Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 2

• 32 305
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
Качен  е в HBO MAX, но го има и в замунда.
А в Замунда има ли го Il nibbio със субтитри? Извинявам се, че питам. Ама НВО Мах нямам засега.

Смятам на кино да гледам "Да четеш Лолита в Техеран" и "Гласът на Хинд Раджаб". На кино няма мърдане, няма разсейване, няма телефони.

Да il nibbio в Замунда си е преведен,  най-вероятно от HBO са го свалили.

"Гласът на Хинд Раджаб" сигурно ще е хубав, записът с детето наистина е покъртителен, уви ужасът на войната ....

# 706
  • с трима мъже :)
Аз си сложих в моя график да гледам Гласът на Хинд Раджаб (The Voice of Hind Rajab)

На една от двете дати (вероятно 16-ти, понеже е неделя):

16 ноември 2025, 16:00, Дом на киното
21 ноември 2025, 19:00, Люмиер

# 707
TV от 30 октомври
Скрит текст:
NOSTALGIA
2 ноември 06:00 И животът продължава - приключенска драма, Иран, 1992 г. - реж. Абас Киаростами с Фархад Херадманд, Пуя Пайвар, Бехруз Абедини

4 срещу 5 ноември 02:00 Вкусът на черешата - драма, Иран-Франция, 1997 г. - реж. Абас Киаростами с Хомаюн Ершади, Абдолрахман Багери

CINEMANIA
2 ноември
02:00 Големите награди на големите кинофестивали: "Златна мечка" - Няма зло - драма, Иран, 2020 г. реж. Мохамад Расулоф с Баран Расулоф, Джила Шахи
10:00 Яо - комедия/драма, Сенегал-Франция, 2018 г. реж. Филип Годо с Омар Си, Лионел Басе

3 ноември 24:00 Момчето от рая - драма, Швеция, 2022 г., 14+ - реж. Тарик Салех с Макрам Хури, Мохамад Бакри, Фарес Фарес

CINEMAX
2 ноември 14:35 "Великата прозявка в историята", драма, Иран, 2024; реж. Аляр Расти, с Мохамад Агебати, Амирхосеин Хосейни, Сабер Абар, Махин Садри Мехрдад Зиаей, [12+]

3 ноември
13:25 "Любимата ми торта", романтична комедийна драма, Иран, 2024; реж. Мариам Могадам, Бехташ Санеха, с Лили Фархадпур, Есмаеел Мехраби, [12+]
19:20 "Без улов", драма, Германия, 2023; реж. Бехруз Карамизаде, с Хамид Реза Абаси, Садаф Асгари, Кейван Мохамади, Пантеа Панахиха, Али Багери, [12+]

4 ноември
11:10 "Без улов", драма, Германия, 2023; реж. Бехруз Карамизаде, с Хамид Реза Абаси, Садаф Асгари, Кейван Мохамади, Пантеа Панахиха, Али Багери, [12+]   

CINEMAX 2
1 ноември
02:25 "Общежитието (2023)", драма, Турция, 2023; реж. Нехир Туна, с Доа Каракаш, Джан Барту Аслан, Озан Челик, Тансу Бичер, Дидем Елиалтъ, [18+]   
04:25 "Ян", късометражна драма, Босна и Херцеговина, 2023; реж. Кенан Музич, с Максим Йованович, Амар Фазлагич, Арма Танович, Мехмед Порца, [12+]

5 ноември
20:00 "Изпитът (2022)", драма, Германия, 2021; реж. Шаукат Амин Корки, с Аван Джамал, Ваня Салар, Хюсеин Хасан Али, Шван Атооф, Хушяр Нерваи, [12+]

6 ноември
14:15 "Изпитът (2022)", драма, Германия, 2021; реж. Шаукат Амин Корки, с Аван Джамал, Ваня Салар, Хюсеин Хасан Али, Шван Атооф, Хушяр Нерваи, [12+]

КИНО
Скрит текст:
ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ -  Тунис/Франция/Германия/Белгия/Швеция, 2020, 104 мин.
Режисьор: Каутер Бен Хания
Участват: Яхия Махайни, Деа Лиан, Моника Белучи, Коен де Боу, Дарина Ал Жунди и др.

G8 Cinema
30 октомври: 22:15

ДА ЧЕТЕШ ЛОЛИТА В ТЕХЕРАН - копродукция, драма, 2024, 108 мин.
Режисьор: Еран Риклис. В ролите: Голшифте Фарахани, Зар Амир Ебрахими, Реза Диако, Аш Голде, Изабела Нафар, Мина Кавани, Лара Улф и др.

Евросинема, София
събота, 1 ноември 2025 г., 16:30 часа

EДИНСТВЕНА ЗЕМЯ - Палестина - Норвегия, документален 2024

Люмиер
03 ноември: 18:00

ГЛАСЪТ НА ХИНД РАДЖАБ - Тунис-Франция-САЩ, 2025, 89’
Режисьор: Каутер Бен Хания, В ролите: Сая Килани (Рана Хасан Факих), Мотас Малхес (Омар Алкам), Клара Кури (Нирин Йерис Кавас), Амер Хлехел (Махди Алджамал)

16 ноември 2025, 16:00, Дом на киното
21 ноември 2025, 19:00, Люмиер

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 10:20 от diziler

# 708
  • София, Лагера
Гледах един хубав тунизийски филм, доста социални моменти и проблеми на обществото са засегнати. Главната героиня играе много добре:
Aicha
https://www.imdb.com/title/tt27907962/?ref_=nv_sr_srsg_3_tt_3_nm_5_in_0_q_Aich

Ето и линк за онлайн гледане с английски субитри:
https://fmovies.llc/movie/aicha-fmovies-129268
Много добър филм, наистина! Благодаря за линка!

# 709
КАНАЛ 4 - 6 ноември
10:00 Герой - драма, Иран, 2021 г. - реж. Асгар Фархади с Амир Джадиди

NOSTALGIA - 6 ноември
04:00 И вятърът ще ни понесе - драма, Иран-Франция, 1999 г. - реж. Абас Киаростами с Бехзад Дорани, Нохре Асади, Рушан Карам Елми, Бахман Гобади

FILMBOX ARTHOUSE - 6 ноември
19:45 Приказки за коне - документален, късометражен - Турция 2017 - Horse Tales tells the story of stable boys, adolescents making a living by taking care of horses. In order to do so, it focuses...

CINEMAX 2 - 6 ноември
01:05 "Ян", късометражна драма, Босна и Херцеговина, 2023; реж. Кенан Музич, с Амар Фазлагич, Арма Танович, Мехмед Порца, [12+]
08:50 "Шейда", драма, Австралия, 2023; реж. Нура Ниасари, със Зар Амир Ебрахими, Осама Сами, Селина Захедниа, Можан Ария, [12+]
14:15 "Изпитът (2022)", драма, Германия, 2021; реж. Шаукат Амин Корки, с Аван Джамал, Ваня Салар, Хюсеин Хасан Али, Шван Атооф, Хушяр Нерваи, [12+]

# 710
Извънредна прожекция на палестинския "Единствена земя":
вторник, 4 ноември, 17.00 - кино Одеон, София

(плюс тази в понеделник, 3 ноември ,18.00 - кино Люмиер)
https://programata.bg/kino/filmi/edinstvena-zemya

Специална прожекция на босненския филм "Екскурзия"
7 ноември, 18.30 - ФКЦ, Зала 2, Варна
Вход свободен!
Инфо за филма

11 ноември, 19.00 - Lucky - Дом на киното, Пловдив
Вход свободен!
Инфо за филма

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 16:01 от diziler

# 711
Пфуу, успях най-накрая да изгледам "Да четеш Лолита в Техеран", в онова мега мизерно подобие на кино "Евросинема", което май е единственото без ПОС терминал, въпреки, че сме на прага на 2026 г.
Скрит текст:
В зала 1 не е правен ремонт от десетилетия.  Накрая филмът свършва, надписи на черен екран, няма кой да светне лампите, изнасяме се в гробна тъмница с фенерчета от телефоните. Навън един намръщен мургав субект, който от 15 г. все нещо има забележки. А като искаш да си купиш билет, може само в брой. После "имате ли 4 лв, да ви върна 10", ми не, нямам.  Мога с карта, ама вие не искате да си купите ПОС от 15 г. Филми, обявени за Зала 1... ако нямат достатъчно продадени билети,  ги пускат в душегубката, наречена "Зала 2" с 4 реда х 4 седалки, по-малка и от спалнята ми. И това, на същата цена като в Зала 1, където е с доста по-голям екран.

И така.. Да четеш Лолита си е хубав филм, на мен ми хареса. Има леки разминавания с книгата, която май започваше директно с "втора част" от филма, тоест ... частта, в която момичетата се събират в дома на Азар да четат "Лолита" на английски, всяка със своите проблеми, едната мъжът й я удряше... Във филма започват с ислямската революция 1979 и началото на войната с Ирак, от 1980... годината, в която въвеждат задължителното носене на чадор от абсолютно всички жени, от 9 годишна възраст нататък.

Филмът явно е копродукция, в началото на надписите имаше и букви на иврит, но виждам, че всичко си е заснето в Иран и филмът си е на фарси. А тия екзекуции ей така, за няма нищо... направо ме потрисат всеки път. Радвайте се, че не сте се родили там. Особено жените.

Всеки път като гледам такъв филм или прочета подобна книга, се чувствам мега благодарен, че имам благословията да се родя в свободна държава като нашата. Че имам течаща вода от чешмата, че мога да правя каквото си искам, да пътувам без виза, без граници дори...  Ако не понасям президента, мога да го напиша и в интернет свободно, и на протест да ходя, и на какво ли не.   Там, ако гъкнеш... те очаква затвор и после екзекуция. Все по-често срещано и в Турция, и в Русия...А какво остава за Иран, Афганистан, арабските страни или тези от Средна Азия...

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 22:32 от diziler

# 712
През ноември Лолита ще го има ли някъде още по кината?

# 713
Синелибри беше до 3 ноември и имаше доста прожекции. Май навсякъде приключи. Но ако се появи някъде извънредна прожекция (чат пат Евросинема инициират такива), ще я напиша, разбира се.

Иранските филми по CINEMANIA и NOSTALGIA през ноември:

CINEMANIA
2 ноември 02:00 Големите награди на големите кинофестивали: "Златна мечка"
Няма зло – драма, Иран, 2020 г., реж. Мохамад Расулоф, с Баран Расулоф, Джила Шахи

14 ноември 12:00 Герой – драма, Иран, 2021 г., реж. Асгар Фархади, с Амир Джадиди

21 ноември 22:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+
реж. Бехташ Санаиха, Марям Могадам, с Лили Фархадпур, Есмаил Мехраби, Мохамед Хайдари

22 ноември 08:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+
реж. Бехташ Санаиха, Марям Могадам, с Лили Фархадпур, Есмаил Мехраби, Мохамед Хайдари

NOSTALGIA
2 ноември 06.00 И животът продължава - приключенска драма, Иран, 1992 г., реж. Абас Киаростами, с Фархад Херадманд, Пуя Пайвар, Бехруз Абедини

5 ноември 02:00 Вкусът на черешата - драма, Иран-Франция, 1997 г. - реж. Абас Киаростами с Хомаюн Ершади, Абдолрахман Багери

6 ноември 04:00 И вятърът ще ни понесе - драма, Иран-Франция, 1999 г. - реж. Абас Киаростами с Бехзад Дорани, Нохре Асади, Рушан Карам Елми, Бахман Гобади

# 714
Пфуу, успях най-накрая да изгледам "Да четеш Лолита в Техеран", в онова мега мизерно подобие на кино "Евросинема", което май е единственото без ПОС терминал, въпреки, че сме на прага на 2026 г.
Скрит текст:
В зала 1 не е правен ремонт от десетилетия.  Накрая филмът свършва, надписи на черен екран, няма кой да светне лампите, изнасяме се в гробна тъмница с фенерчета от телефоните. Навън един намръщен мургав субект, който от 15 г. все нещо има забележки. А като искаш да си купиш билет, може само в брой. После "имате ли 4 лв, да ви върна 10", ми не, нямам.  Мога с карта, ама вие не искате да си купите ПОС от 15 г. Филми, обявени за Зала 1... ако нямат достатъчно продадени билети,  ги пускат в душегубката, наречена "Зала 2" с 4 реда х 4 седалки, по-малка и от спалнята ми. И това, на същата цена като в Зала 1, където е с доста по-голям екран.

И така.. Да четеш Лолита си е хубав филм, на мен ми хареса. Има леки разминавания с книгата, която май започваше директно с "втора част" от филма, тоест ... частта, в която момичетата се събират в дома на Азар да четат "Лолита" на английски, всяка със своите проблеми, едната мъжът й я удряше... Във филма започват с ислямската революция 1979 и началото на войната с Ирак, от 1980... годината, в която въвеждат задължителното носене на чадор от абсолютно всички жени, от 9 годишна възраст нататък.

Филмът явно е копродукция, в началото на надписите имаше и букви на иврит, но виждам, че всичко си е заснето в Иран и филмът си е на фарси. А тия екзекуции ей така, за няма нищо... направо ме потрисат всеки път. Радвайте се, че не сте се родили там. Особено жените.

