Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 291
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 860
Яворов е депресар и мизантроп. Накрая и се самоубива. Как искате от такъв човек да види жизнерадостния и красив селски живот?!

# 1 861
А как се наричат хора, които виждат неща, които не съществуват?

# 1 862
Веселякът Чудомир ли вижда несъществуващи неща в нашето прекрасно село?!

# 1 863
Бъркаш жизнерадостен и красив със смешен и весел.
Да не вадя примери сега, ама поне разказа за бай кой беше, дето ходел при фелдшера да му вади зъбите, щото упойката била едно шише гроздова - ми не е особено жизнерадостен, но смешен, виж, да.
Както и за даскала - 6-ца само на господа Simple Smile...
Бая повече сатира има, отколкото жизнерадост.

# 1 864
Абе колко да е пресилена тази сатира. Много от персонажите на Чудомир са реални хора.

# 1 865
Да припомним само, че и Чудомир се самоубива.

# 1 866
Защото е бил тежко болен, страдал е  от жестоки болки и са му оставали няколко месеца в нечовешка агония. И то след като предава на редакторите се последното написано,  изпраща на всички, с които е свързан, писма, в които обяснява  решението си. Така че не е било моментен акт на отчаяние и депресия, а съвсем обмислено решение. Болестта му е била рак на устната с метастази навсякъде. А и до последно не е загубил чувството си за хумор, както съдим от едно от писмата.

Научил си, вярвам, че към известната ми болест се появи и пневмония, и аз, който бях 75 к.гр. сега съм 62. Може да се очаква значи, че болницата ще напусна по гръб. А искам в Казанлък да ми приберете кожата и костите и моля за вашите услуги. Жена ми също е болна и никаква не би я свършила без ваша помощ.

Това е последния бюлетин. Ракът и Берлин не можа да го опече, а пневмонията и десетките по-незначителни болежки, които се появяват напоследък, ще направят каквото трябва. С най-сърдечни чувства и поздрави на всички казанлъчани – Чудомир”

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 09:53 от Iris04

# 1 867
  • Наблизо
Струва ми се много лицемерно да се обяснява колко бил щастлив и доволен българския селянин между Освобождението и 1944.
Бос,децата му умират,кирпичени къщурки и а имаш крава да ореш (ако нивата е твоя) си добре.Иначе ореш ти,с плуга на гърба си.
Ако бяха едни такива щастливи,здрави и нахранени повечето,нямаше да си дават децата слуги или да ходят та се бъхтят за стотинки в тютюневите заводи и други подобни,собственост на разни велможи,които им подхвърлят по нещичко.А и благодарение на тези велможи и огромните им заеми от Германия,България се включва на страната на германия в ПСВ.
Все едно не сте чели Смирненски,Йовков.
А на Яворов точно творбите като Градушка са наистина истинските.
Не разните любовни празнословия,на които са се въодушевлявали придворните дами на царицата,докато се чудят чай ли ще пият или кафе.

В Европа по това време не е изключително по-добре за бедните и селяните,само че повечето държави са си имали и имат приток от бившите им колонии да им работи.

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 10:31 от BeautifulM

# 1 868
И след 1944 година не са били щастливи, след като са им национализирали земята, от която са се препитавали. Някои са се самоубили, други са били преследвани, защото имали "много" земя преди това..

# 1 869
  • Наблизо
Спенса,аз никъде не съм оспорила това.
Отговарям на мненията по-горе,като това на Глухчо,че селяните масово са били едни щастливи в прекрасното българско село преди соца,което е най-малкото лицемерно.
Някак точно такива мнения подхранват адорацията към соца.Селянинът,защото е селянин,трябва да е доволен на мизерното си съществуване и да чака подаяния и да се бъхти като вол.
Септемврийското въстание и деветоюнския не се случват само защото болшевиките са платили.Те просто стъпват върху гнева и невъзможността на немалка част от българското население (селско и градско-работническо) да живее нормално.Особено пък след няколкото войни.

# 1 870
В социалните мрежи е пълно със снимки от Царска България на супер модерни американски трактори с които селяните са орали. Както и снимки на села от които се вижда,че са били...електрифицирани. Снимки на усмихнати и щастливи хора по улиците в София,Варна,Бургас,облечени в официални тоалети. Мъжете почти винаги с костюм и вратовръзка. Дори и работниците.

Докога ще вярвате на малоумната комунистическа пропаганда за "кирпичените къщи" и прочие!

# 1 871
Няма строй в човешката история досега, когато всички да са били доволни и щастливи. Опортюнистите винаги са си ОК, богатите в по-голямата си част също. За бедните и необразованите възможностите винаги са били по-малко, затова са и революциите, превратите и войните - за да се поразместят пластовете. Отделно концепцията "щастие за всички" е относително модерна. И все още странна в много части на света.

# 1 872
Отговарям на мненията по-горе,като това на Глухчо,че селяните масово са били едни щастливи в прекрасното българско село преди соца,което е най-малкото лицемерно.
Някак точно такива мнения подхранват адорацията към соца.Селянинът,защото е селянин,трябва да е доволен на мизерното си съществуване и да чака подаяния и да се бъхти като вол.
Септемврийското въстание и деветоюнския не се случват само защото болшевиките са платили.Те просто стъпват върху гнева и невъзможността на немалка част от българското население (селско и градско-работническо) да живее нормално.Особено пък след няколкото войни.

Не знам защо свързвате селяните с мизерно съществуване. Дори и художествената литература, позната на всеки, , а не само по-специализираните етнографски и социологически проучвания  за  това време не показват такова нещо. Някои селяни са били добре и са живели в охолство, а други зле, в едно село обикновено има няколко имотни фамилии, повечето са средна ръка и няколко изпаднали  в бедност по разни причини семейства -  вдовица, с болен мъж, пияница, с голяма челяд, която се хваща да аргатува по чуждите ниви. Дори и само къщите като се гледат, като архитектура и благоустройство, изобщо не навяват на мизерия. Стопански постройки, дворове, селскостопанската техника също навлиза своевременно, посуда, домакински пособия, облекло. Ръкоделието, например на баба ми между двете войни е изработвано по модели от немски списания препечатани в българските им еквиваленти, които тя е получавала в село от северозапада, в близост до Бяла Слатина.

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 10:54 от Iris04

# 1 873
Не върху гнева, а върху алчността. Друго не може да обясни избиването на огромна част от българската интелигенция.

# 1 874
Това е една друга лъжа – че "огромна част" от интелигенцията била избита! Напротив,интелектуалците масово след септ.1944г. се предават и продават на комунистите...

Общи условия

Активация на акаунт