Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 2

• 31 608
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
  • София, Лагера
Вчера гледах "Да четеш Лолита в Техеран". Потискащ ми беше филмът, но не ми и хареса много като цяло. Вероятно в мен е проблемът. Приятелката, с която го гледах, доскоро живееше в Техран (като съпруга на дипломат) и доста се разчувства. Аз просто гледам като турист, като страничен наблюдател очевидно. Не се гордея с това. След киното седнахме на по чаша вино в ресторант, и аз се увих в шала си като в хиджаб (по определен начин, който на мен ми харесва). Шалът ми беше цветен и ярък. Тя ми каза, че е намразила шаовете, независимо какъв цвят са, защото са символ на ограничението. А за мен са само аксесоар... За срам си е.

# 691
Вчера гледах "My favourite cake". И там има препратка към хиджабите като ограничение и отнемане на свободата.
Като цяло филмът много ми хареса, много човешки, много пъти ме накара да се усмихна, но и да поплача. Краят
Скрит текст:
не очаквах да е такъв и ме разстрои. Да, това не е американско кино, но все се надявах на по-щастлив завършек, цялата история ме изпълни с вълнение и оптимизъм и... .

# 692
На мен ислямът продължава да ми е противоречив, далеч не само заради хиджабите, бурките, чадорите и така нататък. Самата концепция за неверниците, и как им се давали три дни да приемат исляма, or else, и това, което масово се случва с тези, отказали се от исляма, и данъкът, който немюсюлманите трябвало да плащат за удоволствие да живеят в мюсюлмански страни, да не споменавам, такията, според която мюсюлманин може да се сприятели с неверник, но само като преструвка, докато евентуално не го срази или обърне в исляма...Списъкът май е дълъг и дълго време аз се мъчех за себе си да оправдая исляма, след 9/11, да си внуша, че наистина е мирна религия, че само някакви заблудени изроди извършват атентати, но вече съм убедена, че така наречената ислямофобия в много случаи е оправдана. Дори ако приемам, че и немалко мюсюлмани просто си живеятг ежедневия живот и дори не се интересуват от политика, все пак, не ми излиза от главата и това, което прочетох някъде, че дори умерен мюсюлманин може изведнъж да стане радикален. По-специално, в книгата Синът на Хамас на Мосаб Хасан Юсуф, там той не само разказва за Хамас, но и за исляма, петте стълба, и как умерените мюсюлмани били най-опасните, защото били непредвидими, или нещо такова.
Всеки път, когато разбера за някой, приел исляма, вече неволно се питам, защо.

# 693
Аз мисля, че заглавието на темата е малко подвеждащо. Тук се коментират филмите, не религията.  В някои от тях е засегната, но през призмата на ежедневието на героите. Като героинята в "Любимата ми.торта", която с носталгия си спомня времената, когато е носила къси рокли и е танцувала на модерни ирански изпълнители преди "Революцията ".  Аз съм православна християнка и изобщо не гледам на тези филми като филми прославящи или промотиращи исляма или нещо подобно. Гледам и азиатско кино, и южноамериканско, и европейско, т.е. обичам всичко извън клишетата на американското.  Мисля, че доста от списващите в темата приемат ислямското кино като изкуство, а не като ислямска пропаганда, а тя в 99% от случаите липсва в тези филми.  Даже не се сещам за филм, от тези които съм гледала, който да прославя исляма по някакъв начин. Например "Синият кафтан" е всичко друго, но не и филм, в който да се прославя исляма... Дори разбива толкова табута на религията, че.е чак скандален. Всеки има право да си прави своите изводи за исляма, за мен той е нещо далечно като разбиране, но човешките съдби, желания, страхове си приличат...

# 694
@yurika satomi, леко си се филмирала. Повечето неща не са верни. И са само за крайно вярващи, далеч това не важи за всички. Особено това с данъка ме разсмя, не сме в 18 век в Османската империя. Личи, че не си обикаляла много по мюсюлманските държави. Давай го по-рахат. Откачалки има навсякъде по света и са от различни религии.
И да, темата е за филмите.

