Др. Сигридов беше единствения, който посмя да ми спре прогестерона и съм му много благодарна.
Аз отидох на преглед още на датата на закъснелия ми цикъл, 4седмица, защото теста ми беше положителен няколко дни преди това. Не успяхме да видим нищо с гинеколожката, обаче отидох с леко бледо розово зацапване в Щерев. Тя реагира много бурно, веднага ми изписа прогестерон вагинално, за да “задържим” бебето. Аз естествено се уплаших и започнах да го взимам. Само, че на своя глава реших да си направя тест на прогестерона, беше 100, 2 седмици по-късно беше 130 Горна граница за първо тримесечие. През цялото време държах двама гинеколози в течение на обстоятелствата и ги молих буквално да ми намалят прогестерона и да го спрем поетапно, защото не можех да спя от него. През нощта имах нещо като треска, студена пот, да не говорим че повръщането и гадене се бяха засилили страшно много още в 6-та, 7-ма седмица. И двамата гинеколози не посмяха да ми спрат прогестерона, само единия го убедих да намалим дозата на 100 мг от 200… искам да ви кажа, че тия лекари, просто се страхуват. Знаят, че масово се изписва прогестерон и “няма проблеми” и въобще не ги е грижа и не се интересуват от нови научни изследвания, статии и тн. Мъжа ми много се задълбочи по темата и започна да чете медицинска литература. "papers" с изследвания от последните години, всичко най-актуално непреведено на български. Моя мъж не искаше да ме плаши и само ми намекваше, че ще е добре да спрем с прогестерона, защото ако е момче, може да има сериозни проблеми. Отивам аз при доктор Сигридов и той понеже не ми е съпруг и е изключително емоционален на моменти направо ми каза за всички ужасни неща, които може да се объркат с момчетата и как прогестерона уврежда тестиси и куп други неща.
Разбирам, че много пъти има наложителна медицинска причина- кървене и нисък прогестерон, които налага приема на външен такъв. Но нека да помислим малко за това какво значи нисък прогестерон? За една жена е нормална една стойност, за друга съвсем различна. Ако няма кървене, защо трябва да се приема външно. Аз бях с предишен опит инвитро, взимах 500мг общо прогестерон на ден с инжекции и вагинално и не мърдаше от 60 стойност. Да не говорим че започна да ми пада в 9-та седмица и се оказа че сърдечната дейност на плода е спряла. Не прогестерона поддържа бременността, а правилното развитие на плода, и ЧХГ стимулира прогестерона, а не обратното. Честно казано не знам колко гинеколози в България са достатъчно смели, начетени и адекватни, че да излязат извън рамката на еднаквия подход при всички.
Надявам се, поне да ви дадат минималната доза прогестерон, с която да се чувствате добре. В крайна сметка, когато се налага се налага, но смятам че др Сигридов е достатъчно адекватен, за да прецени това.