Всеки път като гледам такъв филм или прочета подобна книга, се чувствам мега благодарен, че имам благословията да се родя в свободна държава като нашата. Че имам течаща вода от чешмата, че мога да правя каквото си искам, да пътувам без виза, без граници дори...  Ако не понасям президента, мога да го напиша и в интернет свободно, и на протест да ходя, и на какво ли не.   Там, ако гъкнеш... те очаква затвор и после екзекуция. Все по-често срещано и в Турция, и в Русия...А какво остава за Иран, Афганистан, арабските страни или тези от Средна Азия...
Отчасти аз гледам такива филми, за да си напомням какъв късмет имам като жена, че съм се родила точно в тази среда, не е съвършена, но вече като знам какво преживяват хората на доста места по света, опитвам се да съм благодарна. Нека България да е бедна, но все пак, свободна и мирна. Вече само това си пожелавам за Нова година. Мир и свобода.

# 715
Мда, и България не е чак толкова бедна. Цяла Африка, Южна Америка и поне половин Азия са по-бедни. Скоро гледах класация на БВП на глава от населението, от 195 държави, ние сме сред първите 80. Над 115 държави са по-бедни от нас. И да, не бедността е важна, а свободата.

Днес гледах в кино Одеон "Единствена земя" (или "Няма друга земя", както е истинския превод), палестински филм.  Документален е, за Западния бряг, не за Газа. Поредните зверства и военни престъпления, които извършват окупаторите в периода 2019-2022. Принудителни изселвания на 2500 палестинци от родните им земи от няколко съседни села, срутват им къщите, за да построят военен полигон за танкови учения и наоколо еврейско селище.  (Това е по нареждане на властите в Израел). Хората няма къде да отидат, а им събарят единственото, което имат.  Домовете събарят с багери, животните се разбягват, други успяват да ги спасят стопаните им... повечето прогонени хора отиват да живеят.. за съжаление в пещери. Няма къде да идат.
95 мин. малко трудно се издържат, филмът преспокойно можеше да е един час.

# 716
ТВ от 7 ноември
Скрит текст:
СИНЕМАКС
10 ноември 15:35 "Жокеят на пустинята", драма, Саудитска Арабия, 2023; реж. Абу Бакр Шуки, с Омар Алатави, Азам Алнемари, Тулеен Барбуд,Абдулмохсен Алнемр, Ибрахим Ал-Хасави, [12+]

11 ноември 07:00 "Жокеят на пустинята", драма, Саудитска Арабия, 2023; реж. Абу Бакр Шуки, с Омар Алатави, Азам Алнемари, Тулеен Барбуд,Абдулмохсен Алнемр, Ибрахим Ал-Хасави, [12+]

12 ноември
02:35 "На кого принадлежа", драма, Тунис, 2024; реж. Мериам Жобур, със Салха Насрауи, Мохамед Грая, Малек Мачерги, Адам Беса, Деа Лиане, [18+]
05:05 "Хвала на Аллах за момчето", драма, Йордания, 2023; реж. Амджад Ал Рашид, с Муна Хава, Хайтам Омари, Юмна Маруан, Салва Накара, Мохамед Ал Джизауи, [12+]

13 срещу 14 ноември 00:15 "Фарук", драма, Германия, 2024; реж. Аслъ Йозге, с Фарук Йозге, Деря Еркенджи, Нурдан Чакмак, Семих Арсланоолу, [18+]

СИНЕМАКС 2
8 ноември 14:00 "Екскурзия", драма, Босна и Херцеговина, 2023; реж. Уна Гуняк, с Ася Зара Лагумджия, Мая Изетбегович, Надя Спахо, Медиха Муслиович, Изудин Байрович, [12+]

13 ноември 05:25 "Почти изцяло като бедствие", комедийна драма, Турция, 2023; реж. Умут Субашъ, с Мелис Севинч, Мелиса Бостанджъоолу, Ибрахим Аръджъ, Мерт Джан Севимли, Мурат Саалам, [12+]

НВО
8 ноември 12:55 "Стъкларят", анимация, Пакистан, 2024; реж. Узман Риаз

FILMBOX ARTHOUSE
8 ноември 22:30 Stuck drama, comedy Turkey 2015 - A light and humorous exploration of one couple's marital problems.

10 ноември 11:25 Stuck drama, comedy Turkey 2015 - A light and humorous exploration of one couple's marital problems.

CINEMANIA
14 ноември 12:00 Герой – драма, Иран, 2021 г., реж. Асгар Фархади, с Амир Джадиди

18 ноември 08:00 Албанската девица – драма, Германия-Албания, 2021 г., 12+
реж. Буяр Алимани, с Мимоза Аземи, Фатлуме Бунджаку, Касем Ходжа

21 ноември 22:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+

22 ноември 08:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+

КАНАЛ 4
29 ноември 24:00 Големите награди на големите кинофестивали: "Златна мечка"
Няма зло – драма, Иран, 2020 г. реж. Мохамад Расулоф, с Баран Расулоф, Джила Шахи
KИНО (София, Пловдив, Варна)
Скрит текст:

7 ноември, 18.30 - ФКЦ, Зала 2, Варна
Вход свободен!

