Д-р Иван Сигридов - Тема 8

• 77 399
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
  • София

Бяхме на преглед на 14.01.2025 г.
Преди три дни разбрах, че съм бременна спонтанно след 9 години процедури.
Овулацията е била около прегледа при доктора, но той ме преглежда с коремен ехограф и каза, че не вижда
Лелеее, миличката, честито да ти е и много лека и прекрасна бременност да имаш!

. За мен той се е превърнал по-скоро в търговец
За съжаление съм на същото мнение 😔
DtulipPppp и аз имам мутация в протромбиновият ген, две дечица имам износени с терапия.
Аз лично съм много доволна от д-р Минкова, ангиолог в Токуда.

# 721
Благодаря за утехата. Притеснявам се, че ще ми назначи куп изследвания и добавки, и излишен стрес, който в случая няма да ми помогне, а напротив. Вие преди бременността ли разбрахте за мутацията и много тежка ли беше терапията?

# 722
  • Sofia
И аз съм хетерозигот Фактор 2 Протромбин (+ още 4 други мутации).
Имам две износени до термин деца. Без да знам, че съм била с тромбофилия, съответно без никаква профилактика - всички ми казваха, че е било невероятен късмет.
След това претърпях аборт - направих си изследвания и тогава открих, че имам Тромбофилия. Покрай моите изследвания разбрахме, че и майка ми и баба ми са също с Ф2 Протромбин.

Профилактиката по време на бременност (третата ми успеша) включваше ежедневно - Аспирин протект, Натаспин, Омега 3 + инжекции Фраксипарин/Клексан. Отделно всеки месец следяхме коагулация, Аспи тест и Анти Ха.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 13:27 от Brin de muguet

# 723
Точно се чудех дали има жени, който са си износили здрави бебета, без усложнения и без дори да знаят, че са с мутации. Вие съе такъв пример. Което ме замисля, без да подценявам важността на изследванията и терапията, дали прекаленото вглъбяване и четене на неприятни прогнози, не ни вреди повече, отколкото помага.
На този етап си запазих час за онлайн консултация с д-р Веселина Иванова, тъй като не съм от София, и след нея вече ще се насоча и към АГ с опит с тромбофилиите.
Много благодаря за отговорите Simple Smile

# 724
  • Sofia
Точно се чудех дали има жени, който са си износили здрави бебета, без усложнения и без дори да знаят, че са с мутации. Вие съе такъв пример. Което ме замисля, без да подценявам важността на изследванията и терапията, дали прекаленото вглъбяване и четене на неприятни прогнози, не ни вреди ...
Както написах и баба ми и майка ми и аз сме с Ф2 Протромбин.

* Баба ми има две износени до термин деца без изобщо да подозира за Тромбофилията. Но после, много след децата този Ф2 й разказа играта.
* Майка ми също има две бременности износени до термин. Но за съжаление първото детенце не оцелява (имаме всичките причини да мислим, че това се дължи на Тромбофилията, мнение на лекари). Мен ме износва до термин, но с терапия (без да знае, че има Тромбофилия).
* Аз - две живородени деца до термин без терапия. Но имам и един аборт (възможни причини - както Тромбофилия, така и хромозомна грешка). И после още една бременност до термин, но този път с терапия. И при трите ми успешни бременности децата вървяха назад и се родиха малки (2900гр, 2600гр и последното с терапия 2300гр). Според всички лекари това се дължи на Тромбофилията.
Същото е било и при майка ми - аз с терапия съм се родила 2600гр, сестра ми без терапия също е била много малка и не оцелява.

Това, което искам да кажа е, че има много жени, които са си изкарали успешни бременности при наличието на Ф2 Протромбин или Ф5 Лайден. Това обаче не означава, че и при нас също няма да има проблем. Тромбофилията е руска рулетка. И точно за да се подсигурим, че няма да ни създава проблеми по време на бременността, се прилага профилактика с НМХ. Това е нещо, което може да се контролира успешно.

ПП : ако не искаш куп изследвания и добавки, не ходиш при Сигридов. Или просто не си правиш изследванията и не пиеш предписаните добавки. Но тогава със сигурност ще те увика.
А стресът много зависи и от твоята нагласа. Така като те чета, ти вече си стресирана, а дефекто нищо страшно не е станало.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 13:00 от Brin de muguet

# 725
Dtulipppp, виж в темата за тромбофилия, така ще добиеш по ясна представа за терапията. Не е страшно, с инжекциите се свиква, другото е хапчета. Малко по-редовни изследвания. Ако не искаш терапия, евентуално редовни изследвания трябват, но за мен е руска рулетка. Като знаеш заслужава ли си да рискуваш?
Ако искаш може да отидеш при Сигридов, не е задължително да ти вика. За да видиш  каква терапия ще ти изпише и какви добавки, трябва да си направиш изследванията. Дали ще ги пиеш, зависи отмтеб. Те са общо валидни- за тежки метали, витамини. Според мен са полезни изследвания, стига да имаш тази сума. Аз така научих че имам дефицит на йод.
Трябва да си критична към това което ти каже Сигридов - понякога плаши излишно, или терапията са ненужни. Има много други лекари, които са много добри в проследяване на бременност в София.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 13:34 от Billybo

# 726
Стресирана съм от всичко, което чета, и продължавам да си го причинявам. Но пък е добре, че се информирам и знам какво ме очаква. Относно Сигридов - може би е по-добър вариант за фетална морфология, отколкото за подготовка за бременност.

# 727
Стресирана съм от всичко, което чета, и продължавам да си го причинявам. Но пък е добре, че се информирам и знам какво ме очаква. Относно Сигридов - може би е по-добър вариант за фетална морфология, отколкото за подготовка за бременност.
Ако си бременна не губи време, а запиши час при хематолог. Аз бях при Паскалева - 2 бременности, други мутации - и на хапчета и инжекции . Пуска изследваня всеки триместър и следи дозите. Аг-тата изписват на всички едно и също. Трябва ти АГ , който да проследява кръвотока. Трябва ти добър за фетална морфология. Ако има проблем с щитовидна жлеза , сега пускаш и отиваш на лекар / ТСХ трябва да е до 2 и по-ниско. Аз си ходих на Аг и при всички други лекари , а даже ако АГ не можеше или имах притеснения и при втори АГ . Покрай Ковид моят АГ искаше 1 път в месеца да ме вижда съответно ходих при друг за мое спокойствие. При втората бременност моят АГ не можеше да направи серклаж - отсъстваше и ме разубеждаваше.  Намерих си добър лекар специално за серклажи в Надежда и само за серклаж бях при него.
Не се стресирай - проследявай с лекарите. Важно е ембрионът да е добър и да се развива добре . Ти правиш , каквото можеш … Проследи си и прогестерона.
За фетална - Марков , Игнатов и едни жени много хвалеха - Стратиева и тн. Сигридов … не знам - зависи в какво настроение ще го хванеш.

# 728
Относно Сигридов - може би е по-добър вариант за фетална морфология, отколкото за подготовка за бременност.
Моят опит за фетална при него не е добър - не видя сърдечен дефект при бебето.

# 729
Още не съм бременна, но правим опити от скоро и искам да знам, че всичко ми е наред. Пуснах си куп изследвания, ТСХ-то ми е 1 и нещо, всичко е в норма. Имам микроаденом на хипофизата, но поддържам пролактина с терапия и също е в норма, даже към долна граница. Но тази протромбим ме изненада, и затова се насочих към Сигридов, като по вещ в тези случай. Но от прочетеното тук започвам да се разколебавам… благодаря за отговора!

Ако си бременна не губи време, а запиши час при хематолог. Аз бях при Паскалева - 2 бременности, други мутации - и на хапчета и инжекции . Пуска изследваня всеки триместър и следи дозите. Аг-тата изписват на всички едно и също. Трябва ти АГ , който да проследява кръвотока. Трябва ти добър за фетална морфология. Ако има проблем с щитовидна жлеза , сега пускаш и отиваш на лекар / ТСХ трябва да е до 2 и по-ниско. Аз си ходих на Аг и при всички други лекари , а даже ако АГ не можеше или имах притеснения и при втори АГ . Покрай Ковид моят АГ искаше 1 път в месеца да ме вижда съответно ходих при друг за мое спокойствие. При втората бременност моят АГ не можеше да направи серклаж - отсъстваше и ме разубеждаваше.  Намерих си добър лекар специално за серклажи в Надежда и само за серклаж бях при него.
Не се стресирай - проследявай с лекарите. Важно е ембрионът да е добър и да се развива добре . Ти правиш , каквото можеш … Проследи си и прогестерона.
За фетална - Марков , Игнатов и едни жени много хвалеха - Стратиева и тн. Сигридов … не знам - зависи в какво настроение ще го хванеш.
Относно Сигридов - може би е по-добър вариант за фетална морфология, отколкото за подготовка за бременност.

А гледах подкаст с него, в който сам казва, че вижда и лекува проблеми вътреутробно.

# 730
  • Sofia
А гледах подкаст с него, в който сам казва, че вижда и лекува проблеми вътреутробно.
За виждане - това му е работата. Всеки АГ, и най-вече специалистите по ФМ се очаква да могат да видят проблеми вътреутробно - нали затова всички ходим на прегледи.
А да лекува вътреутробно - 😆  ако беше вярно, щеше да се разчуе.
Не бъди лековерна!
Той за себе си може да казва каквото си иска, важното е другите лекари какво казват за него.

За тромбофилия ти трябва хематолог да ти изпише и дозира терапията + АГ с опит с тромбофилията, който да ти следи кръвотока всеки път.

# 731
  • София

Профилактиката по време на бременност (третата ми успеша) включваше ежедневно - Аспирин протект, Натаспин, Омега 3 + инжекции Фраксипарин/Клексан. Отделно всеки месец следяхме коагулация, Аспи тест и Анти Ха.
Моята също.
С първата успешна бях само на Фраксипарин, с втората вече имах и АП 100
И с двете пиех Омега с повече EPA беше условието до 25 г.с .

Аз втората си фетална правих при д-р Анна Богданова в Оскар, има доста разнопосочни мнения за нея, но аз останах много доволна.
Тя също изрази положителното си мнение за д-р Минкова от Токуда.

# 732
Аз се следя при доктора в момента. Изследванията, които направих първоначално вече бременна бяха за около 1400 лева. След месец имаше още за около 600 лева. Добавките, които ми изписа са 29 на брой (витамини, антиоксиданти, супер храни, детокс). Не съм взимала абсолютно всичко, но изчислявах, че за 1 месец прием излизат около 500 лева. Моята бременност е спонтанна, не е супер проблемна бих казала, за по-сложни случаи предполагам, че изисква повече неща. Като цяло е особен на моменти, но си разбира много от работата.
Уау. Момичета, това е прекалено. Д-р Сигридов следи бременността ми докато беше в Надежда и единствените изследвания, които ми направи там бяха за стойностите на желязо, витамин Д и Б12. Това съм и приемала и родих здраво и добре отгледано бебе, въпреки че бях над 30г и след проблемно забременяване. Сигурна съм, че всички имаме недостици, но 29 добавки? И предполагам, че всички те са от Здравис, където жена му е съдружник.

# 733
Не съм съгласна, че всеки АГ изписва едно и също при тромбофилия. Хематолога ок ама има и вариант като при мен, когато в кръвните има отклонения, но кръвотока е перфектен и тогава ако се води само по кръвните хематолога няма цялата картина. На мен Ковачев ми следеше всичко през 3 седмици и корегираше според ситуацията. Например имах висок д димер през цялата бременност, но анти Ха показваше, че дозата ми е по-скоро висока. Като се вземе предвид и доплера вече има цялата картина доктора и взимаше решение за дозата и всичко беше наред.

# 734
Здравейте, момичета, споделям какво ми препоръча хематолога след консултация.
Потвърди, че имам тромбофилия, но я определи като “нискорискова”. На този етап ми препоръча единствено добавка Натаспин. След положителен тест за бременност ( Дай Боже скоро 🙏) отново преглед+изследвания, и най-вероятно терапия с ниско молекулярен хепарин/ и или аспирин.
Имам и още един въпрос към вас (съжалявам, ако си се стори инфантилен). С мъжа ми от три месеца не се пазим, но все още не съм забременяла. Не съм си следила овулацията с тестове, по скоро на усет, и го правим сутрин или през деня, тоест след като свърши веднага ставам и всичко изтича. Бях на АГ, нямам проблеми, хормоните ми са в норма. Имам ли повод за притеснение, че още не е станало?

Общи условия

Активация на акаунт