ДЕКЕМВРИйче на годинка вече стана, любопитно ходи то все след мама! (Тема 7)

• 11 281
  • 290
  •   1
Отговори
# 210
Примо Лайт, тази, която е със светещи колела. Всички цветове им са приятни и ненатрапващи се. Пускам произволна снимка от нета.
Скрит текст:

# 211
  • София
Здравейте, момичета! Нещо темата е замряла. Как сте? Как са дечицата?
Ние тази година не ходихме на море, но откарахме доста време при баби и дядовци и не усетих кога мина лятото. Смяната на обстановката ѝ се отрази много добре, даже започна да прави много нови неща.

Преди няколко дни се закотвихме окончателно вкъщи и ми разказва играта. Не знам дали е съвпадение, но се тръшка и се ядосва за почти всичко. И вкъщи и навън за най-малкото нещо, което не ѝ изнесе започва истерия. Включително се дразни на децата по площадките и ми е много мъчно. Имам чувството, че само моето дете се чува. Отделно си мисля че започва пустия бебешки пубертет и се опитва да се налага или да си отстоява.

Предната седмица бяхме само двете без баща ѝ при моите родители и сега имам чувството, че изживява някаква сепараципонна криза. По цял ден обикаля стаите да го търси и го вика. Обяснявам, че е на работа, но не чува. 😆

Чакам последните кътници, които все си мисля че са виновни за голяма част от мрънкането, но пусто не избиват.

Имахме голям напредък с гърнето - показваше като ѝ се ходи, вършеше почти всичко там, но от няколко дни даде назад и като на инат не казва и не иска да сяда. Гледам да запазя поне навика да я слагам след сън, пък през останалото време не я натискам.

Иначе активно започна да повтаря думички и става много интересна.

# 212
О, бебешкият пубертет е в разгара си! От няколко месеца вече се тръшка на пода, ако нещо не и харесва.... но и на моменти е много любвеобилна 😍
Напредва физически - тича, опитва да скача, слиза по стълбите без да държи ръка на някого, качва се за ръчичка все още. Най-смешно беше когато в една църква се наведе и направи кълбо напред няколко пъти (от тогава не го е правила).

За 3 дни свикна с яслата. Все още стои по малко, но вече не плаче. Днес направо каза чао и влезе. Обаче госпожата като праща снимки не е сякаш много усмихната. Не плаче, но и не изглежда да е любимо място.

Големите я караха да повтаря азбуката, защото тя повтаря всичко. Почти всички звуци произнася, ж и з затрудняват. Р казва с гърлото, като французите 🤣.
Не виждам все още този бум в говора, но го чакам с нетърпение. При нас е възможно забавяне, защото слуша 2 езика и се очаква да проговори и двата.

# 213
Ние тази година наблегнахме на почивките, да се възползваме, докато съм в майчинство. Ходихме на дълго море и две почивки на планина. Хареса и. Много обича водата и да тича по поляни, да бере горски цветя.
С говореното е на основните думи, които ги знае от преди. Сега най-много обича да казва не. Тръшкането е с лягане на земята и търкаляне във всички посоки, като същевременно рита с крака. Основно вкъщи. Навън не обича да ляга на мръсно. Там пищи и вика.
На гърне не я слагам все още. Но съм и го дала да го разнася и обяснявам за какво е.
Старая се повече време да сме навън, докато е хубаво времето. Каката ни скоро тръгва на училище и тогава ще мисля и как да намеря време за поне някакво есенно почистване.

# 214
Малкия миналия ден легна на един паркинг до блока, защото му отказах една играчка. Пищи и се върти, и аз си седя до него с телефона и чакам да мине, минава една баба: ми така е, като им купувате всичко, стават лигльовци..Rolling Eyes

# 215
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, момичета.
Ние сме добре, изкарахме никакъв вирус и то точно преди почивката, но мина бързо.
Нашата почивка беше кратичка, но плануваме отново през октомври да идем на планина. Тази година решихме отново да заложим на планина, морето догодина. Изкарахме супер, с изключение на това, че първата вечер се приспивахме 2 часа! Иначе, чистият въздух й се отрази супер, спа като пън.
Доста е своенравна на моменти, тръшка се, реве, ходи при баща си и бабите да мрънка, ако не й се угоди. Като цяло не е много зле, но си има и лошите моменти. Иска всичко сама да прави. Вече се качва сама по стълбите, за слизането дава ръчичка. Катери се сама навсякъде, за мой огромен ужас. И всичко е Аз, аз, аз. Като не успее, се ядосва и се бие по главата.
За гърнено - променлив успех имаме. Има дни, казва си и върши там работата, но има дни изобщо не се сеща. Засега не е проблем, понеже не е приета на ясла и вероятно няма да ходи, чак догодина на градина. А и аз не искам да я насилвам. Когато е готова, тогава.
Относно говоренето, от 10тина дни има поне по 2 нови думи на ден. Не спира да бърбори, но още е далеч от това да й се разбира. Съставя изречения от макс 2 думички, но пак е нещо.
Напоследък стана срамежлива, гледам я как се дърпа, ако някое дете я бутне или изпревари на някое съоръжение в парка. Миналия ден едно дете викна по-силно Мама, мама и тя се уплаши и се разрева. Дано е период.
Момичета, как сте с МЦ? При мен взе да идва на 20-25 дни и продължава по 15! Вече не знам какво е да ходя без превръзка, нито мога да планирам почивка с басейн, например. Основното течение спира за 5-6 дни, но после зацапва доста време. Уж било нормално. Но аз преди раждането имах МЦ като часовник - на 28 дни и минаваше за 5. А сега е и дълъг, и обилен.