# 695
Гледах един хубав тунизийски филм, доста социални моменти и проблеми на обществото са засегнати. Главната героиня играе много добре:
Aicha
https://www.imdb.com/title/tt27907962/?ref_=nv_sr_srsg_3_tt_3_nm_5_in_0_q_Aich

Ето и линк за онлайн гледане с английски субитри:
https://fmovies.llc/movie/aicha-fmovies-129268

# 696
ДА ЧЕТЕШ ЛОЛИТА В ТЕХЕРАН - оставащи прожекции:
Lucky Дом на киното, Пловдив
понеделник, 27 октомври 2025 г., 18:30 часа

Cineland Искра, Велико Търново
вторник, 28 октомври 2025 г., 19:00 часа

Евросинема, София
събота, 1 ноември 2025 г., 16:30 часа

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ -  Тунис/Франция/Германия/Белгия/Швеция, 2020

G8 Cinema
27 октомври: 19:45
30 октомври: 22:15

Жанр: драма, времетраене (минути): 104
Режисьор: Каутер Бен Хания
Участват: Яхия Махайни, Деа Лиан, Моника Белучи, Коен де Боу, Дарина Ал Жунди и др.
Скрит текст:

Превръщането на човешко същество в стока за широко потребление е трансформация, стара колкото историята за Мефистофел, но въпреки това болезнено актуална и днес.

Вдъхновен от реално събитие от недалечната 2007, когато белгийски артист създава произведение на изкуството върху кожата на обикновен човек, приравнявайки го с музеен обект, номинираният за Оскар филм на Каутер Бен Хания преработва историята през пресата на сатирата, като насочва стрелите си към расизма, размитите граници на модерното изкуство и убягващата идея за свободата в съвременното общество. Търсейки убежище от гражданската война в родината си, младият сириец Сам Али се озовава в Ливан, където световно признат художник откупува правото да го използва за живо платно за последната си арт провокация. С изрисувана в уголемен формат шенгенска виза на гърба Сам вече няма проблем с прекосяването на пропускателните пунктове, но невидимият затвор, в който се оказва, е по-непристъпен и от най-строго охраняваните тъмници.

Трейлър:

EДИНСТВЕНА ЗЕМЯ - Палестина - Норвегия, 2024
Люмиер
03 ноември: 18:00

Одеон филмотечно кино
27 октомври: 20:30
28 октомври: 16:30

Превод: с български субтитри
Жанр: документален
Времетраене (минути): 95
Режисьор: Базел Адра, Хамдан Балал, Ювал Абрахам, Рейчъл Шор

Скрит текст:
Единствена земя описва един рядък съюз между Базел, палестински активист от Масафер Ята, и Ювал, израелски журналист. Базел документира незаконното завземане на земя от заселници и разрушаването на домовете на неговата общност, докато Ювал отразява конфликта и от двете страни.

Първоначално посрещнат със скептицизъм, Ювал в крайна сметка е приет от общността на Базел, но става мишена на израелските военни. На фона на дълбоко вкоренено неравенство, тяхното приятелство подчертава споделената човечност в един продължителен конфликт. Създаден от палестинско-израелски активистки колектив, филмът е мощен акт на творческа съпротива и призив за справедливост.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 21:50 от diziler

# 697
Хубав италиански филм, по действителен случай. На мен ми хареса. Доста е поучителен на края, за да не разкривам действието, гледайте го.
Il nibbio / The Negotiator / Посредникът (2025)

Качен  е в HBO MAX, но го има и в замунда.

# 698
Тази вечер в Cineland Искра (Велико Търново) е единствената прожекция на "Да четеш Лолита в Техеран" от 19.00 ч.

И ето нещо от предстоящата Киномания:

Гласът на Хинд Раджаб (The Voice of Hind Rajab) - Тунис-Франция-САЩ, 2025, 89’
Режисьор: Каутер Бен Хания, В ролите: Сая Килани (Рана Хасан Факих), Мотас Малхес (Омар Алкам), Клара Кури (Нирин Йерис Кавас), Амер Хлехел (Махди Алджамал)
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Voice_of_Hind_Rajab

Разтърсващ филм, който пресъздава истинската история на шестгодишното момиче Хинд Раджаб от Газа. След като колата на семейството ѝ е обстреляна, Хинд остава единствената жива и се свързва по телефона със службите за спешна помощ. Гласът ѝ е изпълнен със страх, но и с надежда, че някой ще дойде. Филмът използва истинските аудиозаписи от обаждането, архивни видео кадри и свидетелства на нейни роднини и спасители. Историята се превръща в символ на невинността, изгубена във войната, и на безсилието на човешкия морал пред насилието.

Венеция – Голямата награда на журито

Прожекции:
16 ноември 2025, 16:00, Дом на киното
21 ноември 2025, 19:00, Люмиер

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 23:19 от diziler

# 699
Италиански, но дано засяга мюсюлманския свят. Иначе не е за тази тема.

Е как нямаше да го пускам тук, ако не засягаше. Голяма, част от сюжета се развива в Багдад, има сцени и от Дубай.

# 700
  • с трима мъже :)
Приятелката, с която го гледах, доскоро живееше в Техран (като съпруга на дипломат) и доста се разчувства.

Елица?

# 701
  • София, Лагера
Приятелката, с която го гледах, доскоро живееше в Техран (като съпруга на дипломат) и доста се разчувства.

Елица?
Дарина, супер ерудирана дама!

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 21:26 от Ноеми

# 702
  • с трима мъже :)
Гледах един хубав тунизийски филм, доста социални моменти и проблеми на обществото са засегнати. Главната героиня играе много добре:
Aicha
https://www.imdb.com/title/tt27907962/?ref_=nv_sr_srsg_3_tt_3_nm_5_in_0_q_Aich
Ето и линк за онлайн гледане с английски субитри:
https://fmovies.llc/movie/aicha-fmovies-129268

Много ти благодаря, Ани! Прекрасен филм, направо го изгледах на един дъх, току-що свърши филма и влизам да изкажа огромно БЛАГОДАРЯ! Много е хубав филма, много ми хареса. Вълнуващ и държи в напрежение.

А сега доста сериозни спойлери - който ще го гледа, да НЕ чете:
Скрит текст:
Не ми хареса само, че момичето беше прецакано отвсякъде - още от малка я цакаха родителите и (тя правилно им каза, че 14г им плаща наем), от любовника си в хотела, от съквартиранката си, дето я изрита като мръсно коте, като боклук, измет, от това, че си загуби парите, че я насилиха, че живя в страх и т.н, и т.н. Да не споменавам, че буквално си тръгна по лош път с компаниите, в които попадна - това много ме ядоса, показаха момичето като много наивно и повърхностно.
Единствената шестица от тотото беше, че успя да оживее при катастрофата и то само тя. Краят ми хареса, но ми остана едно такова чувство на "ограбеност", на "ощетеност".

Тежко е да си жена, не само в арабския свят.

Ей такива филми ми се гледат още и още ... Simple Smile

# 703

Много ти благодаря, Ани! Прекрасен филм, направо го изгледах на един дъх, току-що свърши филма и влизам да изкажа огромно БЛАГОДАРЯ! Много е хубав филма, много ми хареса. Вълнуващ и държи в напрежение.

Ей такива филми ми се гледат още и още ... Simple Smile

Радвам се, че ти е харесал филма Simple Smile Ще се радвам и друг ако реши да го гледа да сподели впечатления. Аз обичам такива социални филми, които "ровят" на дълбоко и изкарват наяве къде скрити, къде замитани проблеми. Иначе за Аая/Амира/Аиша:

Скрит текст:
Аз по-скоро я възприех като жертва на хората и обстоятелствата около нея, имаше пре-доверяване на моменти, и то бе най-вече свързано в стремежа и за по-добър живот. Силен филм наистина!  И все пак завърши с нотка оптимизъм.

Същият режисьор има още един много силен филм, писах мисля за него, когато бе наличен в HBO MAX, сега не знам къде може да се намери за гледане.

A Son/Bik Eneich: Un fils
https://www.imdb.com/title/tt10749760/?ref_=nm_ov_bio_lk

# 704
Качен  е в HBO MAX, но го има и в замунда.
А в Замунда има ли го Il nibbio със субтитри? Извинявам се, че питам. Ама НВО Мах нямам засега.

Смятам на кино да гледам "Да четеш Лолита в Техеран" и "Гласът на Хинд Раджаб". На кино няма мърдане, няма разсейване, няма телефони.
У нас, на телевизора, един нормален филм по Синемакс не мога да гледам, все телефони звънят, дзънкат, все някой влиза, все по лаптопа да влиза нещо...  И не мога да се кротна за 2 часа да гледам филм.

Общи условия

Активация на акаунт