11 ноември, 19.00 - Lucky - Дом на киното, Пловдив
Вход свободен!

Режисьор: Каутер Бен Хания, В ролите: Сая Килани (Рана Хасан Факих), Мотас Малхес (Омар Алкам), Клара Кури (Нирин Йерис Кавас), Амер Хлехел (Махди Алджамал)

16 ноември 2025, 16:00, Дом на киното, София
21 ноември 2025, 19:00, Люмиер, София
25 ноември 2025, 20.45 Lucky - Дом на киното, Пловдив

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 01:20 от diziler

# 717
Kandahar по Битиви синема днес от 21 часа и утре от 16.30.

# 718
Гледах 5 мин. от този филм, американска тъпотийка, заснета в Саудитска Арабия (представяйки този пущиняк на зрителите като Афганистан). Но... все пак е филм, свързан с мюсюлманския свят, така че си е по темата Wink

# 719
ТВ от 14 ноември
Скрит текст:
FILMBOX EXTRA
15 срещу 16 ноември 01:35 Войната за Кармуз - екшън Египет 2018 - Британски войник (Адкинс) е арестуван от собствената си армия за неприлично поведение, но е пуснат като тайно оръжие срещу...

СИНЕМАКС
14 ноември 15:55 "Великата прозявка в историята", драма, Иран, 2024; реж. Аляр Расти, с Мохамад Агебати, Амирхосеин Хосейни, Сабер Абар, Махин Садри Мехрдад Зиаей, [12+]

15 ноември
05:20 "Без улов", драма, Германия, 2023; реж. Бехруз Карамизаде, с Хамид Реза Абаси, Садаф Асгари, Кейван Мохамади, Пантеа Панахиха, Али Багери, [12+]
15:10 "Обеща ми морето", драма, Франция, 2023; реж. Надир Мокнеш, с Юсуф Аби-Аяд, Кенза Фортас, Саадиа Бентаиб, Зинедин Суалем, Лубна Азабал, [18+]

16 ноември 13:40 "Любимата ми торта", романтична комедийна драма, Иран, 2024; реж. Мариам Могадам, Бехташ Санеха, с Лили Фархадпур, Есмаеел Мехраби, [12+]

19 ноември 22:40 "Хрътки", драма, Мароко, 2023; реж. Камал Лазрак, с Аюб Елайд, Абделатиф Мастури, Мохамед Хмимса, Абделатиф Лебкири, Лахсен Займузен, [18+]

СИНЕМАКС 2
14 ноември 19:55 "В братска страна", драма, Иран, 2024; реж. Алиреза Гасеми, Раха Амирфазли, с Хамидех Джафари, Башир Никзад, Мохамад Хосейни, Мариян Калеги, Хаджийр Моради, [12+]

15 ноември
10:40 "В братска страна", драма, Иран, 2024; реж. Алиреза Гасеми, Раха Амирфазли, с Хамидех Джафари, Башир Никзад, Мохамад Хосейни, Мариян Калеги, Хаджийр Моради, [12+]   
12:15 "Снегът и мечката", драма, Турция, 2022; реж. Селчен Ергюн, с Мерве Диздар, Сайгин Сойсал, Еркан Бекташ, Асие Динчсой, Деря Пинар Ак, [12+]

16 ноември 05:25 "Снегът и мечката", драма, Турция, 2022; реж. Селчен Ергюн, с Мерве Диздар, Сайгин Сойсал, Еркан Бекташ, Асие Динчсой, Деря Пинар Ак, [12+]

20 ноември  10:15 "Извън полезрението", драма - мистерия, Германия, 2023; реж. Айше Полат, с Ахмет Варлъ, Чаала Юрга, Айби Ера, Макс Хемерсдорфер, [12+]

КАНАЛ 4
29 ноември 24:00 Големите награди на големите кинофестивали: "Златна мечка"
Няма зло – драма, Иран, 2020 г. реж. Мохамад Расулоф, с Баран Расулоф, Джила Шахи
КИНО
Скрит текст:

16 ноември 2025, 16:00, Дом на киното, София
21 ноември 2025, 19:00, Люмиер, София
25 ноември 2025, 20.45 Lucky - Дом на киното, Пловдив

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 14:51 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт