Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 258
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 2 070
Има ли примери за същите репресии, или не, би трябвало да е много лесно, предполагам, че  са страшно много и на всякакви нива, като се съди по заявилите се като противници на европейските изгъзици.

Какъв е проблема да се посочат няколко.
Ти да не очакваш, примери с изгаряне на клада, защото така е било някога. Малко или много има прогрес. Мисля, че в тази тема, напред, някой беше писал - преди ни биеха с гола тояга, сега тоягата е "тапицирана" с кадифе.  За някои това е съществена разлика, за други не.
Не мисля, че има смисъл да спорим повече.
Всеки има право на мнение.

# 2 071
Не, не очаквам примери с изгаряне на клада, очаквам примери за същите репресии, а ги очаквам заради честото повтаряне на мантрата "Сега е същото". Би трябвало да е съвсем лесно, както е лесно и да се каже, че не е същото. Аз написах, както и други защо според мен не е същото и просто искам примери, че е същото, а не надприказване.

Мнението няма нищо общо тук, става въпрос за конкретни примери, какво мнение. Право на мнение има сега, преди нямаше, ето още нещо, което не е същото. Но правото на мнение в случая не е релевантно, защото става въпрос за прости примери,  а не лично мнение.

Значи като кажеш А, трябва да можеш да кажеш и Б, ако не, просто казваш, че нямаш такива примери и толкова.

Мисля, че в тази тема, напред, някой беше писал - преди ни биеха с гола тояга, сега тоягата е "тапицирана" с кадифе.  

Какво означава това,  може ли пример за тая тояга с кадифе, с която бият.

# 2 072
Изгаряне на клада, хайде стига. Всички знаем какво се има предвид - изселване, отказан достъп до образование, затваряне в лагер. И всички знаем, че сега такива неща не стават. Толкова ли е трудно да го признаете?

# 2 073
Нямам спомени за политически репресии, не познавах или съм чула за такива от детството ми. Не казвам че е нямало, напротив явно е имало. Имах трима съученици с дядовци в Америка и тези бяха добре живеещи - с доларите и дънките, определено не бяха репресирани, а обратното. Чак в университета като отидох моя близка колежка каза, че баба й, германка, е била в Белене. И майка й и баща й бяха хора с професии и не зле живеещи. Дали са били масови репресиите, примерно, колкото корупцията и злоупотребите сега, предполагам за много тук ще са били, ако те лично имат такъв спомен. Но това пак не ти прави масови.

# 2 074
Не е въпросът дали е масово, колко често или рядко се случва. Имаше твърдение, че сега било същото като при социализма, оттам тръгна спорът.

# 2 075
Не, не очаквам примери с изгаряне на клада, очаквам примери за същите репресии, а ги очаквам заради честото повтаряне на мантрата "Сега е същото". Би трябвало да е съвсем лесно, както е лесно и да се каже, че не е същото. Аз написах, както и други защо според мен не е същото и просто искам примери, че е същото, а не надприказване.

Скрит текст:
Мнението няма нищо общо тук, става въпрос за конкретни примери, какво мнение. Право на мнение има сега, преди нямаше, ето още нещо, което не е същото. Но правото на мнение в случая не е релевантно, защото става въпрос за прости примери,  а не лично мнение.

Значи като кажеш А, трябва да можеш да кажеш и Б, ако не, просто казваш, че нямаш такива примери и толкова.

Мисля, че в тази тема, напред, някой беше писал - преди ни биеха с гола тояга, сега тоягата е "тапицирана" с кадифе.  

Какво означава това,  може ли пример за тая тояга с кадифе, с която бият.
За теб не е същото, но за мен е. Животът ми не е станал различен благодарение или в следствие на промените в политиката. Не са ме репресирали преди, не ме репресират и сега. Не са ме спирали и преди да правя това, което искам, не ме спират и сега. Винаги съм имала свобода и то толкова, колкото ми е нужна.

Спирам с обясненията, не от неуважение, а защото е безсмислено, загуба на време.

# 2 076
Е, радваме се, че има двама нерепресирани и преди и сега. Това напълно подкрепя тезата, че  е същото Simple Smile))

# 2 077
То тезата не беше "И преди не репресираха, и сега не репресират", а точно обратната - "И преди репресираха, и сега репресират".  Но както и да е. Просто е нечестно да се набива в главите на младите и невидели мантрата "И сега е същото".

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 10:48 от Iris04

# 2 078
Ми никой нищо не набива. Младите, ако четат само една страна на дебата, ще мислят едно, ако видят, че има повече гледни точки, ще си задават въпроса - кое всъщност е факт. Тя истината винаги се ражда в спора. По принцип говоря, не за соца.

# 2 079
Разбира се, че ако си запознат само с едната гледна точка, е трудно да бъдеш обективен. Не виждам някой да отрича това.

# 2 080
Различна гледна точка могат да имат репресирани и репресиращи.
Другите е редно да формират мнение от историческите факти, които в сега-то не е толкова трудно да ги намериш. Разбира се, ако умееш да проверяваш източници.

# 2 081
Ми никой нищо не набива. Младите, ако четат само една страна на дебата, ще мислят едно, ако видят, че има повече гледни точки, ще си задават въпроса - кое всъщност е факт. Тя истината винаги се ражда в спора. По принцип говоря, не за соца.

Да, и точно за тази цел искахме да видим примери за политически репресии сега, та да ги сравним с характерните за соца. Тоталитарната социалистическа държава е силно натоварена идеологически, това са нейните устои и поставянето им под каквото и да е съмнение, от  политически вицове, до нелегални сдружения, води автоматично до репресии, които варират от служебно порицание до изчезване в черна камионетка или пребиваване в лагер. Не е нужно да си ги видяла лично, макар че все още не са минали достатъчно поколения, та да няма живи свидетели.

Твърдейки "И сега е същото" е необходимо да се дадат някакви примери, та да почнем да спорим.

# 2 082
  • София
То тезата не беше "И преди не репресираха, и сега не репресират", а точно обратната - "И преди репресираха, и сега репресират".  Но както и да е. Просто е нечестно да се набива в главите на младите и невидели мантрата "И сега е същото".
Успокоителното е, че само малка част, имали "връзки" набиват това на децата си. И такива, които не са особено конкурентноспособни и се задоволяват с малко и си мечтаят, не да са по-добре, а съседът да е, ако не по-зле, то поне като тях.
На подобни хора няма как да им отвориш очите, те си стоят в кошарата и си мечтаят за вкуса на русенско варено в консерва.

# 2 083
И преди репресираха и сега репресират. Не го вижда само този, който не иска да го види или живее твърде прост живот.

Ще оставя това тук:
https://fb.watch/kBAQ0RRspO/

Чисто, прилично облечени стройни хора и за съжаление абсолютно същото.

# 2 084
Младите трябва просто да бъдат научени, че в този свят нищо не идва даром, не се поднася на готово. Когато искат нещо, просто трябва да го постигнат сами. Така е било, така и ще бъде, това не зависи от времето, а как ще бъде оползотворено.
"Ако съдбата ти поднесе лимон, направи си лимонада." Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт