Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 383
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 980
  • София
Само да отбележа, че т.нар. "окупация" не е до 1989 г.
А демократичната власт преди окупацията докарва 2 национални катастрофи, но това се замита срамежливо, нали са били елитът на нацията
Кое точно наричаш демократична влас? Комунистите ли?

# 1 981
  • София
Това броене на "националните катастрофи" - първа, втора... - пак е продукт на соц нАуката, струва ми се. Как се дефинира без емоции една "национална катастрофа"? Говоря за броенето и термина, не за оценката на причините и последиците на войните.
Трябва да питам учителя на сина ми дали са ревизирали и катастрофите по царско време в нещо по-лицеприятно. Аз съм учила по соцнАуката, а и ти.
Кои катастрофи са по-зле - преди 1944 или тошовите, не мога да преценя, историята не ми е слабост.
Кое точно наричаш демократична власТ? Комунистите ли?
Боравя с понятията на velika.shiderska. Според нея преди 1944 г. е била демокрация съвсем по идеалите на Левски. Дори когато са забранени партиите

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 12:50 от Cuckoo

# 1 982
  • Пловдив

Кое точно наричаш демократична влас? Комунистите ли?
Очевидно не - иронизира ония, дето при соца им викахме фашисти, че дори и за "фашистко робство" се говореше.

-----
И аз съм учила по соцнауката, да. Затова и казвам "струва ми се".

Кои "катастрофи" са по-лоши, не знам, ама едните са след войни, а другите - в мирно време (студената война не е много война, затова е студена).

# 1 983
  • София
Само че някои войни са вследствие нереалните амбиции на царя. Войните са хубаво нещо за производителите на оръжие и държавните доставчици (и за бъдещите историци), но за държавата са съсипия
Иначе е яко - България на 3 морета, но именно синът на Симеон е оставил хората да си отдъхнат (изгубил някои земи, разбира се) и царувал 40+ години.

# 1 984
Шидерска, позволявам си да ви напомня, че живеем в свободна държава. Изтриването, заключването и отричането на неудобни, несъвпадащи с "правилното мислене" мнения е подходящо за един тоталитарен, тираничен режим, но все пак не сме в Северна Корея. Дори мнения като твоето, обединяващи Ницше, Ванга, Бог и Киро Харварда с цел да докажат някаква несъмнена и безусловна истина, задължителна за приемане, имат своето право да бъдат изказани, чути и кой знае, може би разбрани.

# 1 985
  • София
Талибаните са едни и същи, независимо за коя страна викат. А след 10 ноември видяхме да преминават от едната страна на другата и от "КПСС-БКП" да минават плавно на "Кой не скача, е червен"

# 1 986
Оф Лейди, такъв смях ме напуши с твоите обобщения😂.
Така ми харесва, простичко. Не обичам философствания, ако не е Ницше. Simple Smile

Скрит текст:
А и много се напрягам, като ми обясняват, че "трябва" или, още по-зле, "длъжна съм". 

# 1 987
  • Paris, France
Всичко е имало, никога не е било идеално, но руснаците във вид на великия СССР, първо, ни извадиха от релсите на нормалното, защото соцът, макар да не го смятам чак за нещо ужасно, не е и точно нормално протичане на живота, и второ, ни направиха свой придатък, 16-та република направо, да станем за смях, както и да русифицираме езика си, терминологията си, законите си, какво ли не, до безобразие - малко е унизително. Да, несъмнено с възторженото съдействие на нашите комунета и русофили, не споря, но съвсем не и без целенасоченото участие на самия СССР.
Това броене на "националните катастрофи" - първа, втора... - пак е продукт на соц нАуката, струва ми се. Как се дефинира без емоции една "национална катастрофа"?
Говоря за броенето и термина, не за оценката на причините и последиците на войните.

Съгласна съм с написаното за катастрофите и ненормалния живот по соца, но не и за русификацията. Преди освобождението българският език е бил пълен с турцизми, които пък повечето са били арабизми. След това тези думи и термини са заменени с руски думи, защото руският е бил сравнително чист славянски, който е просъществувал като местен, като търговски и научен език. След соца някои термини се вземат от руския език, защото е бил официален за СССР, който е бил лидера в науката и технологиите в соцлагера.

След разпадането на османската империя турският език също е чистен от арабизми, които са заменени с термини от друг тюркски език или персийски.

В момента арабизираните, берберски езици, като кабилски, например, заменят арабските думи с думи от друг, по-изолиран и запазен берберски език като туарегски или ташельхит.   

Моите баби и дядовци ползваха много турцизми. В едно изречение слагаха по поне една турска дума. Двадесетгодишен не би ги разбрал, нито те него, вероятно. В днешния български има много английски думи. Вкус на времето.

# 1 988
  • Пловдив
Невена, да, отчитам го това, че и в оня по-стар период са вземани думи от руски (и може би не винаги е било нужно, в някои случаи е имало наши диалектни или пък можело да се образуват по не толкова руски тертип). Но в соца има нови порции.
Има думи, които си звучат ачик руски по форма, чак толко не бива, всъщност всичко бива, но е унизително. Нямам време да мисля примери сега обаче. Wink

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 17:00 от Магдена

# 1 989
  • София
Оо, при Алеко е пълно с русизми, нали е учил там, а и окончанията са от типа "ядение и пиение". Синът ми иронизираше, докато учеха До Чикаго и назад.
А Вазов има един разказ за опитите на българите да говорят руски в дните на Освобождението.
Един руснак поискал "свежая булка" и кръчмарят отказал с мотива "Полиция не дозволяет"

# 1 990
Проф. Божидар Димитров за терминологията на националните катастрофи.

https://www.google.com/amp/s/trud.bg/amp/%25D0%25BA%25D0%25BE%25 … 0%25BB%25D0%25B8/

# 1 991
Талибаните са едни и същи, независимо за коя страна викат
Това може ли да го открадна? Sunglasses Талибани много добре пасва на поддръжниците на една съвременна политическа линия

# 1 992
Не разбрах в каква връзка намесихте Ницше...?!

# 1 993
Заради обективността на истината

# 1 994
Истини и факти са две съвсем различни нещо...

Общи условия

Активация на акаунт