигранти идват да им работят кофти работата.И пак няма такова кофти отношение между хората(масово) и отношение “Щом ти плащам,значи си ми роб” и осмиване на този тип труд.

# 1 346
Днес прочетох мнението на една британска журналистка, изразено в един от най големите ежедневници: “Патриотизъм, солидарност, съчувствие, колективно съзнание, групова лоялност: това са емоциите, които създават усещането за една функционираща държава.”

Много от изброениге звучат като комунистически рефрени, но ако човек се замисли, без съчувствие към тези, които не са имали твоя късмет, солидарна данъчна система, разбиране че всеки трябва да допринася по малко за това, което всички ползват и особено патриотизъм, или поне да не “цакаш” държавата при всяка възможност, нямаш много шанс да получиш добър резултат, било то при социализъм или капитализъм. Много неща зависят от самите хора.

# 1 347
Точно те, които излязоха от ЕС за да не им се свършат работните места и после реват че няма кой да им бере продукцията.. не знам каква солидарност изповядват.

Иначе наистина звучи супер, но ние нямаме нищо от казаното като нация. Отделни индивиди го имат.

# 1 348
Национална солидарност, не интернационална. Чак пък солидарност от девет земи в десета, звучи много СССР.

# 1 349
Солидарността е хубаво нещо, но трябва да е с мярка. А не като у нас едни мургави съграждани да консумират почти всички социални фондове, да не се осигуряват, а да ги лекуват безплатно, а те за отплата да бият лекарите.
С патриотизма е същото - в здравословна доза е добре, но ако я премине става голямо зло. Справка - македонците например, заслепени от шовинизъм. Или Руснаците, готови да тръгнат на война с промити от патриотизъм мозъци.
Иначе груповото съзнание, лоялност и прочее без съмнение са нещо добро и в крайна сметка даже са по-изгодни за отделния индивид от егоизма. Но е трудно за схващане и затова трудно се възприема, конкретно у нас.

Общи условия

Активация на акаунт