# 216
  • София
Блу, моята госпожица също е срамежлива и даже не се дърпа от другите деца на площадката, ами започва се ядосва и да плаче с пълно гърло, ако има някой друг близо до нея (чака я на пързалката, преди нея някой е на пързалката или трябва да се разминат по мостчето и ей такива..) Отделно, че иска точно тази играчка, с което друго дете си играе и ако не я получи се започва пак тръшкане и рев. След порция рев, ако я получи пък започва да я хвърля. Изобщо... Никога не е харесвала да ѝ се навират много близо, но предполагам, че престоя при баба и дядо се е отразило допълнително. Та общо взето в момента съм звероукротител на моето дете сред други деца, но се надявам, че е период и ще мине.

Относно цокъла при мен пък стана доста редовен - 28, максимум 29 дни, а преди да забременея доста се колебаеше и често беше 30 и над 30 дни. Имаше един период след като спрях да кърмя когато беше по-обилен, но после нещата се нормализираха.

# 217
Ето така изглежда моя цикъл:

След предишната бременност се установи по-къс, сега мислех че ще се върне на 28 дни, но не, пак е 24-26-26 дни. За щастие продължава нормално -по 5-6 дни.
В началото като дойде пропусна един месец, за първи път ми се случва.
След предишната бременност имах кратки цикли по 15-16 дни, но се е случвало 3-4-5 най много пъти, и аз като теб все си бях с превръзките... сам се регулира после. Ако е по-дълъг период при теб може да видиш лекар, за всеки случай.

Иначе за изреченията - най дългото, за което се сещам е " Мама ла, окро." или в превод :"мамо, ела , мокро е."
Най често казва: "мама ла" или "мама а" и двете означават "мамо ела". Смеехме се, че вместо да надгражда думите тя ги съкращава - думичката ела преди беше "ла", сега вече е само "а" 🤣🤣

Ето списък с думички, пък и аз да ги имам записани:
Бебе
Ако
Око
Не
Не -нос
Пъп
Папа - памперс
Папа -падна (за паднало и хвърлено обаче 🤣)
Тати
Баба
Ака - ръка
Кака - кака и крака
Льо (или льо льо 🤣)- вода (това от френски, на български е Въ или ВА)

Трябва да има още, не се сещам сега, но преди месец изброих около 25 думички в речника ѝ.

# 218
  • до най-прекрасния мъж
Нашите са:
Мама
Тати
Баба
Кака
Куку (кукла)
Кукук (боклук)
Ако
Чиши
Яке
Мако (мляко)
Моко (мокро)
Буй (обуй ме)
Пее (мама пере)
Пие
Паф (когато падне тя или нещо друго падне, така казва и на един самолет, с който играе)
Пате
Гуши
Пуши (баща й пуши)
Гааз, докато колата се движи (баща й я научи Simple Smile )
Долу
Дай
Айде
Тао (чао)
Миси (мерси)
Туа (вода)
Ало
Ам-ам
Пи (спи)
Пака (парка)
Кола
Каа (кара - кола например)
Ой на мама (умирам от смях, като го каже)
Ой моя мама, ой мой тати, ой моя баба
Еля (ела, а също така нарича моркова, заради песничка)
Казва имената ни, както своето и на двете баби, но там са съкратени до две срички, защото са сложни
Аба (ябълка, домат, портокал и всичко кръгло)
Гоол (топка)
Сиси (сирене, обожава го)
Папати (чорапи)
Каай (край)
Маша (от Маша и мечока)
Маасс (марш от тук)
Бага (бяга)
Мата (маца)
Бабаба (куче)
Коса
Сигурно има и още, но за тези се сещам.

# 219
Привет, привет!

Тази година не отидохме на море. Планирахме ходене до моя край, но и това беше възпрепятствано. Преди месец, в най-големите жеги, почнах да вдигам температура и едвам гледах сама малката вкъщи. След много ходене по лекари и пари за лекарства без резултат, накрая влязох в болница и таткото пое грижите (справи се отлично!). Последваха редица изследвания, за да разберат какво ми има, и така откриха и друго нещо (БТЕ), което лекувам сега. Казаха най-вероятно усложнение от прекаран ковид, като и бременността е фактор, а при мен се случиха заедно. Така че правете профилактични прегледи да сте спокойни. blue, много е дълго това, направи си консултация. Последно цикълът ми закъсня с 15тина дни, но го отдавам на всичките медикаменти и скенери, които ми правиха там.

Малката е много щура и не седи на едно място, включително на гърнето. Grinning Бяга много бързо, катери се навсякъде, все по-социална и закачлива става. Смело се опитва да повтаря думи и е много смешна. Вчера беше хванала една пръчка навън, почна да върви бавно и да казва "баби", а то има едни баби с бастуни, които редовно седят до близката площадка. Laughing Когато ни вика, казва "маму/тати, дойду!", понякога ни разпределя къде да застанем и ни подава топка. Като види два еднакви предмета (примерно 2 кучета) сочи към едното "ну" и после към другото "ну", тоест едно и още едно, брои. Grinning Дребни и нормални неща, но им се радвам като постижение.  Основно мисля сега за яслата и се надявам каквото не успях да я науча вкъщи, да възприеме там, наблюдавайки другите деца.

# 220
Dentz, дано вече е минало и всичко да е наред при теб!

Блу, браво, много думички!

# 221
Еха, Блу, браво, много думички. Моята в момента казва по-малко, но сочи като някоя кралица и казва "там" или "тоа"/да се разбира "това"/.
За цикъла си направи един преглед, за твое спокойствие, но като цяло след бременност винаги с цикъла нещо не е както преди или варира. Две приятелки имаха подобен проблем. При едната нямаше нищо и след няколко месеца се подредиха нещата, при другата се оказа полип и го махнаха бързо, лесно и безболезнено.
Като оставим децата, вие как се чувствате? Напоследък много бързо се изморявам, сънят не ми е достатъчен, потя се много, подтисната съм, нямам хъс за нещо да тръгна, да правя. По-скоро нежелание. Все много нетипични за мен неща. Чудя се дали съм безкрайно изморена или да си изследвам някакви хормони/витамини.

# 222
  • до най-прекрасния мъж
Аз съм много нервна на моменти и се усещам, че викам по нея за няма нищо, а не трябва. Понякога не мога до спя добре и това ме изтощава още повече. Хем ми е хубаво с нея, защото вече общуваме, хем се усещам, че съм се отчуждила от останалите възрастни и изобщо не виждам как ще се върна към предишния начин на живот - динамична и натоварена работа, плюс всичко останало. Моята майка също не е никак добре здравословно и за нея готвя, пазарувам, чистя къщата. Притеснено ми е и някак чувствам, че съм на ръба вече и паля от четвърт. Притеснявам се, че покрай ежедневните задачи не обръщам достатъчно внимание нито на нея, нито на детето, нито на ММ. А аз съм се изоставила тотално. Имам нужда от рестарт, но не зная в каква посока да го търся. Добре, че е детето, та да не падам духом съвсем.

# 223
Здравейте, момичета, напоследък не ми остава време и чак сега успях да ви изчета..

blue задължително иди на лекар щом това състояние е вече няколко месеца.

Dentz стискам палци всичко да мине! 🍀

tara провери хормоните, витамините и ЩЖ.

Аз също напоследък вървя по лекари, с подобни оплаквания като tara съм и освен това много често боледуване.. бях на имунолог и другата седмица ми предстоят имунологични изследвания и консултация и с ендокронолог, защото ТСХ се е повишило Confused

Относно децата - нашата госпожица от миналата седмица започна адаптация в яслата, за сега върви добре, би трябвало от началото на октомври да започне да си посещава целодневно. Започна и тя да се тръшка и да пищи за някакви неща, всичко иска сама да прави и се ядосва като не успее, но и не дава да и помогна 🤷‍♀️
Бърбори доста, много е дива - все тича, катери се, скача, прави бели, много е бърза с тротинетката и се опитва да кара баланс колело.

# 224
  • до най-прекрасния мъж
О,  Butterfly, кажи каква тротинетка сте взели. Мария има желание да кара, само ходи и се качва на тези на каките в парка. Обаче, не знам каква да взема. Искам да е стабилна и с широко място за крачето, седалка като че ли няма да ни е нужна. Онзи ден подкара една Scoot and ride, но честно, не ми се дават над 200 лв, при положение, че е знам колко бързо ще й мине мерака.
Тука от десетина дни всичко е Ти, ти, разбирайте Аз, аз. Ако нещо не успее сама, започна да се бие по главата и да крещи и плаче. Това изобщо не зная как да го предотвратя. Говорим й много с баща й, засега с променлив успех.
Говоренето напредва скорострелно, вече прави изречения с две-три думи и ни застрелва с реплики.

Общи условия

Активация на акаунт