Клуб на храбрата шивачка - 24 тема

• 35 698
  • 809
  •   1
Отговори
# 735
Имам една питанка. Взех едно конци уж за шевна машина, но шиенето с тях е истинско предизвикателство. Имам съмнение, че изобщо не стават за машина.

# 736
Като хванеш конецът с две ръце, опънеш го и той се къса много лесно, остави тези конци за украшение! Като опънеш с две ръце, трябва да те заболи леко, докато се скъса добър конец. Просто пробвай как се къса конецът от бобината на оверлога и този. Не каза какво означава, че е предизвикателство? Предполагам, че много се късат. Другият вариант е да шиеш с два конеца едновременно и на иглата и на калера, но като виждам колко малко конец има на макаричката, той ще свърши.

# 737
Предизвикателство е защото изключително трудно върви от макарата. Трябва да положат усилие, за да го издърпам след свършване на шева. Бавно и трудно е шиенето с него, докато с другия конец купен от кинкалерията шиенето е песен.

# 738
  • FRANCE
Изхвърли ги и не си мъчи машината. Или си ги запази за шиене на ръка.

# 739
За да ползваш тези малки макари, добре е някоя близка мужчина да направи нещо такова:
https://www.dymphnajane.co.uk/cone-and-spool-stand-cast-iron-bas … hines-prym-611769
Такава мачта за развиване на конеца е на новата машина на мадам: https://bg-mam.ma/p/268305/48953880
По този начин макарата не се върти, а конеца се развива така, че шева винаги е с един и същи опън. Ако има място на масата, зад шевната машина постави оверлога и изпозвай тези макарички на мястото на макарите на оверлога, използвайки телескопичната мачта. Ако са здрави, можеш да ги ползваш и за иглата и за калера. Плюс е, че има много различни цветове и когато шиеш лицеви шевове, това е голямо предимство.

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 04:44 от elektrichar

# 740
  • Sofia
Здравейте!
От къде мога да купя гумиран цип 65-70см за скиорско яке?

# 741
Doli, напиши "гумирани ципове" в Гугъл и ще ти излязат варианти. Аз намерих няколко. Ако не намираш, ще ти пратя в съобщение линкове.

Аз също имам питанка. Искам да ушия спортна жилетка с висока яка и цип. Свалих си кройката от такава жилетка на дъщеря ми и всичко добре се получава, освен яката с ципа. Все не мога да я докарам добре. Вече няколко бройки уших и все не става добре яката. Вие шили ли сте такова нещо и как правите яката? Имате ли някое видео, в което обяснението е добро и резултатът е добър? Аз гледах няколко, но не ми се получава. Това е едното. Другото е, че платът е много разтеглив и ципът накрая става на вълни. Дали не мога да подлепя ръба с някаква подлепваща лента и едва тогава да зашия ципа?

# 742
  • FRANCE
Може ли снимка на жилетката ти? Аз съм шила суитчер с яка и цип

# 743
  • Sofia
Мъжът ми успял днес да намери такъв цип 👍🏻
Колко би струвала смяната му в ателие?

Не се наемам аз да го правя,че е доста дебело и пухкаво,а и не съм сигурна дали с домашната ми машина бих се справила 🤔
С професионална ще е по-лесно.

# 744
Може ли снимка на жилетката ти? Аз съм шила суитчер с яка и цип

# 745
  • Sofia
Яката ти трябва да е около 65-75% от деколтето, да я разпределиш равномерно и да разпъваш, докато шиеш. Така горната част ще легне добре и няма да се къдри. Ето тази книжка е много добра по темата: Sewing Activewear, но ако не ти се дават пари, авторката има и ютуб канал - The Last Stitch, там има доста видеа как се шият подобни дрехи, а и на сайта ѝ има туториали.

# 746
  • София
Когато шия дълъг цип, винаги го тропосвам. Така  избягвам къдренето му. Двете страни на дрехата също лягат идеално една срещу друга. На снимката се вижда ,че се разминават шевовете на яката.

# 747
  • sofia
Изглежда ми като яката да е скроена като правоъгълник и за това стърчи така в горната част.
Дори и от трико, трябва да си има извивката за яка.
Друго, от трикотажна дреха трудно се вади кройка. Винаги има изкривявания заради плата.
На моите само боксерки шиех, щото обичат от тея широките, а рядко се намират по магазините. Но намерих сайта на производителя и почнах и тях да поръчвам. Дрехи отдавна спрях за шия, не ми излиза на сметка.
Големият син си хареса някакво палто и му се видя скъпо (дори и намалено). Казах му колко би струвал само плата, после да сложи и работата и му стана приемлива цената. Без разправията по търсене на точния плат, подлепващо, хастар и цъцкавите вътрешни джобчета.
Виж ремонтирането си е отвсякъде на печалба 😀

# 748
szervusz, много благодаря! Поръчах книжката на хартия от Амазон. Яката в случая умишлено е по-широка, защото на дъщеря ми бързо й става топло по време на тренировка и не иска яката да е прилепнала, предпочита да не се допира до вратлето, за да има въздух. Обаче виж как се разминават двете страни на яката и това при положение, че съм нанасяла отметки по двете страни на жилетката и ципа. Платът е кардиран полиамид (нещо като термоликра) и много се разтяга. Другото, което вероятно ще намеря в книгата, е редът в който се правят нещата. Особено затварянето на яката. И не знам как да завършвам шева на покривната, за да стига до края и да не се разплита, докато изтеглям дрехата от машината. Стигнала съм до края, но при изтеглянето се разплитат 1-2 см. То се вида на снимката.

vesi, благодаря! Аз разглобих една жилетка и така свалих кройката, после си я дооправих. Яката беше трапец, трапец я направих и аз, но я разширих, за да не опира във врата.
Mlv, благодаря! Аз слагам отметки, но може да тропосвам, да, защото отметките явно се разминават при шиенето. Това, което също си мислих е да слагам лента подлепващо под ципа, за да не се разтяга плата. После при шиенето на втория шев на ципа на лицевата страна също стават вълнички от разтягане, въпреки че съм намалила натиска на крачето и съм охлабила леко конците. Шия на права индустриална.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 10:12 от AnaLena

# 749
  • Sofia
AnaLena, електричар беше писал за някакъв бърз начин на изтегляне на плата, който обаче така и не схванах, затова го правя бавно, но сигурно. При завършване на покривния шев повдигам крачето и под него издърпвам с пинсета или ножичка около 7 см от конците и ги отрязвам, след което издърпвам рязко плата наляво и назад. Така горните конци отиват на опакото, отрязвам долния конец и връзвам всички заедно на възел. Така не се разплита изобщо.

За плата видях, че не ти съвпада, сигурно ти се е хлъзгал доста, предполагам, че тропосване ще свърши работа, за да ти го държи на място. Има и едни лепила за плат, които после се изпират с вода и вършат работа вместо тропосването, но на мен поне не ми хареса да работя с лепилото.

За реда на шиене на нещата, подлепвания, как да третираш различните платове при шиене и т.н. виж тази книга - Professional sewing techniques for designers на Julie Cole и Sharon Czachor.Жестока е.
И както съм тръгнала - много подробна книга за кроене е Pattern making for fashion design на Helen Joseph Armstrong. Единствен недостатък е, че всичко е в инчове и пада голямо пресмятане, но се свиква.
И двете се намират в нета на pdf, иначе едната е 160, другата 40 долара. Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт