Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 230
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 2 085
Аз ЛИЧНО не съм била репресирана, защото бях дете. Не ми е било проблем да спазвам дисциплината в училище, учех си уроците, ходех по кръжоци, пътувах по лагери и екскурзии (основно в страната, но и в СССР, Чехословакия, ГДР), четях си книжки, ходех на кино по 0.50 лв - какво да ми е Simple Smile
Чак след 1986-87 започнах да се ориентирам малко повече - първо в шепота и недомлъвките на нашите. Разбрах за "зачеркнати" роднини, за които не съм подозирала, разбрах за отнети имоти и бизнеси, за рестрикции и ограничения, които са попречили на един или друг член на семейството да направи каквото е искал към съответния момент. Отделно в гимназията (езикова) имахме съученици, учили и върнали се от "Запада", които разказваха от първо лице, показваха снимки, притежаваха необичайни вещи - все неща, които за нас бяха недостъпни и в сферата на мечтите. По-късно се запознах с хора, лично и пряко силно пострадали от режима, вече има и достатъчно книги, филми, архиви - и зад тях стоят истински хора. Няма как да милея за период, в който толкова много хора са страдали и са били ограничавани, независимо дали аз самата съм била добре и щастлива по същото време.
Отделно от всички екстремни репресии, намирам за голямо престъпление ограничаването на свободното движение на хората. За мен да пътуваш, да се докосваш до световните забележителности, да опознаваш различните култури, е висша ценност. Аз до пълнолетието си бях видяла Прага, Източен Берлин, Москва, Ленинград, Киев, Букурещ. Организирани екскурзии, с рейс или влак, по пет-шест забележителности в град, и това е. Почивки - в почивната станция на баща ми или майка ми (който успее да се дореди до "карта".) Децата ми до пълнолетието си са посетили над 25 страни, пътували сме семейно, пътували са с бабите и дядовците си, пътували са покрай заниманията си, вече пътуват и с приятели. Почивали са в Гърция, в Италия. За съвсем различен набор от емоции и впечатления става въпрос, за съвсем различен кръгозор и начин на мислене. Съвсем различен. И по никакъв начин не мога да разбера мненията, как всичко е същото. Защото не само не е "същото", но е на светлинни години оттогава. Като възможности, и като всичко. Говоря за обикновените хора, а не за "богоизбраните" (преди - членове на Партията и техните приближени, сега - хора от олигархичните кръгове, "обръчите от фирми" и корупционните схеми.)

# 2 086
  • Пловдив
Цитат
Младите трябва просто да бъдат научени, че в този свят нищо не идва даром, не се поднася на готово. Когато искат нещо, просто трябва да го постигнат сами. Така е било, така и ще бъде, това не зависи от времето, а как ще бъде оползотворено.
"Ако съдбата ти поднесе лимон, направи си лимонада." Simple Smile
Увъртане.

# 2 087
Скрит текст:
Цитат
Младите трябва просто да бъдат научени, че в този свят нищо не идва даром, не се поднася на готово. Когато искат нещо, просто трябва да го постигнат сами. Така е било, така и ще бъде, това не зависи от времето, а как ще бъде оползотворено.
Увъртане.
Неудовлетвореност.

# 2 088
Цитат
Увъртане.
Не е само увъртане, а направо няма никаква връзка с обсъжданото до момента. Къде са политическите репресии, къде "на какво да научим младите".

# 2 089
Иска да каже, че човек със всичкият си без саморазрушителни импулси ще се оправи винаги и навсякъде. Дори да е умен, чувствителен и критичен.
Взаимодействието с другите хора е най-важно.

Все се каня да обърна внимание на тъпите ни филми, които още от късния соц възпитаваха, че бунта против системата се изразява в саботиране на учебния процес, конфронтиране и осмиване на учителите:

Много умно! После като дойде демокрацията първата работа на всички беше да се самолишат от образование с правене на простотии и унижаване на учителите.

Резултатите са налице!

# 2 090
Учителите бяха маши в ръцете на Партията с които тя унижаваше и държеше в подчинение учениците. Е,после палачинката се обърна... Каквото повикало,такова се обадило.

# 2 091
  • Пловдив
Тифи, вместо да ми разясняваш какво иска да каже Мама Нана, обясни ми как това, че човек с всичкия си и без саморазрушителни импулси винаги щял НЯКАК да се "оправи" (дали с еднаква мъка и вътрешна съпротива - друг въпрос), отговаря пряко или косвено на въпроса защо сега е същото - ако не си обърнал внимание, във връзка с този въпрос беше казано. Същото по отношение, нали, на свобода на словото, свобода на придвижване, икономика и потребителски избор и т.н.

И всъщност Мама Нана не каза баш това, което ти обясняваш, но както и да е.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 12:45 от Магдена

# 2 092
Аз пък ще отговоря с въпрос:
Кои бяха тези, които репресираха, ако може поименно. Нямаме ефективна лустрация, но и назначените служители не са тайна.
Кои бяха тези, които клеветеха?
Кой пишеше доноси?

Ами те не са някакви други, а сме самите ние.

Всичко са естествени човешки дейности.

Каква е разликата? - системата.
Ами като освен полицията и прокуратурата има още над 10 органа, които могат да осъществят репресия?

Повтарям, защото някои явно са писатели, а не читатели. Днешните репресии са таргетирани, диференцирани и нюансирани. Въпрос на власт и технологии.

По-нагоре се заяждане с "увъртане" и "кажи го де, кажи го!"...
Това пак ли е увъртане:

Неще да каже, че някой е престъпник, защото утре трябва да седне на една маса с него и да се договаря и това няма как да стане ако го нарича престъпник.
Страна във войната? Не. Неговата версия е да няма война.

Не винаги някой може да избере между черно и бяло, защото той вижда и другите нюанси и си харесва друг цвят.

Естествена човешка дейност и човеците и преди и сега сме едни и същи.
Много неща са криво разбрани.
Там накъдето отива т.н. демокрация не трябва да се ходи.
Демокрацията е унищожена. Доказателство е че при остра нужда, гражданите не самоорганизират издигане на кандидатури и доказано са неспособни да се самопредставляват. Каква демокрация? Ние нямаме такава. Имаме полит олигархия.

# 2 093
Учителите бяха маши в ръцете на Партията с които тя унижаваше и държеше в подчинение учениците. Е,после палачинката се обърна... Каквото повикало,такова се обадило.
Това не е смислено. Навсякъде, където има добра образователна система, вкл в елитните гимназии в България, се държи на строгата дисциплина. И накъде се е обърнала палачинката, учениците държат в подчинение държавата чрез учителите ли?
 Неприятната истина е, че всеки, който се справяше с ученето през соца, беше стимулиран да учи от учители и от самата система и обратното.  Твърдя го на база личен опит плюс няколко семейства, в които имаше по един невъзвращенец, но децата завършиха СУ и направиха прилична кариера, плюс няколко съученици с партийна подкрепа, които бяха преместени в ТВУ.

# 2 094
Това не е смислено. Навсякъде, където има добра образователна система, вкл в елитните гимназии в България, се държи на строгата дисциплина. И накъде се е обърнала палачинката, учениците държат в подчинение държавата чрез учителите ли?
 Неприятната истина е, че всеки, който се справяше с ученето през соца, беше стимулиран да учи от учители и от самата система и обратното.  Твърдя го на база личен опит плюс няколко семейства, в които имаше по един невъзвращенец, но децата завършиха СУ и направиха прилична кариера, плюс няколко съученици с партийна подкрепа, които бяха преместени в ТВУ.
Искаш да кажеш,че в тоталитарната Северна Корея учителите са същите,като в свободна Южна Корея?! Да,да вярвам го...

# 2 095
В северна Корея комунизма го правят севернокорейци, а не българи.
Учителската професия е една от най-достойните и следва учителите да бъдат едни от най-уважаваните.
Само че да са изоригиналничат няколко късни соц режисьора и сценариста разгониха фамилията на училището с ей такива тъпизми.
Учителите винаги са треперели над учениците и винаги са ги обичали и защитавали.

# 2 096
Във всяка професия има хора, които са наистина добри в нея, както и такива, които се чудиш защо изобщо са се захванали с това. Важи и за учителите, така че не е чак всички да заслужават уважение.

# 2 097
Скрит текст:
Тифи, вместо да ми разясняваш какво иска да каже Мама Нана, обясни ми как това, че човек с всичкия си и без саморазрушителни импулси винаги щял НЯКАК да се "оправи" (дали с еднаква мъка и вътрешна съпротива - друг въпрос), отговаря пряко или косвено на въпроса защо сега е същото - ако не си обърнал внимание, във връзка с този въпрос беше казано. Същото по отношение, нали, на свобода на словото, свобода на придвижване, икономика и потребителски избор и т.н.

Какъв отговор очакваш или би дала на въпроса - "Просто е нечестно да се набива в главите на младите и невидели мантрата "И сега е същото"."
Ще е интересно да видим, какво разбираш ти или друг при така зададения въпрос.

# 2 098
  • Пловдив
По кое какво да разбирам?
Смятам, че съвсем очевидно сега не е същото в нито едно от отношенията, които изброих, а и в други.

# 2 099
Скрит текст:

Какъв отговор очакваш или би дала на въпроса - "Просто е нечестно да се набива в главите на младите и невидели мантрата "И сега е същото"."
Ще е интересно да видим, какво разбираш ти или друг при така зададения въпрос.
Конкретно за политическите репресии ставаше дума, а не по принцип, затова няколко души тук твърдим, че сега не е точно като преди.

Общи условия

Активация на акаунт